Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 14-03-2024Nieuw

Nieuwsbrief nr. 7 - 2024

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek, de peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie: info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


Vanochtend was ik op het gemeentehuis om met de beleidsmedewerker huisvesting te spreken. Wij zijn zoals u waarschijnlijk weet, met de gemeente in gesprek over nieuwe huisvesting. Ons fijne gebouw wordt steeds voller en ons dak lekt en lekt en lekt nog eens. Beiden zullen de komende jaren alleen maar toenemen, dus er staat druk op de ketel.

We mogen een plan van eisen inleveren. En als je het daar dan zo over hebt op het gemeentehuis, merk je dat de Vrijeschool, lang niet bij iedereen bekend is. Bij ons mogen kleuters, kleuter zijn. Ze mogen spelen, liefst in een natuurlijke omgeving. Bij ons moet het onderwijs ‘levensecht’ zijn, want dan kun je oefenen met volwassen zijn. Daar is ruimte voor nodig. Daar moet je voor buiten de gebaande paden kunnen denken. Dromen van een mooie school en die straks ook op de grond weten te zetten is waar we voor staan.


Samen met Jos Rekman, die binnen Ithaka alle bouwplannen ondersteunt, gaan we aan de slag met het plan van eisen. Welke ouders zouden het leuk vinden om mee te denken? U kunt zich aanmelden via info@de-toermalijn.nl

Vriendelijke groet,

Jacoline Wiskerke

Lentefeest


Wij vieren donderdag 28 maart het Lentefeest-Paasfeest. Dat willen we (inmiddels) traditioneel afsluiten met het gooien met gekleurd poeder om de ontspruitende lentekleuren te vieren. U bent van harte welkom vanaf 13.50 uur op het veld naast de school. Daar zullen de kinderen om 14.00 uur naartoe komen om de dag af te sluiten met zang. (Overige aanwijzingen krijgt u via de eigen klas!) Leuk als u erbij kunt zijn!


Uit de grondsteenspreuk:

Mensenziel!

Je leeft in de ledematen

Mensenziel!

Je leeft in de harte-longbeweging

Mensenziel!

Je leeft in het rustende hoofd

Er lopen twee kleuters naar het kleuterplein. Dan hoor ik het ene meisje tegen het andere zeggen: “Ik ben niet ziek hoor, maar mijn hartje klopt niet meer!” Vrolijk huppelen ze verder.

Broertjes en zusjes ook naar school


Beste ouder(s), verzorger(s),


Onze school is groeiende. Op dit moment zijn er een aantal klassen vol en is er een wachtlijst. Ook al lijkt het of er makkelijk meer kleuters bij kunnen maar we moeten rekening houden met het aantal kinderen die ongeveer twee jaar later naar de 1e klas gaat. We hanteren een maximum van 30 leerlingen, liever minder natuurlijk. Als u al een kind op school heeft en u graag het broertje of zusje ook wilt gaan inschrijven laat het ons dan weten zodat we straks niemand hoeven teleurstellen omdat er geen plek meer is.

meer informatie via info@de-toermalijn.nl

Ouderbijdrage


Beste ouder(s) en/of verzorger(s), we zijn alweer door de helft van het schooljaar heen en we vragen graag nog even aandacht voor het belang van uw ouderbijdrage. Het vrijeschool onderwijs is een dure vorm van onderwijs. We willen graag kwaliteit en daar betalen we voor. Denkt u eens aan de materialen of het euritmisch bewegingsonderwijs. Maar ook de biologisch producten die we onze leerlingen graag voorzetten.

Misschien heeft u al bij gedragen maar misschien ook nog niet. Vanaf volgende week worden er weer mails verstuurd met de vraag om wat bij te dragen. De ouder bijdrage is vrijwillig maar wel erg welkom.

Kinderopvang Ithaka, Locatie De Toermalijn:


Peutergroep


Op donderdag 28 maart vieren we ook met de peuters het Lentefeest-Paasfeest. Kinderen van de donderdaggroep starten zoals altijd om 8.30 - 8.45 uur.

De kinderen van de andere ochtenden zijn welkom vanaf 10.00 uur. Alle kinderen die bij het feest zijn mogen hun eigen versierd ei meenemen en verstoppen.


We gaan ze ook weer met zijn allen zoeken en bij de Paaslunch lekker op eten. Aan het eind van de ochtend voeren de kinderen de liedjes van de lente op voor de ouders.


Vrijdag 29 maart is het Goede Vrijdag en zijn wij gesloten. Maandag 1 april is het 2e Paasdag en zijn wij ook niet open.


Er liggen bolletjes in de grond, vrijeschoolliederen.

BSO

Sinds kort zijn er in het Elsbroekpark in Hillegom varkentjes losgelaten om de Japanse duizendknoop te lijf te gaan. Vandaag zijn we met de oudste kinderen van Bso bij deze varkentjes in het park wezen kijken. De varkentjes trokken zich niets aan van alle belangstelling en scharrelde lekker door.

klas 1


Klas 1 is op het ogenblik bezig met een periode taal-heemkunde. We begonnen de periode met het leren kennen van de hoofdletters, die de kinderen vanaf nu tegenkomen in leesteksten en boekjes. Verder beleven de kinderen aan de hand van Krien, de kabouter, allerlei avonturen en maken ze kennis met de dieren- en plantenwereld. Veel verhalen spelen zich af op de boerderij.


Tijdens deze verhalen worden tegelijkertijd allerlei lees- en spellingscategorieën aangeboden. Ook doen de kinderen ‘boer-en-knecht’-dictees. Dit zijn dictees waarbij een aantal kinderen de boer is die spullen gaat verkopen. Een groot deel van de kinderen helpt hem om naamkaartjes te maken voor die spullen, en dan zijn er nog de knechten die controleren of het wel goed geschreven is. De kinderen zijn super enthousiast en snellen door de klas om weer een nieuw woord te halen bij de boer, dit goed op te schrijven, en het vervolgens bij de knecht te laten controleren. Binnen de kortste keren hebben ze het dictee af.


Vorige week hebben de kinderen zelf een klimrek gemaakt voor de moestuin en afgelopen maandag hebben ze, met veel aandacht, doperwten gezaaid. Als afsluiting van de periode gaan we op maandag 25 maart met ‘juffendag’ naar boerderij 't Geertje in Zoeterwoude.

Iedere ochtend lezen de kinderen met klas 3, in tweetallen, in samenleesboeken. Daarbij kan ieder kind op zijn eigen niveau lezen.

Dit werkt voor alle kinderen heel motiverend en de stemming en werkhouding zijn prima. Ook hebben de kinderen een start gemaakt met breien. Met behulp van de zesde klas en een aantal kinderen uit klas 5 hebben ze de beginselen geleerd. Er ontstaan al prachtige "broddellapjes" waarvan later kabouters worden gemaakt.


Vorige week donderdag hebben de kinderen zelf het eerste gaatje in hun bamboefluit geboord; ze waren echt heel trots! Het bespelen van de twee tonen is best een uitdaging, want de vingers afzonderlijk bewegen valt nog niet mee. Kortom: de kinderen zijn volop in beweging, het ‘bruist’ in de klas.

klas 3


Klas 3 is al een paar weken tutor van kinderen van klas 1. Zij vinden het heel leuk en leerzaam om te helpen bij het lezen.


We zijn met een rekenperiode bezig over tijd. De kinderen zijn nu een jaarkalender aan het maken.


We hebben voor het eerst een kleurencirkel geschilderd.

Klas 3 schildert de maanden van het jaar tijdens de periode "tijd".

We hebben vandaag genoten van een heerlijke lentewandeling in de buurt en zijn ook nog even bij de varkentjes geweest.

klas 4

Klas 4 heeft een broedmachine in de klas, iedere dag worden de eitjes drie keer gedraaid. Als het goed is komen er met Pasen kuikentjes uit. Gisteren hebben we gekeken of de eieren bevrucht waren. Helaas waren er drie niet in orde.


Op de eieren staan de namen van de kip die ze heeft gelegd met een datum zodat we weten wanneer ze zijn gelegd en wie hun moeders zijn.


klas 5


Vanaf de zomervakantie is klas 5 sloffen aan het breien. Een hele klus. Twee grote vierkanten en 8 kleinere vierkantjes moesten gebreid worden.


Nu is het moment daar, ze zijn klaar. Showtime!

Wat is er hard gewerkt en wat zijn ze mooi geworden. We zijn supertrots op het eindresultaat!

Vrijeschoolonderwijs op zijn mooist: twee leerlingen uit klas 5 namen de tekenmodelpop een weekend mee naar huis.

Op maandag kwam de pop terug met een schitterende outfit! Heel gedetailleerd en prachtig uitgevoerd door Yara en Lydia.


Klas 5 is gestart met de periode Economische Aardrijkskunde. Waar komt chocola, ijs en pindakaas vandaan? Welke ingrediënten of grondstoffen zijn ervoor nodig? Wat komt allemaal kijken bij het maken van een product, welke weg leggen de grondstoffen af over de aarde? Allemaal vragen waar de kinderen zich de komende weken mee bezig houden bij het maken van een werkstuk over een door henzelf gekozen product. Er worden onderzoeksvragen opgesteld en aan de hand daarvan gaan de kinderen aan de slag met het zoeken naar antwoorden.

Na al het handwerken hebben we een kleine "handwerkpauze". We besteden aandacht aan het werk van een kunstenaar, in dit geval Friedensreich Hundertwasser. We leren over de achtergronden van zijn werk, bekijken en bespreken schilderwerk en architectuur en maken zelf kunst geïnspireerd op het werk van deze kunstenaar. Een zeer kleurrijk proces. Het werk wordt komende tijd opgehangen in de klas en in de gang.

klas 6De zesde klas zit midden in een periode KLIMATOLOGIE. Een onderwerp waar ongelooflijk veel over te vertellen en te leren valt. Super interessant en niet alleen voor de kinderen. De periode gaat over ons weer en het verschil tussen weer en klimaat.


We kijken naar de aarde en leren over de werelddelen en de zeeën, over de atmosfeer die als een deken om de aarde heen hangt en over de baan die de aarde maakt om zijn eigen as én om de zon. Er wordt enthousiast en met veel aandacht gewerkt in de periodeschriften.

Maar we gaan ook praktisch aan de slag. Vorige week hebben de kinderen een windsnelheidsmeter gemaakt. Hoeveel omwentelingen tel je per minuut? Zoek een hoge plek op het schoolplein en je vangt hopelijk veel wind. Dat leverde wel grappige situaties op, want zo kon het zomaar gebeuren, dat wanneer ik even de klas uit was geweest en weer terugkwam, ik een leeg of bijna leeg lokaal trof, omdat alle kinderen naar buiten waren gevlogen, want het was weer tijd om de windsnelheid te meten!

Winkeltje


Zoals velen van u al weten dat Marjolein (ouder bij ons op school) op elke laatste woensdag met een winkeltje in de zaal staat waar allerlei mooie materialen te koop zijn. Schoolmaterialen voor uw kind maar denk ook aan kaarten, boeken, pakketjes, wol etc.Marjolein doet dit nu voornamelijk alleen, het zou erg fijn zijn als er nog meer ouders zich hierbij willen aansluiten. Volgend schooljaar is voor haar ook het laatst jaar op deze school. Daarom zou het fijn zijn om het over te kunnen dragen aan een ouder die dit leuk vindt(en) en na de zomervakantie mee kunnen draaien om te zien of het wat voor u is.


Mocht u interesse hebben kunt u een mail sturen aan info@de-toermalijn.nl

Soepcafé

De kinderen van klas 4 en 6 maken op woensdag 27 maart weer een heerlijke soep. Dit keer wordt het een tomaten soep, u bent weer van harte welkom.

vrijdag 15 maart 2024inloopochtend 8.45-9.45 uur
maandag 18 maart 2024start Palmpasen kleuterklassen en peutergroepen
woensdag 27 maart 2024VoorIeder1 8.30-9.30 uur
woensdag 27 maart 2024soepcafé en winkeltje
donderdag 28 maart 2024Paas/Lentefeest ook in de peutergroep
vrijdag 29 maart 2024 t/m maandag 1 april 2024Goede vrijdag/Paasvakantie - geen school
vrijdag 29 maart 2024 t/m maandag 1 aprilGoede vrijdag/Paasvakantie - geen peutergroep
vrijdag 5 april 2024werken in de tuin met de klas 14.30-16.00 uur
zondag 14 april 2024werken in de tuin gezamenlijk met de ouders 
woensdag 17 april 2024soepcafé en winkeltje
vrijdag 19 april 2024inloopochtend 8.45-9.45 uur
vrijdag 26 april 2024Koningsspelen vrij v.a. 12.30 uur
zaterdag 27 april 2024 t/m vrijdag 10 mei 2024Meivakantie