Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 01-12-2022Nieuw

Nieuwsbrief nr.5 - 2022

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek, de peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie: info@de-toermalijn.nl

Sint en Kerst,


Het leuke van directeur zijn is, dat ik een direct lijntje heb met de Sint. Hij vertelde mij enkele weken geleden weer zeer vereerd te zijn met onze uitnodiging. Hij bezoekt De Toermalijn maandag in hoogst eigen persoon en stuurt zeker geen hulpklaas. ’t Is maar goed dat we alweer zo aan het oefenen zijn op de Sinterklaasliedjes! Ook zie ik voortdurend allerlei moeders geheimzinnig doen in het magazijn, dus de magie van Sinterklaas doemt weer aan alle kanten op! Laten we ervan genieten!


Dan wil ik u ook alvast meenemen naar dat volgende jaarfeest, Kerst. Een klein decennium geleden maakte ik voor het eerst Kerst mee op een vrijeschool, die in Zoetermeer. Ik werd gevraagd om herder te zijn in het kerstspel. Als kleuter was ik al eens engeltje in een kerstspelletje en met die rol in gedachte leek me herder spelen, ook wel te doen. Little did I know! Op de Vrijeschool speelt men het Oberufer kerstspel en daarin vraagt zelfs de rol van herder heel wat acteertalent. Het Oberufer kerstspel staat in een traditie van honderden jaren. Het stamt uit het Oostenrijk-Hongarije van de 16e eeuw. Het is van oorsprong volkstoneel waarin het verhaal rond de geboorte van Christus sereen en tegelijk met een dikke knipoog ten tonele wordt gevoerd. Mocht u het voor de eerste keer gaan zien, laat het dan rustig over u heenkomen. De taal in het stuk is oud-Nederlands en is soms statig, soms vroom, soms ietwat onbegrijpelijk, maar ook regelmatig heel grappig. Elk jaar voeren Vrijescholen het op. Het is een cadeautje van de leraren aan de kinderen en hun ouders. Vrijeschoolkinderen zien het dus vele keren, gedurende hun schooltijd en steeds zullen ze een andere dimensie van het verhaal ontdekken.


Inmiddels wordt dit mijn negende kerstspel en ik heb het leren waarderen. Het is mooi voor kleuters, maar ook voor mensen die al een hoge leeftijd hebben. Ik hoop (nieuwe ouders) dat u er, net als ik, wellicht na enige verbazing, echt van kunt genieten. U ontvangt allemaal een uitnodiging en gelukkig mogen oma’s en opa’s ook weer mee!

Jacoline Wiskerke

Sinds twee weken komen er een aantal ouders en leerkrachten bij elkaar om samen fijn (vrijeschool) liederen te zingen.


Niets hoogstaands, gewoon gezellig samen zingen. Vind je het ook leuk om mee te zingen dan ben je van harte welkom! We oefenen op woensdag van 16.30 tot 17.30 uur.


Voor meer informatie, vragen of aanmelden graag even Meis een mailtje sturen, mvlaar@de-toermalijn.nl


De Peutergroep en BSO


Peuters

Heerlijke tijd is aangekomen, de tijd van Sinterklaas. Veel kinderen hebben het al over hun schoen zetten, het cadeautje dat er de volgende dag in zit. Maar hoe komt dat daar dan? En hoe komt Sinterklaas met zijn Piet binnen? In de kring zoeken we naar antwoorden en zingen wij de liedjes van Sinterklaas.


De kinderen van de 6e klas hebben dinsdag 29 november Pietengym voor onze peuters georganiseerd. De peuters en de 6e klassers hebben hiervan genoten.


Vrijdag en maandag vieren wij met de kinderen een rustig Sinterklaasfeest. We bakken met elkaar pepernoten en vinden een verassing in onze schoen. We zingen de Sinterklaasliedjes en wensen iedereen een hele fijne Sinterklaasavond.


Ook het kerstfeest staat bijna weer voor de deur. Donderdag 22 en vrijdag 23 december zullen wij met de peuters genieten van een heerlijke kerstlunch. Om daarna lekker vakantie te gaan vieren en gezond het nieuwe jaar weer in.


BSO

We zijn gezellig aan het sint knutselen en alle kinderen vinden het nog steeds erg leuk om te verkleden en in de rol te stappen van Sint en Piet.

Maandag 5 december gaan we gezellig pepernoten bakken en sluiten we de op tijd de deuren om gezellig pakjes avond te vieren.


Vrijdag 23 december start de kerstvakantie en zijn wij gesloten tot en met 1 januari. Maandag 2 januari gaan wij weer open en gaan we met de kinderen die in de kerstvakantie komen er een gezellige week van maken.

Kleuterklas 1


1e advent:


Wat heb ik genoten vandaag van al mijn engeltjes ♡

Van de ingetogenheid, stilte en aandacht voor de prachtige (harp)muziek.


De eigenheid waarop alle engeltjes hun weg naar her licht liepen en de spiraal steeds meer lieten stralen.

Wat blijft dit toch elk jaar weer een cadeautje.

Mooie adventtijd allemaal allemaal!

Kristy

Kleuterklas 2


Sinterklaas in de kleuterklas:


"Donker is de aarde

De bomen zijn nu kaal

Voor 't kwaad bewaar' ons

De dapp're Michael

De dapp're Michael


Heilige Sint Maarten

Hij schonk ons offerkracht

Advent is nu gekomen

En heel de wereld wacht

En heel de wereld wacht


Opdat het Kerstlicht strale in onze harten rein

In onze harten rein"


Deze spreuk klinkt sinds een paar weken in de kleuterklas. We volgen nu niet meer de zon die omhoog stijgt, maar we keren ons naar binnen en laten het licht in onszelf stralen. Hiervoor krijgen we wat 'hulp' van een aantal beelden/heiligen. Sint Michael leert ons dapper te zijn om weer naar binnen te dúrven keren.

Sint Maarten leert ons naast het delen ook echt iets voor onszelf te bewaren. Sint Nicolaas brengt ons vreugde en blijdschap. Hij zet met zijn gaven voor de kinderen, de harten open zodat het licht hierin kan gaan stralen.


Nou, en stralen doen ze! Wat een vreugde zit er toch in de kinderen. Een heerlijke uitbundige tijd voorafgaand aan de verstilling straks in het midden van de winter.

Klas 1


Beste ouders,


Graag wil ik me even voorstellen. Mijn naam is Lotte (36, woonachtig in Haarlem), en ik loop sinds eind oktober stage in klas 1. Ik zit in de afstudeerfase van de Vrijeschool Pabo.


Met veel plezier ben ik de afgelopen weken met de kinderen van klas 1 aan het werk geweest.

We hebben net een rekenperiode achter de rug. Daarin hebben we een splitsmachine gemaakt, en op allerlei manieren gerekend met echte pepernoten.


Ook hebben we kennis gemaakt met de Pluspiet, de Minpiet, de Keerpiet en de Deelpiet.


De kinderen hebben deze belangrijke pieten heel goed geholpen door te leren hoe je pakjes en pepernoten eerlijk verdeelt in gelijke groepjes, en hoe je hier handige sommen mee kunt maken.


Deze week zijn we begonnen aan een nieuwe taalperiode. Afgelopen dinsdag kregen we een brief van Piet, waarin hij ons de letter ie aanleerde. Deze letterpiet had ook nog een opdracht voor ons: hinkel buiten op één been, over de nieuwe letter heen. De letter ie was door Piet met stoepkrijt op het plein geschreven.


Daarna hebben we de ie nog met materialen uit de natuur op het plein ‘geschreven’. Inmiddels kent klas 1 de ie al heel goed, en zijn we alweer toe aan de volgende letter, de f uit de staf van Sint.

Klas 2


De afgelopen tijd stond natuurlijk in teken van Saint Francis and the robbers. Wat knap van de kinderen om dit helemaal in het Engels te spreken. Ze hebben hard geoefend met reciteren en gingen op in hun rol als rover, meisje, bewaker, monnik en Franciscus. Wat hebben de kinderen dat goed geoefend met elkaar en wat hebben ze veel plezier gehad. Het was extra mooi om te zien hoe de kinderen met een meertalige achtergrond hier zo goed mee uit de voeten konden.

In de klas wordt er vrolijk gezongen en verteld over Sinterklaas. En ook zijn we met de start van Advent met Jozef en Maria onderweg naar Bethlehem in een prachtig Advent verhaal.

Nadat de toneelperiode is afgesloten zijn we gestart met een rekenperiode. Met name de tafels zijn centraal, maar er wordt op alle domeinen hard gerekend. De kinderen herhalen de tafels van 2,5 en 10 en zijn begonnen met de tafel van 3. Ondertussen hebben ze met taal weer nieuwe categorieën aangeboden gekregen, eeuw-ieuw en de samenstelling. De stoomboot en het pietenpak lenen zich hier goed voor. Met schilderen zijn we begonnen met tegengestelde kleuren, ook wel complementaire kleuren genoemd. Welke kleur zie je als je heel lang naar een rode stip op een witte achtergrond kijkt en die dan weghaalt? Met schrijven worden de hoofdletters behandeld en de kinderen oefenen met namen uit bijvoorbeeld het stuk van Franciscus en zelfbedachte namen.

klas 4


Klas 4 zit midden in de taalperiode met de vertelstof uit de Edda, iedere dag beleven we weer een nieuw avontuur met de eigenwijze goden en sterke, soms wat bloeddorstige reuzen. Thor doet het goed in de klas. Om Loki wordt vaak gelachen. Ondertussen leren we sterke (reuzen) werkwoorden en zwakke (dwergen) werkwoorden kennen, oefenen we met stam + t. We spelen als drie echte wijze nornen met heden, verleden en toekomst waarbij werkwoorden in de verschillende tijden gezet worden. We leggen een heel werkwoord voor aan een van de drie wijze nornen die voor de klas zitten met elk hun eigen kleur ”mantel” omgeslagen, rood, geel en blauw. Verdandi, Skurd en Urd. Vol verve spelen zij hun rol. 

De kinderen overhoren elkaar met plezier met tafels. Zeker nu er ook tafelmemoriespelletjes per tafel beschikbaar zijn in de klas. We spelen ook “Ik heb, wie heeft?” in de klas. Hierbij moet je snel een tafel uitrekenen en op je kaartje kijken of je het juiste antwoord hebt (dat heb je dan), vervolgens mag je een volgende tafelsom noemen die een ander dan weer moet beantwoorden.


Bij het schilderen hebben de kinderen eerst met roodtinten Muspelheim geschilderd en de hitte van het vuur doorleefd. Van deze schilderwerken hebben we, om het vurige nog meer kracht bij te zetten, sterlantaarns gevouwen. Deze sterren zullen in de advent periode mooi kunnen branden. Daarna zijn we de koude wereld Niflheim gaan schilderen in blauwtinten. Een heel andere ervaring! Deze week schilderden we Sint Nicolaas.

Bij handwerken zijn de kinderen gestart met het maken van een ontwerptekening voor hun etui. De tekeningen die klaar zijn worden vervolgens kruisje voor kruisje overgenomen op ruitjespapier: dit wordt uiteindelijk het borduurpatroon. We werken niet met kant en klare patroontjes, maar alles wordt door de kinderen zelf bedacht en getekend. En uniek ontwerp! Het enthousiasme hiervoor is bijzonder groot. Zelfs de kinderen die wat moeite hebben met het maken van kruissteken zijn razend enthousiast bij het maken van het ontwerp. Zodra de patronen klaar zijn, gaat het echte werk beginnen: het overzetten in kruissteek op borduurkatoen.  

Klas 5/6


Klas 5 is met de laatste week van de periode bezig. Zij maken zelfstandig een werkstuk over Egypte. De werkstukken van klas 6 zijn klaar en heel goed gelukt, zij werken nu in hun periodeschrift over de Romeinen.


Met vormtekenen zijn wij bezig om geometrische vormen en figuren uit de hand te tekenen.Iedereen kent wel het bekende

I love…………………….. dit hebben wij ook over het Sinterklaasfeest getekend.


In deze tijd loopt Sinterklaas en advent een beetje door elkaar heen.


Met handwerken hebben wij een advent spiraal gemaakt. Iedere dag kan er een stapje worden gezet totdat we bij de ster zijn en dan is het Kerst.

woensdag 30 november 2022soepcafé (11.30-12.30) en het winkeltje
maandag 5 december 2022Sinterklaasviering
woensdag 21 december 2022Kerstspel/Midwinter
vrijdag 23 december 2022 t/m vrijdag 6 januari 2023Kerstvakantie De Toermalijn
maandag 26 december 2022 t/m 1 januari 2023Kerstvakantie BSO en Peutergroep
dinsdag 10 januari 2023Drie Koningen
vrijdag 13 januari 2023inloopochtend 8.45-9.45 uur aanmelden
info@de-toermalijn.nl