Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 13-10-2022Nieuw

Nieuwsbrief nr.3 - 2022

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek, de peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie: info@de-toermalijn.nl


We wensen juf Jacoline van harte beterschap!


De opening van de Kinderboekenweek bij de Toermalijn


De Kinderboekenweek werd op woensdag 5 oktober j.l. geopend door Toos en Bep.


Tijdens de Gi-ga-groene Kinderboekenweek kun je van alles ontdekken over de natuur! De Kinderboekenweek duurt van 5 t/m 16 oktober 2022.

Het thema is Giga groen, na het lezen van boeken kun je nog veel meer andere leuke dingen met boeken doen, zoals een illustratie bij bedenken, met eigen fantasie het verhaal veranderen. Je kunt ook leuk met een boek knutselen. Er wordt hard gewerkt, nieuwsgierig geworden, kom zelf kijken in de zaal wat er allemaal gemaakt kan worden van een boek.


De kinderen zijn zelf op een creatieve manier mee aan de slag gegaan omdat Toos en Bep hier een wedstrijd aan hebben verbonden. Volgende week beslist de jury (Toos en Bep) wie welke prijs hebben gewonnen.

Helpt u mee te sparen voor de schoolbibliotheek


Tijdens de Kinderboekenweek organiseert Bruna de actie ‘Sparen voor je schoolbieb!’.


Lezen is een feestje

Bruna wil graag (voor)lezen stimuleren door samen met ouders en kinderen de schoolbibliotheek te vullen met fijne boeken.

Want leesplezier begint op school én bij Bruna.


Zo werkt het

Koop tijdens de Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober 2022) een boek bij de Bruna-winkel en lever het bonnetje in op school. De school levert alle bonnen in bij Bruna en krijgt een tegoed voor 20% van het totaalbedrag van alle ingeleverde bonnen. Met dit tegoed kan onze school nieuwe boeken kopen voor de schoolbibliotheek. Hoe meer bonnen, hoe meer boeken. Iedereen kan meesparen!


Spaar je mee?

Inleveren van de bon kan t/m 13 november bij de juf. Laten we er samen voor zorgen dat de kinderen nog meer leesplezier krijgen.

Beste ouder(s)/verzorger(s),


Vorige week is op het Fioretti college in Hillegom het Olympusproject geopend voor hoogbegaafde kinderen in Hillegom.


Olympusproject voor slimme leerlingen

Voor kinderen ‘met snelle hersens’ uit Hillegom is vandaag het Olympusproject weer van start gegaan. Het Fioretti College verzorgt weer wekelijks lessen voor Hillegomse basisschoolleerlingen die meer uitdaging aankunnen.


Dit project is een activiteit van de gezamenlijk basisscholen in Hillegom, samen met het Fioretto College in Lisse. Twee enthousiaste leraren van het Fioretti verzorgen lessen taal-filosofie en science voor basisschoolleerlingen van de groepen 6, 7 en 8. Vorig jaar zijn de scholen in Hillegom hiermee gestart en het is een groot succes. De leerlingen genieten enorm van de uitdaging in deze lessen. Het is fijn om eens per week onder gelijkgestemden te zijn en samen te leren, soms te ploeteren en ook te lachen.


De lessen zijn heel pittig en niet alles lukt in één keer, maar dat is nu juist de bedoeling. Ook voor kinderen met ‘snelle hersens’ is het heel goed om met regelmaat flink uitgedaagd te worden. Leerlingen van Vossepark, Johannesschool, De Giraf, De Fontein, De Daltonschool en Vrijeschool De Toermalijn gaan gezamenlijk een heerlijk jaar tegemoet!


Juf Annette Damman spreekt ouders en leerlingen enthousiast toe over alle interessante dingen die ze komend jaar gaan doen en leren.

PeutergroepHerfst, herfst wat heb je te koop

100 000 bladeren op een hoop

Zakken vol met wind, ja mijn kind

We hopen dat jij dat aardig vindt


Het begint echt herfst te worden. Met de peuters zijn we dan ook volop aan het zingen over de herfst, de bladeren, de wind en over kabouters en paddenstoelen.


Ook zijn we bezig met het schilderen van herfstbladeren in de kleuren van de herfst.

Nu de dagen weer donkerder worden, willen wij het lichtje in ons bewaren. Daarom zijn we een mooi potje aan het beplakken waar straks thuis een lichtje in gedaan kan worden.


We krijgen nog steeds vragen over de breng en haaltijden.

De kinderen kunnen tussen 8:30 en 8:45 uur gebracht worden.

Om 8:45 uur beginnen wij met de kring.


Tussen 12:45 uur en 13:00 uur worden de kinderen opgehaald.

We gaan elke dag naar buiten van 10:30 uur tot 11:30 uur. Hierna eten wij een broodje en met slecht weer sluiten wij binnen af. Het hek wordt open gedaan en ouders kunnen hun kind binnen ophalen.


Lieve groet, Monique, Janneke en Annelijn


Kleuterklas


Vorige week openden Bep en Toos de Kinderboekenweek bij ons op school met als thema recyclen. Veel kinderen zijn thuis of op school al bezig met de ‘wedstrijd’ die de dames hadden aangekondigd.


Met alle kleuters hebben we op de oudste kleuterdag een herfstslinger gemaakt van oude boeken. En omdat Jacoline met een gebroken pols thuis zit hebben we de slinger eigenlijk voor haar gemaakt en er ook nog ‘beterschap’ op geschreven.

De gretigheid naar letters is in deze opdracht goed te zien bij veel oudste kleuters!


Ook in het spel zien we de 'Kinderboekenweek' terugkomen. Er werd een heuse boekenwinkel gemaakt waar je met zelf gemaakt geld boeken kon kopen. Wat een mooi en rijk spel spelen de kinderen toch!


Klas 1


De Michaëlsliedjes klinken vrolijk door de klas in deze Michaëlstijd. 'Tjoep zegt de vlieger en hij vliegt de lucht in, tjoep zegt de vlieger en hij vliegt omhoog.


Samen met klas 5/6 hebben we heerlijke drakenkoekjes gebakken voor de hele school, in de zaal was het bakfestijn ‘de Toermalijn bakt’ een groot succes. We hebben al veel letters geleerd. Wat een ontdekking is het toch iedere keer en wat zijn ze trots en blij als ze weer een nieuwe letter leren.


Na het bakken van de drakenkoekjes leerde klas 1 de letter 'd’. Nu kunnen we ook 'draak’ schrijven juf, ontdekte Mika.


Ook in de natuur vinden de kinderen de letters. Zo hebben we al heel veel rrrrr's gevonden op het schoolplein. Deze week sluiten we de eerste rekenperiode af. De kinderen hebben geleerd over de Romeinse cijfers. En we zijn veel in beweging geweest, lekker buiten rondom de kastanjeboom. Rennen en tellen, vooruit én achteruit, springen en klappen. Rekenen maar met de grote berg kastanjes. Wat kun je daar veel mee doen. Tellen met twee tegelijk, terugtellen, verdelen, raad- en schat spelletjes en nog veel meer. De dagen vullen zich steeds meer met allerlei activiteiten.


Sinds vorige week komen de kinderen van klas 5/6 iedere ochtend een kwartiertje met ons breien. Zo leren we elkaar wel goed kennen. Het is een gezellige boel en het bekende breiliedje klinkt zachtjes door de klas: 'Door het poortje heen gegaan, gauw een dasje omgedaan, door het poortje weer naar buiten, van de glijbaan afgegaan'.

Klas 3De afgelopen periode stond in klas 3 in het teken van de scheppingsdagen. De kinderen hebben de verhalen van de schepping gehoord. Er is veel geschreven, getekend en geschilderd naar aanleiding van de verhalen. Veel kinderen hebben hun eigen paradijs getekend.


Wij kunnen ook mooie dingen scheppen! Ook hebben we het liedje "Het lied van het begin" gezongen (zie website www.vrijeschoolliederen.nl). Elke dag kwam er een couplet bij.

De kinderen hebben kennis gemaakt met zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden en werkwoorden.Adam gaf alles een naam (zelfstandig naamwoord) en Eva zei wat ze er van vond (bijvoeglijk naamwoord).

Dit werd door de kinderen nagespeeld in de klas, bijv.:

Adam zei: "Dit is een tafel."

Eva zei: "Wat een mooie tafel."


Nadat Adam en Eva uit het paradijs waren verdreven, moest er van alles worden gedaan. We oefenden met werkwoorden door met z'n allen in de klas te lopen, stampen, kruipen, sluipen, snuffelen, klappen etc. Ook werden werkwoorden uitgebeeld en vervolgens geraden.


Klas 4


Op 27 oktober is klas 4 naar de voorstelling van Peter Peper in de Kulturele Raad in Hillegom geweest. De kinderen waren onder de indruk van het verhaal, zeker ook omdat het waargebeurd is. In de klas is er nog uitgebreid over nagepraat en het recept uit de voorstelling gaan we binnenkort in de klas koken.


De eerste dierkundeperiode zit erop en is feestelijk afgesloten met een tentoonstelling van de door de kinderen gemaakte posters en bijbehorende knutselwerkjes van hun lievelingsdier. Onder grote belangstelling van ouders en grootouders hebben de kinderen trots hun werk getoond en verteld over het gekozen dier.


De tuintjes zijn ingezaaid en de kruidentuin begint al aardig vorm te krijgen. De eerste kruiden voor kruidenkunde hangen in bosjes te drogen in de klas. Het ruikt heerlijk!


Tijdens de schilderlessen zijn we nog steeds bezig met het ervaren van de kleur bruin. We hebben draken geschilderd en paddenstoelen. Ook bij vormtekenen is een gevlochten draak getekend. Dat vonden de kinderen eerst heel moeilijk maar toen ze er eenmaal mee bezig waren, viel het hen erg mee.


Weer een draak overwonnen!

Op naar de volgende: de eerste breukenperiode!

Klas 5 en 6


Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar Gi-Ga-Groen.

Bij de start van de Kinderboekenweek, afgelopen woensdag , kwamen Bep en Toos de kinderen vertellen wat de bedoeling was. Er is een wedstrijd, hoe kun je een boek recyclen? Wat kun je allemaal met een boek doen, behalve lezen.

De kinderen mochten hiermee thuis of op school aan de slag gaan.


In klas 5/6 zijn er een aantal kinderen thuis aan de slag gegaan en maken het op school af. De rest van de klas heeft gezamenlijk iets met een oud boek gedaan.

Het was wel even vreemd om met de bladen van een boek te werken, erin te knippen, scheuren, vouwen enz.

We hebben er een mooi gezamenlijk project van gemaakt.

Klas 6 heeft woensdag 12 oktober de NIO-toets gedaan. NIO staat voor Nederlandse Intelligentie test voor Onderwijsniveau.

De kinderen hebben heel geconcentreerd gewerkt. De test wordt afgenomen door iemand van de schoolbegeleidingsdienst voor vrije scholen.


Het resultaat van de test wordt met de kinderen en de ouders besproken tijdens de ouder-kind gesprekken.

Tijdens deze gesprekken wordt er ook een advies gegeven voor het middelbare schoolniveau.


Op dit moment heeft klas 5/6 een rekenperiode. We werken hard aan de breuken, wat zijn dat toch een lastige dingen.

Je moet rekening houden met de teller, de noemer, gelijknamig maken en vereenvoudigen.

Ook hebben we de vraag “Hoe kun je een spel altijd winnen? beantwoord.

Dit hebben we iedere dag gespeeld met 20 eikels en 1 kastanje. Iedere keer won de juf, maar hoe kon dit??????

Iedere dag kwamen de kinderen een beetje dichter bij het antwoord en op de laatste dag van de week wist iedereen de tactiek om het spel steeds weer te winnen.

Vraag gerust aan een vijfde- of zesde klasser hoe je dit doet.

woensdag 19 oktober 2022soepcafé en het winkeltje
vrijdag 21 oktober 2022inloopochtend 8.45-9.45 uur aanmelden
info@de-toermalijn.nl
maandag 24 oktober t/m vrijdag 28 oktober 2022herfstvakantie
zondag 6 november 2022tuinochtend 
vrijdag 11 november 2022Sint Maarten/Lichtjesfeest
maandag 14 november 2022speelmiddag kleuterklas 15.00-16.00 uur voor geïnteresseerde ouders