Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 22-09-2022

Nieuwsbrief nr.2 - 2022

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek, de peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl
info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


Gisterem zijn de oudaste kleuters terug gekomen met een enorme mand met appels van de Olmenhorst. Een deel van die appels gaan we uitdelen op het Oogstfeest/Michaelsfeest dat we woensdag gaan vieren bij ’t Panneland in Vogelenzang.


We gaan met alle kinderen en hopelijk velen van u, genieten van het herfstachtige park. De spellen staan in het teken van ‘moed en kracht’, wat we nodig hebben om de aankomende donkere tijd weer aan te kunnen. (En sowieso is een beetje moed en kracht wel fijn in onze onrustige wereld!)


We hebben ook fantastisch nieuws, namelijk dat de school goed groeit en dat we na de kerstvakantie een derde kleutergroep zullen gaan starten. Hoe fijn is dat! Onze stip op de horizon is uit te groeien tot een school met negen klassen: drie kleuterklassen en dan de klassen 1 t/m 6 enkelvoudig. Groter hoeft niet, want dit aantal klassen geeft ons financiële stevigheid met behoud van de knusheid van een kleine school.


De peutergroep en de BSO hebben we nu onder eigen beheer. Veel loopt goed, maar bij de inschrijving en verwerking hebben we nog wel wat last van kinderziektes. We werken er keihard aan om dit te verhelpen!


Ik hoop velen van u te treffen op woensdag 28 september, als we de Michaels draak gaan bezweren!


Hartelijke groet,

Jacoline Wiskerke

Michaëlsfeest


Op woensdag 28 september a.s. vieren we met de hele school het Michaëlsfeest. Een heerlijk feest in het bos, waar moed en kracht van de kinderen gevraagd wordt, om de 'draak’ te verslaan in alle spellen die we met elkaar zullen spelen.


Gelijk om 8:30 worden de kinderen per klas over de rij-auto's verdeeld en vertrekken we naar het bos in Vogelenzang, ingang Panneland. Klas 5/6 gaat op de fiets. Om 12:30 zijn we weer terug op school.


WE HEBBEN ECHT VEEL HELPENDE HANDEN NODIG OM HET FEEST TE LATEN SLAGEN, DAAROM NOG EEN OPROEP AAN ALLE OUDERS DIE IETS WILLEN BAKKEN, WILLEN RIJDEN EN VOORAL WILLEN BLIJVEN OM DE SPELLEN TE BEGELEIDEN (we hebben 30 ouders nodig!!). GRAAG EVEN DOORGEVEN AAN DE LEERKRACHT VAN UW KIND!


Dan ook nog een oproep voor een paar klaptafels om ter plaatse koffie/thee en sap op klaar te zetten en bolderkarren om het sjouwen te vergemakkelijken.

NB De kinderen hoeven géén rugzak mee naar school met eten en drinken! Het is fijn als de kinderen kleding dragen waarin ze zich vrij kunnen bewegen, die warm genoeg is en tegen een stootje kan! We hebben er heel veel zin in!

Bij echt slecht weer zal er een alternatief programma in de school plaatsvinden.

We willen gaan sparen voor de schoolbibliotheek


Beste ouder/verzorger, Van 5 tot en met 16 oktober 2022 is het weer Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek organiseert Bruna de actie ‘Sparen voor je schoolbieb!’.


Lezen is een feestje

Bruna wil graag (voor)lezen stimuleren door samen met ouders en kinderen de schoolbibliotheek te vullen met fijne boeken.

Want leesplezier begint op school én bij Bruna.


Zo werkt het

Koop tijdens de Kinderboekenweek (5 t/m 16 oktober 2022) een boek bij de Bruna-winkel en lever het bonnetje in op school. De school levert alle bonnen in bij Bruna en krijgt een tegoed voor 20% van het totaalbedrag van alle ingeleverde bonnen. Met dit tegoed kan onze school nieuwe boeken kopen voor de schoolbibliotheek. Hoe meer bonnen, hoe meer boeken. Iedereen kan meesparen!


Spaar je mee?

Inleveren van de bon kan t/m 13 november bij de juf. Laten we er samen voor zorgen dat de kinderen nog meer leesplezier krijgen.

Kleuterklas'Shake shake the appletree!

Apples red and rosy

Shake shake the appletree!

Apples red and rosy


One for you. One for me

Shake shake the appletree!'Zo klonk het woensdag op de Olmenhorst, waar onze oudste kleuters mochten helpen met de appelpluk. We hebben heerlijk gewandeld, geplukt en gespeeld in het najaars zonnetje!

Het schooljaar is alweer een paar weken begonnen en dat is goed te zien, te horen en te ruiken in de kleuterklas en ook daarbuiten!


Als je naar de foto's kijkt, dan ontdek je het harde werken, doorzetten, stoeien met dat wat 'nog niet zo makkelijk' is en zeker ook het plezier en trots.


Misschien ruik je de bijenwas en versgebakken broodjes, hoor je het zingen van kinderen en ouders of het zagen en timmeren van de oudste kleuters.

Soms zijn de oudste kleuters bij elkaar in één klas en krijg je een berichtje van een ouders in gesprek met twee kleuters uit kleuterklas 2:

Jongens waarom was juf Kristy in jullie klas..?

Pieter: omdat juf Meis en juf Kristy verliefd op elkaar zijn....

Noah: neeeee omdat t zo roze is in juf Kristy dr klas...

Zo horen we alweer ontzettend veel leuke kleuterwijsheid!

Gisteren hadden we een fantastische dag bij de Olmenhorst en tellen we vandaag alle appels die we geplukt hebben.


Er zijn er voor het oogst/ Sint Michaelsfeest maar liefst 171 nodig! Die tellen we en bewaren in een grote mand. Dinsdag maken wij van de overige appels lekkere appelmoes van. Hmmm.

Klas 2


De kinderen zijn helemaal ondergedompeld in de wereld van de bijen en is echt een nijver volkje. Ze nemen zelf prachtige dingen mee naar school die met de bijen te maken hebben, (doe-) boekjes, artikelen, knuffeltjes, kaarsjes, honing, bijenwas en zelfs echte dode bijen! Wat een betrokkenheid! Ze schrijven verhalen, knutselen en schilderen, maken taalopdrachten, reciteren gedichtjes en bewegen als een volk.


schilderen: de bruidsvlucht darren

de bijendans

De klas kan zich met sociale activiteiten mooi spiegelen aan het bijenvolk. Er zoemt inmiddels een nieuw klasgenootje Tycho mee.


Ook werden we verrast door een grote mand met heerlijke appels. En afgezien van dat appels heel lekker zijn komen ze op een mooi moment in de periode. Er wordt namelijk net verteld over de fruitoogst. En dan kan er ook meteen mee gerekend worden! Een opstapje naar de tafels en er is 1 tafelgroepje dat precies goed heeft geschat hoeveel appels erin zitten, dit is daarna heel precies nageteld.Het hoogtepunt was toch wel het bezoek aan de imker. De kinderen hebben ademloos een uur lang geluisterd naar prachtige verhalen van opa Joop. Al start er volgende week een nieuwe periode, dit onderwerp zal zeker nog lang nazoemen in de klas.

Klas 3


In klas 3 hebben we een echte meelfabriek gehad! Aren werden van de halmen geknipt. De graankorrels werden uit de aren gepeuterd en daarna gemalen met handgraanmolens en fijngestampt met vijzels. Eén aar had meer dan 100 korrels!


De kinderen hebben heel hard gewerkt, want er was 1500 gram meel nodig voor de broodjes die we hebben gebakken.


De kinderen waren helemaal verwonderd over hoe van graan brood wordt gemaakt. Eén van de kinderen zei: "Wow, beseffen jullie wel dat van die graanhalmen dit broodje is gemaakt!"


We hebben ook nog een leerzame rondleiding gehad van de molenaar bij korenmolen De Eersteling. De kinderen mochten de wieken in de wind zetten en ze hebben de molen van binnen bekeken. Wat een grote molensteen!

In groepjes hebben de kinderen gewerkt aan een tekening van een molen zonder dat ze mochten praten. Elke 30 seconden mocht een ander kind verder tekenen. Dat was erg leerzaam, want hoe ga je er mee om als een kind in je groepje iets anders tekent dan jij wil...


Klas 4


Klas 4 zit midden in de eerste Dierkundeperiode. Verschillende dieren en hun kwaliteiten zijn al voorbij gekomen. De inktvis, de leeuw, de muis en de uil.

Vooral de muis heeft indruk gemaakt op de kinderen.


Deze week zijn de kinderen gestart met het zelfstandig uitwerken van een poster over hun lievelingsdier. Hiervoor dienen zij uit boeken en bladen informatie te halen en deze in eigen woorden om te zetten voor hun poster.


We hebben ook twee wandelende takken te logeren gehad in de klas!


De kinderen hebben hun eerste zelfontworpen transparant uitgesneden met echte afbreekmesjes. Dat laatste was voor een aantal kinderen best spannend. De resultaten mogen er zijn!
Bij schilderen zijn we de kleur bruin gaan onderzoeken. We hebben de bruine aarde en een herfstboom geschilderd. In totaal schilderen we vier herfsttaferelen komende tijd en verwerken daar ook de jaarfeesten in.


Alle tuingroepjes hebben afgelopen weken al een keer in de schooltuintjes kunnen werken. We gaan een kruidentuin aanleggen waar we later in het schooljaar uitgebreid mee zullen gaan werken.

Klas 5 en 6

Kamp

Klas 5/6 heeft een fantastisch kamp gehad. Het weer werkte goed mee en er waren weer fijne ouders mee. Nogmaals hartelijk bedankt voor jullie inzet!!

De eerste dag werd de tent opgezet en daarna gingen de groepjes het bos in om een bivak te bouwen. Deze zijn stuk voor stuk prachtig geworden.

De tweede dag begonnen de workshops, we konden smeden, jongleerballen vilten, een lepeltje maken van vers hout en een ecoprint maken op stof en papier. Er zijn prachtige dingen gemaakt die we allemaal mee naar huis konden nemen.

De laatste dag gingen we naar een biologische boer in de buurt, daar hebben we de koeien naar de wei gebracht en er mocht ook een kalfje voor het eerst naar buiten. Bij deze boer haalden we ook de melk voor de pannenkoeken die we die laatste avond gingen eten.

Gelukkig was de bus op tijd en waren we op tijd weer op school. Moe, maar voldaan en terug kijkend op een fijn kamp.


Weer terug op school zijn we verder gegaan met de taalperiode die wij vrijdag afronden

Naast alle verhalen die wij hebben geschreven zijn we aan de slag gegaan met pictogrammen, afkortingen, werkwoordspelling en het ontleden van een zin.

Het kamp hebben wij samen met de ouders afgesloten vorige week. Van iedere kamp dag was er een tafel gemaakt. De klas had verhalen geschreven, een lied gemaakt, een tekening, knutselwerk en een mandala gemaakt.

Alles zag er goed verzorgd uit en fijn dat er veel ouders waren om te kijken en te luisteren.Woensdag 28 september gaat klas 5/6 weer kinderpostzegels verkopen.Michael

Voor het Michaels feest zoekt klas 5/6 nog ouders die met een groepje kinderen mee willen fietsen naar Pannenland.


Heerlijke en snelle courgettesoep


We hebben weer heerlijk genoten van de soep gemaakt door de 5e en 6e klassers met ondersteuning van ouders.

Hieronder het recept kunt u het zelf ook maken.2 courgettes

1 ui

2 teentjes knoflook

2 groentebouillon

100 gr. kruiden roomkaas

700 ml water

2 eetlepels roomboter (ongezouten)


Bereiding:

1. Verhit roomboter in de soeppan en bak hierin de fijngesneden courgettes, uitgeperste knoflook teentjes en de gesnipperde ui voor 10 minuten.

2. Voeg het water toe aan de pan en breng dit aan de kook. Voeg hierna ook de groentebouillon tabletten toe. Laat 5 min. zachtjes doorkoken.

3. Pureer de soep met een blender tot een fijne massa. Voeg hierna de roomkaas toe en roer de soep even goed door. Verwarm de courgettesoep nog ongeveer 3 min. op een zacht vuurtje.


Succes!

Webinar – Tieners, sociale druk en groepsdruk

Op 20 oktober 2022 organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in samenwerking met Tischa Neve een gratis webinar voor ouders met kinderen tussen de 10 en 16 jaar.

De puberteit is een roerige tijd. Veranderingen op vele fronten, jezelf leren kennen, je staande houden en je plek vinden tussen leeftijdsgenoten én omgaan met alle verwachtingen van ouders, anderen en social media. Er wordt steeds meer druk op jongeren gelegd en dat valt niet altijd mee.


In dit webinar staan we stil bij onze rol als ouders bij de sociale druk die kinderen kunnen voelen. Ook kijken we naar wat je zelf kunt veranderen. En hoe je je kinderen kunt ondersteunen en begeleiden rond sociale druk en groepsdruk.


Psycholoog en opvoedkundige Tischa Neve, bekend van tv en andere media, helpt ouders op weg met antwoorden en ideeën. Een webinar vol eyeopeners, voorbeelden en praktische tips die je direct in de praktijk kunt toepassen!


Dit gratis webinar vindt plaats op donderdag 12 oktober 2022 van 20.00 tot 21.00 uur.

Voor aanmelden of meer informatie ga naar www.cjgcursus.nl of klik op deze link.


Meer informatie en aanmelding CJG cursussen

Website: www.cjgcursus.nl

E-mail: info@cjgcursus.nl

Telefoon: 088 254 23 84

@ cjgcursus


zondag 25 september 2022tuinochtend 10.00-13.00 uur
woensdag 28 september 2022Michael/Oogstfeest
vrijdag 30 september 2022studiedag - geen school
dinsdag 4 oktober 2022speelmiddag kleuterklas 15.00-16.00 uur voor geïnteresseerde ouders
woensdag 19 oktober 2022soepcafé en het winkeltje
vrijdag 21 oktober 2022inloopochtend 8.45-9.45 uur aanmelden
info@de-toermalijn.nl
maandag 24 oktober t/m vrijdag 28 oktober 2022herfstvakantie