Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 16-03-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr. 9 - 2023

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek, de peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie: info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


Ik weet niet of u het gelezen heeft, maar De Toermalijn is in de voorjaarsvakantie vaak genoemd in de Hillegomse pers. Ik had er geen erg in, want deze berichten komen in Voorschoten niet direct aan, maar gelukkig zijn er mensen die mij af en toe wat doorsturen. Wat ik las was gelukkig een oud en achterhaald verhaal, namelijk dat er naast de nieuwe Giraf, ook een nieuw gebouw voor De Toermalijn zou komen. Dit is ruim een jaar geleden al eens met ons besproken, maar om allerlei redenen leek ons (en hen) dat geen goed idee en daarbij is het gebleven.


Toch heb ik de berichtgeving in de Hillegomse pers maar aangegrepen om in de pen te klimmen richting gemeente en wethouder. Wij zijn inmiddels namelijk een beetje uit ons jasje aan het groeien en een nieuw gebouw zou fantastisch zijn. Het belang van de gemeente is dat ze willen bouwen voor ouderen, want de woningnood is groot. Ik heb aangegeven dat we ons terrein en het grasveld naast ons, wellicht zouden kunnen omtoveren tot een prachtige combinatie van Vrijeschool onderwijs in een zorgzame buurt voor ouderen. Hoe mooi zou zo’n plek kunnen worden, waar onze nieuwe (CO2 neutrale!) school iets kan betekenen voor de ouderen en zij iets voor ons. (Dan denk ik aan ouderen die de kinderen helpen in de schooltuinen, handvaardigheid-oma’s en lees-opa’s, dat zij met ons mee kunnen genieten van onze mooie jaarfeesten – mijn fantasie gaat helemaal op de loop! Maar je moet durven dromen, toch?)


We kregen per omgaande een reactie, namelijk dat we onze visie maar op papier moeten zetten. We kunnen nog niet morgen beginnen met bouwen, maar de gemeente wil meedenken over het naar voren halen van het moment dat wij aan de beurt zijn.

Ik weet dat er ouders zijn met expertise en ideeën. Het zou zomaar kunnen dat we u binnenkort nodig hebben!


Jacoline Wiskerke


TommyTomato levert warme lunches vol groente op basisscholen ook op De Toermalijn. Zo krijgen kinderen een extra portie groente binnen en ontdekken ze samen met hun klasgenootjes nieuwe smaken. Tommy Tomato verzorgt op dinsdagen altijd een gezond, warme maaltijd met veel groente.

www.tommytomato.nl

Kinderopvang Ithaka, locatie De Toermalijn


Peuters


Hoera, 4 jaar oud, van peuter naar kleuter, dit vieren wij graag samen met de ouders van het jarige kind. Wij maken een afspraak voor de laatste dag om met de ouders het geboorteverhaal te delen. Ook gaan we samen zingen, muziek maken en genieten van de “gezonde” traktatie. De jarige krijgt de map met gemaakte kunstwerken en een kleine herinnering van de groep mee naar huis.


Donderdag 6 april vieren wij met de donderdag groep Pasen. Wij willen jullie vragen om allemaal met je kind een gekookt ei te versieren, deze mee te nemen zodat wij deze kunnen verstoppen. Wij zoeken voor deze ochtend twee ouders die voor ons thuis pannenkoeken willen bakken. We horen graag wie dit willen doen.


Gesloten:

7 april is het goede vrijdag.

10 april is het tweede paasdag

24 april tot en met 5 mei is het mei vakantie.

18 en 19 mei zijn wij gesloten in verband met Hemelvaart.

29 mei is het tweede pinksterdag.


BSO


Vanaf 13 maart zijn wij gestart met kinderyoga. Martha geeft twee keer een half uur yoga aan verschillende groepjes. Wij houden bij wie mee heeft gedaan en iedereen komt aan de beurt. Als blijkt dat dit een succes is kijken wij welke dagen wij nog meer yoga les kunnen aanbieden.


In de voorjaarsvakantie zijn we met de kinderen naar het museum van Oudheden geweest, dit was een groot succes. We hebben een middag sport en spel les gehad van Casper (CIOS student) en een dag op locatie.


Op het raam van het lokaal hangt de intekenlijst voor de meivakantie (deze is voor kinderen met een vakantie contract). In de meivakantie zullen wij donderdag 27 april gesloten zijn in verband met Koningsdag. We willen vragen deze spoedig in te vullen zodat we het programma af kunnen stemmen op de aantal kinderen.

Het programma volgt als we alle aanmeldingen binnen hebben.

Tijdens studiedagen zijn wij de hele dag geopend alleen voor kinderen met een vakantie contract, dit geldt voor de gehele dag. In overleg zouden wij tegen meerprijs andere kinderen op kunnen vangen mits er genoeg personeel is.

De laatste twee studie dagen van dit schooljaar zijn dinsdag 20 juni en donderdag 29 juni. Graag horen wij spoedig welke kinderen hier gebruik van willen maken.


Vaak zien wij dat veel kinderen niet worden afgemeld. Wij vragen jullie tijdig je kind af te melden dit in verband met inzetten personeel en ruildagen.

klas 1


Er klinkt muziek in en uit klas 1

Het was de hoogste tijd voor het eerste gaatje in onze mooi bamboe fluit. Juf Brigit heeft ons daarbij gehopen.

klas 3


Op de werkdagen van juf Nynke hebben de kinderen in januari en februari rekenperiode gehad.


Elke dag zijn we de periode gestart met een circuit. De kinderen waren in groepjes wisselend bezig met geldrekenen in een winkeltje, tafels oefenen met het spelletje Kaboem en klokkijken.


De periode stond verder in het teken van meten en rekenen: lengte, inhoud en gewicht. De kinderen hebben


zelf meetlinten gemaakt van één meter en van alles gemeten in de klas. Wat een enthousiasme toen de kinderen de zelfgemaakte slingers voor carnaval mochten meten. De langste slinger was meer dan 9 meter!


Ook hebben we geoefend met het meten van inhoud met spuitjes en maatbekers. Wat fijn dat zoveel ouders de materialen voor ons hebben geregeld! We hebben ook veel dingen, inclusief onszelf, gewogen met verschillende weegschalen.

De kinderen hebben heel vaak samengewerkt deze periode. Wat leren we veel van elkaar op rekenvlak, maar zeker ook op sociaal gebied!

Ook is de tafel van 9 geïntroduceerd en zijn we deze tafel aan het oefenen. Vraag uw kind vooral naar het geheim van de tafel van 9!


Tijdens de schilderles oefenen we het schilderen van kleurencirkels. Zie het verschil tussen de eerste en tweede les:

Les 1:

Les 2

klas 4


Het derde boekenproject in de klas is afgesloten met een boekenronde. De kinderen vertelden elkaar kort de inhoud van het door hen gelezen boek en herhaalden dat in een aantal rondes met steeds weer een nieuwe gesprekpartner. Dat ging heel goed.


Het vierde boekenproject bestaat uit een kunstzinnige verwerking van weer een volgend te lezen boek. Vol enthousiasme zijn de kinderen hieraan begonnen en werken daar de komende weken aan in de klas. Ze hebben de smaak van het lezen goed te pakken. Kinderen die in het begin wat moeite hadden met het kiezen van een boek of het lastig vonden te starten met lezen, komen inmiddels uit zichzelf enthousiast vertellen welk volgend boek ze willen gaan lezen of hoe ver ze al zijn in een nieuw boek en waar dat over gaat.


In de toneelperiode studeren de kinderen een toneelstuk in over de oostreis van Thor en Loki naar Utgard. Vol verve oefenen zij hun teksten. Binnen een week waren grote delen al uit het hoofd geleerd. Heel knap want het is best een pittige tekst. We oefenen voorlopig nog even verder. Bij taal besteden we uitgebreid aandacht aan alfabetiseren. Handig om te weten wanneer je iets in een atlas of woordenboek moet opzoeken.


We zetten om te beginnen elkaar precies op alfabetische volgorde op naam. Dat is makkelijk als er maar een naam is die begint met een A of een B. Maar hoe moet dat met drie verschillende namen die allemaal met een M beginnen? Hoe krijgen we die in de juiste volgorde? Na enig gepuzzel komen de kinderen eruit. We oefenen met verschillende rijtjes woorden, ook de namen van de goden en reuzen uit de Edda moeten eraan geloven om netje op alfabet gezet te worden.


Veel plezier hebben we ook gehad tijdens een dictwee (nee dit is geen typefout). Het is een dictee met zijn twee. De kinderen namen in duo’s elkaar het dictee af. Eerst leest de een tien woorden en schrijft de ander. Vervolgens wisselen ze van rol en worden de volgende tien woorden opgelezen en geschreven. Daarna kijken ze zelfstandig het werk na en verbeteren het waar nodig. Een hele mooie coöperatieve werkvorm waarbij heel serieus gewerkt werd en waarbij de kinderen leren van elkaar en met elkaar.


Bij het vormtekenen zijn we vanaf de voorjaarsvakantie gestart met het opbouwen naar Keltische knopen en vlechten. We starten hiermee tijdens de opmaat en werken zo’n 20 minuten per ochtend hieraan. Dat gaat in alle rust en met grote concentratie. Het is een mooi en rustig begin van de dag wat de kinderen ook helpt om de volgende activiteiten energiek en wakker aan te gaan. We zijn vanaf de basis begonnen en stap voor stap ontdekken we hoe we lijnen in elkaar vlechten en draaien. Overheen, onderdoor…..

Vanaf een simpele lus tot een in elkaar gedraaide lus met daar weer een cirkel doorheen gevlochten. Steeds een stapje moeilijker met het uiteindelijke doel de ingewikkelde Keltische knopen te kunnen tekenen.

klas 5/6

Rekenperiode klas 5 en 6

Woensdag hebben wij een recept voor taart omgerekend naar een persoon. Dat was een heel gereken. 1 Theelepel bakpoeder gedeeld door 8. Hoe doe je dat ook alweer? 1/3 x 1/8??? We zijn eruit gekomen en vandaag gaan we met het uitgerekende recept aan de slag!

Beste ouders,


op zondag 2 maart gaan we weer tussen 10.00 en 13.00 uur (of een deel daarvan) aan het werk om ons schoolplein en tuin bij te houden voor de kinderen en dieren.We gaan onder andere aan de slag om meer ruimte vrij te maken waar de kinderen / klassen kunnen gaan zaaien en oogsten. Maar ook waar ze rupsen, vlinders, bijen of andere diertjes kunnen bekijken. De leerlingen van de leerlingenraad hebben aangegeven dat ze hier graag mee aan de slag gaan. Ook de kinderen zijn op deze ochtenden van harte welkom, dan maken we er samen een gezellige en actieve ochtend van.


Zou u op een andere dag of tijdens schooltijd liever komen helpen, laat u het mij dan weten. m.estor@de-toermalijn.nl


Juf Maaike


Werken in het onderwijs? Bezoek onze open dag!

Wil je aan de slag als leerkracht? Of toch liever een andere functie binnen het onderwijs?

Maak dan nu kennis met het primair en speciaal onderwijs. Kom langs, kijk mee in de klas, geniet van de kinderen en stel je vragen aan een van onze collega’s.


Wij kunnen niet wachten om kennis met je te maken! We zien je daarom graag tijdens de open dag op 22 maart

tussen 9-12 uur.


De open dag is een initiatief van negen schoolbesturen in de Duin- en Bollenstreek. 39 Scholen zetten de deuren wagenwijd voor je open. Met elkaar zetten we werken in het onderwijs weer op de kaart.

Inschrijven voor de open dag 22 maart a.s.


Heb je nu alvast een vraag?

Stel deze gerust en stuur een e-mail info@kiesvooronderwijs.nl


Lees meer:

Facebook

Instagram

LinkedInHelpt u mee om de kwaliteit van de jeugdzorg binnen de regio Holland Rijnland te verbeteren?


De gemeenten in Holland Rijnland willen zorgen voor goede jeugdhulp aan kinderen en hun ouder(s)/verzorger(s). Daarom horen wij graag wat jongeren en hun ouders/verzorgers van de jeugdhulp vinden. Gemeenten leren door dit onderzoek wat er kan verbeteren.


De Ervaringsmeter is een anoniem onderzoek over alle soorten jeugdhulp. Je kunt hierin vertellen over je eigen ervaring. In je eigen woorden. Laat ons horen wat je vindt. En we horen graag meer over hulp die tot stand is gekomen met ondersteuning van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Het duurt ongeveer 20 minuten.

Deel jouw ervaring op www.ervaringsmeterjeugdhr.nl

vrijdag 24 maart 2023inloopochtend 8.45-9.45 uur
woensdag 29 maart 2023soepcafé (11.30-12.30) en het winkeltje
zondag 2 april 2023tuinochtend
vrijdag 7 april t/m maandag 10 april 2023Goede vrijdag/Pasen De Toermalijn vrij
vrijdag 7 april t/m maandag 10 april 2023Goede vrijdag/Pasen Peuters/BSO vrij
dinsdag 18 april 2023speelmiddag kleuterklas 15.00-16.00 uur
woensdag 19 april 2023soepcafé (11.30-12.30) en het winkeltje
donderdag 20 april 2023inloopochtend 8.45-9.45 uur
vrijdag 21 april 2023 Koningspelen
maandag 24 april t/m vrijdag 5 mei 2023meivakantie De Toermalijn vrij
maandag 24 april t/m vrijdag 5 mei 2023meivakantie Peuters/BSO (alleen opvang voor kinderen met een vakantiecontract)
donderdag 18 mei t/m vrijdag 19 mei 2023Hemelvaart
donderdag 18 mei t/m vrijdag 19 mei 2023Hemelvaart Peuters/BSO