Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 26-01-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr. 7 - 2023

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek, de peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie: info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


In het onderwijs maken we plannen voor periodes van vier jaar. Dit gebeurt op bestuursniveau én op schoolniveau. Een plan voor vier jaar noemen we een koersplan. Waar koersen we op af, is de vraag die in zo’n plan beantwoord wordt.


Afgelopen woensdag is het koersplan van Stichting Ithaka besproken met vele betrokkenen. Ik ben er met Marta Majic van de MR naartoe geweest. Het was een inspirerende bijeenkomst. Bovendien zeer van belang voor De Toermalijn, want ons koersplan op schoolniveau moet aansluiten bij het koersplan op bestuursniveau. Het bestuurs-plan is vooruitstrevend; wereldgericht (G. Biesta, 2022). De centrale vraag die gesteld wordt is: “Wat vraagt de wereld van nu van het onderwijs van nu? Wat is pedagogische opdracht van de Vrijeschool?” Voor ons als Toermalijn liggen dezelfde vragen voor. We hebben er als team onze ideeën over.


We willen u erin meenemen en erop ondervragen. Vandaar dat ik u uit wil nodigen op dinsdag 7 februari voor een ouderavond, van 19.30 tot 21 uur. We kiezen de vorm van een ‘wereldcafé’. De thema’s worden onder het genot van een hapje en een drankje aan de café tafels met u besproken. Fijn als u komt! Uw ideeën doen ertoe!


Hartelijke groet,

Jacoline Wiskerke

Verkeersveiligheid rondom de school


Wij willen uw aandacht blijven vragen voor de verkeersveiligheid rondom de school. Houdt u uw kinderen goed in de gaten!? Bespreekt u met ze dat spelen rond geparkeerde auto’s gevaarlijk is?

Kinderopvang Ithaka, Locatie De Toermalijn:


Voor alle ouders van de peuters die nu naar de peutergroep gaan, is het belangrijk te weten dat u vooral niet moet vergeten om uw kind officieel in te schrijven op De Toermalijn. Dat gaat niet automatisch en momenteel zijn de plekken echt beperkt! U kunt bij de leidsters of de administratie van De Toermalijn het inschrijfformulier vragen.


Verder kijken we of we binnenkort ook de woensdagochtend groep kunnen openstellen voor peuters. Mocht u daar gebruik van willen maken, maar dit nog niet hebben gemeld bij Debicare, dan wil ik u vragen om contact met hen op te nemen. Dan kunnen wij kijken om hoeveel kinderen het gaat en of we daar voldoende leidsters voor in huis hebben.


Aanmeldformulier voor de peutergroep en/of BSO:

Debicare-info@debicare.nl of 0180-555911


Aanmeldformulier voor de kleuterklas:

info@de-toermalijn.nl of 0252-5248999

Open lessen euritmische bewegingsonderwijs


Op 20 februari a.s. is er voor alle ouders/verzorgers de gelegenheid om de les van uw kind bij te wonen.

Op het rooster vindt u de tijd waarop uw kind euritmie krijgt.


U bent van harte welkom


vriendelijke groet,

Katinka den Os

vakkracht euritmische bewegingsonderwijs

Even voorstellen


Via deze weg wil ik mij graag aan jullie voorstellen. Ik ben Eline van der Hoek, sinds augustus 2022 werkzaam bij Voorieder1 Hillegom voor het 18- team (voormalig Jeugd en Gezinsteam).


Begin 2022 heb ik mijn opleiding Pedagogische wetenschappen/Orthopedagogiek afgerond op de Universiteit Leiden. Tijdens mijn studie heb ik gewerkt als ambulant begeleider bij Inzowijs en mijn diagnostische afstudeerstage heb ik afgerond bij De praktijk voor Orthopedagogiek Teylingen in Sassenheim. Na mijn afstuderen heb ik een paar maanden met een schoolpsycholoog gewerkt op een internationale school in Spanje.


Bij het 18-team van Voorieder1 bieden we onder andere kindercoaching, trainingen, ouderbegeleiding en denken we mee in de mogelijkheden wanneer er specialistische hulp nodig is.


Ik ben vanaf heden de contactpersoon vanuit Voorieder1 voor De Toermalijn, en ben tijdens de onderstaande spreekuren te vinden op de school, in de kamer van Ester Kuilboer IB, beschikbaar voor alle vragen met betrekking tot de opvoeding of ontwikkeling van jullie kind.

  • vrijdag 10 februari van 8.45 uur tot 9.45 uur
  • woensdag 8 maart 12.45 uur tot 13.45 uur
  • vrijdag 14 april is voor mij een optie om 8:45
  • woensdag 10 mei van 8.45 uur tot 9.45 uur

klas 1


Wat zijn we heerlijk aan het werk in de eerste klas. De kerstvakantie heeft ons allemaal goed gedaan, vol zin en plezier zijn we bezig. Het is gezellig in de klas. Alle letters zijn nu aangeboden. De kinderen wisten natuurlijk allang dat op het laatste kaartje dat nog omgedraaid moest worden de AU stond , maar het moment dat juf hem dan officieel aanbiedt, is toch het magische moment waarop ze hem écht leren.”

Nu kunnen we alle woorden schrijven die we maar willen juf.” De tweetekenklanken oefenen we iedere dag even extra, na de pauze springen we door de hoepels en noemen we de klank of we bedenken er een woord bij.

In de rekenperiode zijn we o.a. druk aan het ontdekken welke sommen er allemaal verstopt zitten in de splitshuisjes.

Onze handen staan ook niet stil, er worden mooie ontwerpen geplakt, de handwerktassen worden prachtig en als het even kan, pakken de kinderen hun breiwerk.

klas 4

Klas vier heeft met een rekencircuit een wat langere rekenperiode afgesloten. Het aflezen van een digitale tijd blijft lastig maar we komen steeds een stapje verder, het is een goede wilskrachtoefening. De lesstof kan nu even bezinken en we pakken deze later in het jaar weer op.

Er zijn afgelopen weken weer wat tafeldiploma's uitgedeeld, goed gedaan! Er wordt ook nog steeds fanatiek geoefend op tafels en deeltafels.


De eerste boekpresentaties zijn gehouden. Dat was best spannend, maar na afloop bleek het toch eigenlijk best leuk te zijn! Er wordt aandachtig geluisterd en tijdens de presentaties is het muisstil in de klas. De tops (complimenten) uit de klas zijn heel mooi en goed onderbouwd. De kinderen die hun presentatie gehouden hebben, hadden deze goed voorbereid. Deze week en komende week ronden we de presentaties af en gaan we verder met een volgend boekenproject.

In klas 4 zingen we momenteel de prachtige canon Lo yisa goy (Hebreeuws) naast verschillende winterse liedjes in het Engels, Duits en Nederlands. De kruissteekontwerpen voor de etuis zijn klaar en de kinderen zijn gestart met het borduren ervan. Dat is nog een flinke klus. Tijdens het handwerken klinkt regelmatig Lo yisa goy zacht door de klas wat een fijne sfeer geeft.

Bij het schilderen hebben we winterbomen geschilderd waarbij we ons verdiept hebben in de winterse kou (blauw en paars). Ook zijn mooie transparanten gesneden met daarin de eerste sneeuwklokjes.

klas 5 en 6


Klas 5/6 heeft de afgelopen twee weken hard gewerkt aan de cito. Aan de focus zal het niet liggen. Er is heel geconcentreerd gewerkt en iedereen heeft zijn/haar best gedaan.

Deze week nog de laatste loodjes en dan is het klaar.


Gelukkig was er tussendoor ook nog tijd om aan de kunstvakken te werken.

Er is geschilderd, het voorjaar zit af en toe al in de lucht en hebben wij sneeuwklokjes en blauwe druifjes geschilderd.


Moeiteloos worden er nu prachtige groene achtergronden geschilderd. Alle kennis over primaire en secundaire kleuren wordt goed gebruikt.

Ook is er een transparant gemaakt van sneeuwklokjes.


Er is ook gestart met handwerken en de eerste resultaten zijn er al. De vijfde klas is aan het werken met vilt, zij maken een bal. De zesde klas is sloffen aan het breien.


Op school verschijnen op de een of andere manier steeds meer paarden en die moeten tijdens de pauze natuurlijk wel afgezadeld worden !


Soepcafé


Elke laatste woensdag van de maand maken de kinderen van klas 5-6 voor ouders en liefhebbers heerlijke soep. Zelf gemaakt van alleen verse ingrediënten.

Deze wordt verkocht in een heus restaurant, opgezet in de aula. Deze week was het pastinaak soep.

het recept en de kookclub.

dinsdag 31 januari 2023speelmiddag kleuterklas
15.00-16.00 uur voor geïnteresseerde ouders
donderdag 2 februari 2023Lichtjesfeest
dinsdag 7 februari 2023Ouderavond 19.30 tot 21 uur
"Wat vraagt de wereld van nu van het onderwijs van nu?"
vrijdag 10 februari 2023Voorieder1 van 8.45 uur tot 9.45 uur
maandag 13 februari 2023studiedag - geen school
woensdag 15 februari 2023soepcafé (11.30-12.30) en het winkeltje
maandag 20 februari 2023Open lessen euritmische bewegingsonderwijs
woensdag 22 februari 2023Carnaval/verkleedfeest
vrijdag 24 februari 2023inloopochtend 8.45-9.45 uur
zondag 26 februari 2023tuinochtend
maandag 27 februari t/m vrijdag 3 maart 2023voorjaarsvakantie