Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 17-12-2021

Nieuwsbrief nr. 6

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


Een week eerder vakantie … dat het ons rust mag geven. Dat we ons verbonden mogen voelen met elkaar. Dat we vragen mogen stellen over wat er allemaal in de wereld gebeurt en dat we ons mogen verwonderen om al die verschillende antwoorden, zonder snel te oordelen.


Zo’n laatste nieuwsbrief van het jaar is een mooie mogelijkheid om in rust terug te kijken. Wat heeft 2021 ons gebracht? Laat ik focussen op wat 2021 ons als team bracht. We startten het schooljaar met een studiedag met Gert Biesta, die met ons nadacht over een Vrijeschool die wereldgericht is. Wat vraagt de wereld met als zijn moderne grilligheden van het onderwijs, zodat we kinderen goed kunnen toerusten met vaardigheden waarmee ze het leven aankunnen? We spraken over hetzelfde thema met u ouders, in de eerste ouderkring. Die een succes was!


Frans Schobben nam het team mee in de fantastische wereld van coöperatief leren. Een aanpak die wereldgericht is en hoofd, hart en handen aanspreekt. Dan zijn we tenslotte ook met Hans van Rijn aan de slag gegaan, om onder woorden te brengen ‘waar we nou precies van zijn en vooral, waar we van wíllen zijn’.


Kortom allemaal boeiende ontwikkelingen die ons helpen te worden wie we willen zijn! Ik hoop u in het komende half jaar mee te gaan nemen in deze ontwikkelingen en het zou prachtig zijn als u in een komende ouderkring weer met ons meedenkt! De datum daarvoor volgt snel!


Ik wens u een goede vakantie! Zorg goed voor uzelf en wees mild voor elkaar! Ik wil eindigen met een mooie (en ik denk toepasselijke) spreuk:


DE AARDE VRAAGT

DE KOSMOS SCHENKT

DE AARDE DRAAGT

DE KOSMOS BRENGT

SCHENKEN EN VRAGEN

BRENGEN EN DRAGEN

ZOEKEN EN VINDEN

DE MENS ZAL ’T VERBINDEN


Jacoline Wiskerke

Kleuterklas 1


Advent en Kerst in kleuterklas 1

Wat hebben we een heerlijke en sfeervolle Advent en kersttijd in onze klas gehad. Er is getekend, er zijn kaarsjes gedompeld en transparanten gemaakt, gezaagd, geschuurd en getimmerd en bovenal met grote enthousiasme elke dag het kerstspelletje gespeeld.


Jammer dat we dat een weekje minder kunnen doen, maar door de eerdere insteek, de week voor de vakantie als bonus te zien, zijn de kinderen niets te kort gekomen. Met een gerust hart, dat ze alles gewoon hebben gekregen van ons rijke onderwijs, laat ik de kinderen dankbaar de vakantie starten.

Na de kerstvakantie zullen we weer verder gaan en dan genieten van de drie koningen!


Klas 1


In de adventsperiode heeft klas 1 iedere ochtend een kerstspelletje gespeeld. Daarnaast hebben ze allemaal allemaal een kerststalletje gemaakt en hebben de kinderen bijna alle letters geleerd naar aanleiding van het verhaal over Maria en Jozef.


Er is ook een start gemaakt met het bespelen van de fluiten.


Klas 1 in kerststemming.

klas 2


We hebben de afgelopen 3 weken rekenperiode gehad in klas 2. We hebben veel geoefend met de tafel van 1, 2, 3, 5 en 10: bewegend, klassikaal en in tweetallen. Met ons zelfgemaakte tafelbordje oefenen we ook de tafels. Bij elke tafel ontstaat een bijzondere vorm.
Ook oefenen we het schrijven van getallen tot en met 100 en maken we grote (+ of - 10) en kleine sprongen (+ of - 1) op de getallenlijn.

We hebben ook nog kerstbomen geschilderd. Eerst hebben we ons hele blad geel geschilderd en daarna met blauwe verf er overheen geschilderd en toen kregen we opeens groene kerstbomen! Dat was een leuke verrassing.

Verder wordt er nog geknutseld aan kerstkaarten en engeltjes.

klas 3


Klas 3 is druk bezig geweest met allerlei manieren om te schrijven. Eerst met modder en stokjes, deze week met allerlei schrijfmaterialen.

We hebben geschreven met een riet pen, een ganzenveer, een kroontjespen en met scheerschuim. Ook hebben we onze eigen inkt gemaakt, van galappeltjes.

Verder maakten we allemaal onze eigen letterstempel van een aardappel, zodat we een compleet alfabet konden maken.

Wat worden onze periodeschriften mooi!

Klas 4


Het is alweer wat weggezakt in ons geheugen, maar goed om weer even terug te zien: De surprises, wat waren ze prachtig! Van paardenstal tot turnhal, van sushi tot chips. Boerderijdieren, vogels, wilde dieren en huisdieren. Knutsels, stripfiguren, muziekinstrumenten en schaakstukken. Allemaal met een goed gedicht erbij.


Hier nog wat foto’s, helaas pasten niet alle surprises op de foto.



Advent

Tijdens de advent zijn we veel verhalen aan het vertellen. Gezellig met elkaar in de kring rond de kaarsjes. Een aantal kinderen mochten de december-bordtekening zelf omtoveren in kerstsfeer. Dat hebben ze knap gedaan.

Schoolplein

Op maandagmiddag harken we af en toe het schoolplein aan. De bladeren gooien we weer tussen de struiken en onder de bomen. Zo ligt er een warme laag voedselrijke humus. Dat zorgt weer voor veel kleine beestjes, die ook weer vogels aantrekken.

Met mens en dierkunde hebben we de kleine beestjes en vogels uitgebreid besproken. Hopelijk komen we er veel tegen rond de school. Dan zullen de leerlingen alles nog beter onthouden. De komende tijd gaan we het hebben over zoogdieren.



Vormtekenen


Dit is een leuke voor de kerst. Wij hebben er zo veel geoefend, dat we er een kerstboom van konden maken.

Klas 5 en 6


Nog even een terugblik op Sinterklaas. Er zijn prachtige surprises gemaakt en voor de hele school schoentjes gevouwen met pepernoten erin. Goed werk klas 5/6.




Vrijdag voert klas 5/6 het Kerstpel op. voor de kinderen van de hele school. Het wordt vast super.

maandag 20 december 2021 t/m vrijdag 7 januari 2022Kerstvakantie
woensdag 12 januari 2022Driekoningen
vrijdag 14 januari 2022inloopochtend 8.45-9.45 uur aanmelden info@de-toermalijn.nl

dinsdag 1 februari 2022studiedag - geen school
maandag 14 februari 2022Maria Lichtmis
vrijdag 18 februari 2022inloopochtend 8.45-9.45 uur aanmelden info@de-toermalijn.nl
woensdag 23 februari 2022Carnaval
vrijdag 25 februari 2022studiedag - geen school