Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 26-11-2021

Nieuwsbrief nr. 5

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


Het lijkt erop dat we open kunnen blijven, in elk geval nog op het moment dat ik deze nieuwsbrief schrijf. Ik ben er blij om! Ook al bevinden we ons met z’n allen in een bizar moment in de tijd. Ik denk daarbij aan de mensen, die dicht bij ons staan en ziek zijn.

Vanavond om zeven uur horen we definitief of we open kunnen blijven.


Voor ons als team en voor u als ouders is het de kunst om de juiste dingen te blijven doen met het oog op de voortgang van het onderwijs. Dit vraagt discipline van ouders om zoveel mogelijk niet de school in te komen. Ik kijk uit naar het vieren van Sinterklaas, Advent en Kerst met de kinderen. De stip op de horizon is, dat we zonder al te veel quarantaine en afwezige klassen de kerstvakantie halen. De kinderen, daar doen we het voor!


De richtlijn is dat ouders en externen niet meer in de school komen, tenzij het noodzakelijk is. Daar kunnen we ons best goed aan houden, maar echt gemakkelijk is het niet. We hebben het daar ook gisteren in de MR over gehad. Schoonmaken door ouders is zo’n voorbeeld. Als dat niet meer gebeurt, vervuilen de klassen snel. Of een kerstgordijn ophangen, daar hebben we toch die vader van bijna 2 meter even voor nodig. Ouders die helpen, maken vaak het verschil. In principe mogen ouders en externen de school voorlopig niet in, maar soms is het nodig. Leerkrachten en ik maken daarin een zo verstandig mogelijke afweging.

Voor het schoonmaken van de klassen geldt dat we heel graag willen dat ouders dat blijven doen. We horen van ouders dat ze dat vaak ook wel graag doen. Gewoon omdat ze dan even in de klas kunnen zijn en de omgeving zien waar hun kind dagelijks is. Andere ouders voelen zich er ongemakkelijk bij en dat mag ook. Geeft u dan gerust aan, dat u nu liever even niet schoonmaakt. Schoonmaken gebeurt als de kinderen naar huis zijn. Als u uw kinderen bij zich heeft, tijdens het schoonmaken, is wel de vraag om hen ook in de klas te houden en zelf ook niet na afloop in de zaal of de gang nog even na te praten. Zo houden we het aantal bewegingen beperkt en behouden we de rust in de school.


Verder zijn er op dit moment best veel kinderen ziek. Soms ook komen kinderen naar school terwijl ze niet helemaal fit zijn. Dat vertellen ze dan ook aan de leerkracht. Het lastige is dat de juf dan moet beslissen of het kind blijft of weer naar huis gestuurd moet worden. Mijn dringende vraag is om uw kind alleen naar school te sturen als u denkt dat het daar ook gewoon kan zijn. Zo hoeft de leerkracht niet steeds ingewikkelde beslissingen te nemen en de klas uit te gaan om te bellen.


Nog even over Sinterklaas. Ik sprak hem gisteren nog! Ik moest u van hem zeggen dat hij komt, zeker weten! Als u nou op 3 december, nadat de kinderen ’s ochtends naar binnen zijn gegaan, ergens aan de weg tussen de gymzaal en de hoofdingang gaat staan. Kunt u zien hoe Sint door de hulppieten van de leerlingenraad wordt opgehaald. Ze brengen Sint van de gymzaal naar school. Het wordt vast een fantastische dag met de kinderen! Ze zijn ook nog eens allemaal om 13.00 uur vrij!

Vriendelijke groeten,

Jacoline Wiskerke

Corona


Er zijn momenteel zoveel kinderen en ouders besmet, dat het me niet meer lukt om dit telkens bij alle ouders te melden. Ik zal me dan ook beperken tot de belangrijkste mededelingen.

Verder is ook het bepalen van de datum waarop een kind weer naar school kan na een besmetting of quarantaine, erg ingewikkeld geworden. Fijn als ouders zelf bij de GGD nagaan wanneer hun kind, in telkens het specifieke geval, weer naar school mag.

Ik voeg de nieuwste beslisboom bij voor kinderen in de basisschool leeftijd.

Kleuterklas 2Er is een stoomboot aangekomen

Van over de grote zee

Daar is Sint Nicolaas mee gekomen

En alle Pieten zijn mee


In de kleuterklas zijn, na de komst van Sinterklaas, de hutten veranderd in een stoomboot. De kinderen veranderen elke dag in Pieten en Sinterklaas en de blokken en zandzakken fungeren als kado's.

Er wordt heel fijn gespeeld en heel veel geknutseld. Stoomboten van klei, Sint en Piet van bijenwas, mijter transparantjes (waar een kaarsje achter kan) en pepernoten van wol.

Wat een heerlijke tijd in de kleuterklas!


Klas 3


Klas 3 is begonnen aan de nieuwe periode: het ontstaan van het schrift.

Deze week leren we hoe de mensen vroeger boodschappen naar elkaar “schreven” toen er nog geen letters waren. De week zijn we gestart in de oertijd, met rotstekeningen. Met echte modder uit de sloot hebben we met onze handen tekeningen op de muren in de klas gemaakt.

Verder zijn we begonnen met het scheppen van ons eigen papier. Wat zal dat mooi gaan worden!

Komende weken gaan we kennis maken met verschillende schrijfvoorwerpen, zelf inkt maken, talen uit andere landen leren en leren communiceren zonder schrift: morse, braille en gebarentaal.

klas 4


Klas 4 is de laatste paar weken actief aan het leren via coöperatieve werkvormen. Vooral de werkvorm Mix-en-ruil is populair. De kinderen maken op deze manier actief contact met hun klasgenootjes, elke keer is er weer een ander persoon of groepje met wie je even samenwerkt. Op een speelse manier leren waarbij ook lekker bewogen wordt.

Op de foto’s zie je een circuitvorm waarbij meerdere samenwerkingsvormen naast elkaar werden uitgevoerd.


De klas is weer helemaal in Sinterklaassfeer.


Daarnaast werken we aan de periode Nederland. We hebben onder andere geschilderd en een windroos getekend.

Klas 5/6


Gisteren is de zesde klas naar het Rudolf Steiner College in Haarlem geweest.

De klas heeft daar drie lessen gevolgd.

Tijdens handwerken hebben zij een mooi tasje gemaakt, tijdens wiskunde hebben zij geoefend met 5 positieve en negatieve getallen.

Dit lukte heel goed en tijdens de tekenles hebben zij een naammandela gemaakt. Kunt u de goede namen eruit halen?

In de klas is nu de vijfde klas bezig met een werkstuk over Egypte. Er zijn onderwerpen gekozen zoals mummies, piramides, de goden, eten en drinken.

Er wordt hard gesnuffeld in boeken en op internet en als er iets gevonden is wordt er een samenvatting van gemaakt, die dan in het werkstuk komt.

De zesde klas heeft inmiddels de werkstukken afgerond en luistert nu naar verhalen over het ontstaan van Rome, de tocht van Hannibal en het leven van Caesar.

De lesstof wordt verwerkt in een periodeschrift.


Bij het knutselen en schilderen is het thema Sinterklaas en Piet. De klas ziet er al gezellig en feestelijk uit.

Beste ouder(s) en of verzorger(s),


Wij ontvingen een telefoontje van een kinderdagverblijf in Hillegom met de vraag of wij hen ruimte kunnen verhuren of een ruimte weten om te huren. Omdat de school groeiende is zien wij hier zelf geen kans toe. Maar we willen hen wel de gelegenheid geven via deze nieuwsbrief een oproep aan alle ouders te doen:

"Op korte termijn zoeken wij dus onderdak voor een Kinderdag verblijf met buitenschoolse opvang. Wij zijn gevestigd in Hillegom, maar moeten zeer binnenkort de gehuurde ruimte teruggeven. Simpelweg omdat het huurcontract niet verlengd wordt.

Graag zouden wij op korte termijn weer gebruik willen maken van circa 400 / 450 m² met zo mogelijk circa 250 m² buitenruimte."


Wie weet is er iemand die een ruimte weet.

vrijdag 29 november 20211e advent
vrijdag 3 december 2021Sint viering - school dicht om 13.00 uur
maandag 13 december 2021Studiedag - geen school
woensdag 22 december 2021Kerstspel - door en voor leerlingen
vrijdag 24 december 2021 t/m vrijdag 7 januari 2022Kerstvakantie