Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 04-11-2021

Nieuwsbrief nr. 4

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


Op donderdag 4 november is de officiële opening van “De bibliotheek op school”. Wij hebben daar een gemeentelijke subsidie voor gekregen, samen met drie andere scholen in Hillegom. De gemeente wil er wat publiciteit aan geven en vandaar dat we de wethouder en de directeur van de bibliotheek Zuid-Kennemerland op bezoek hebben.


Let u op de weekend krant, want daar staat binnenkort een stukje over ons in! Klas 4 is er als speciale gast ook bij!


Jacoline Wiskerke

Directeur


Belangrijk voor de kleuterouders!


Na de corona persconferentie van 2 november willen we een kleine aanvulling doen op het breng- en haalbeleid bij de kleuters. U heeft ’s ochtends tien volle minuten om de kinderen binnen te brengen, tussen 8.30 tot 8.40 uur. We zullen ervoor zorgen dat de deur op tijd open is, zodat u ‘binnen kunt druppelen’. De ouders van kleuterklas 1 mogen ook via de euritmiezaal naar de klas lopen (en weer terug). Dat geeft iets meer ruimte in het smalle gedeelte van de gang bij kleuterklas 2. Op maandag kan dat soms wat problemen geven, als in de zaal gezongen wordt. Dus kijkt u op maandag even of het kan of niet. Voor het ophalen ’s middags, kunt u ook gedurende tien minuten binnen druppelen, van 12.55 tot 13.05 uur (op woensdag van 12.25 tot 12.35). Ook dan kunnen de ouders van kleuterklas 1 via de euritmiezaal lopen. De school is ‘s middags natuurlijk wel gewoon in bedrijf, dus fijn als u daar rekening mee houdt.


Sint Maarten

Achtergrondinformatie Sint Maarten:

De dagen worden korter en de nachten worden langer. De bomen zijn kaal en de herfst heeft zijn intrede gedaan. Veertig dagen voordat het Kerstkind geboren wordt, vieren wij het Sint Maartensfeest. Dit wordt ook wel het eerste ‘lichtfeest’ genoemd. Maria-Lichtmis is het laatste lichtfeest en sluit deze tachtig dagen tellende donkere periode af.


Martinus was een ridder die voor de stadspoorten van Amiens een bedelaar tegen kwam. Deze bedelaar vroeg Martinus om een aalmoes; Hij koos ervoor zijn mantel te delen. Hij trok zijn zwaard en sneed zijn mantel in twee. Dit beeld spelen wij in de kleuterklas met de kinderen uit in het ochtendspel.


Het Sint Maartenfeest staat in het teken van licht vinden in jezelf, dit licht koesteren en het licht meedragen door de donkerste periode van het jaar. We komen van buiten, de uitbundige zomer, en wij moeten nu weer naar binnen toe. Wij moeten ons winterklaar maken.

Met het Sint Maartenfeest hollen wij pompoenen of knollen uit. De knol groeit in de aarde, in het donker. We hollen hem uit en versieren de knol/pompoen met sterren, zonnen en manen. De knol/pompoen staat symbool voor ons eigen lichaam. Je holt hem uit, je maakt ruimte om er een lichtje te laten branden. Het licht in de knol kunnen wij delen met anderen, maar je kan het niet helemaal onbeschermd achter laten, dan gaat het uit.


Sint Maarten op school:

Op donderdag 11 november zal dit jaar het Sint Maartenfeest, overdag, op school gevierd worden. Zo kunnen de kinderen ‘s avonds thuis, gewoon langs de deuren als ze willen.

Deze dag zullen we naar een mooi verhaal luisteren, Sint Maarten liederen zingen, pompoenen uithollen en een optocht langs verschillende “huisjes” lopen waar we vast en zeker iets lekkers krijgen. Mocht uw kind allergieën hebben regelt u dan via de klassenleerkracht dat er iets ander is? We delen, walnoten, mandarijnen en speculaasjes uit. Ook zullen we met elkaar genieten van een heerlijk warm kopje pompoensoep.


Graag voorzien van naam meegeven naar school:


Kleuters: versierde pompoen/knol met elektrisch lichtje. Graag versierd met natuurlijke aspecten, zon, sterren, maan, Sint Maarten tafereel, etc. Geen Halloween gezichten aub.


Klassen 1 t/m 4:

1. Onbewerkte, maar wel aan de bovenkant opengesneden pompoen/knol

2. Gutsjes (erg handig om aan te schaffen als vrijeschool ouders. Deze kan je dan elk jaar weer gebruiken), een aardappelschilmesje en een meloenlepel (o.i.d.) om uit te hollen.

(Link voorbeeld knol/pompoen uithollen: Knolhollen voor Sint Maarten Waldorfmom tutorial - YouTube)


Klas 5/6 maakt pompoensoep voor alle ouders en kinderen:

Wegens de aangescherpte corona maatregelen kunnen we het Soepcafé, wat klas 5/6 regelmatig organiseert, niet door laten gaan. Normaal gesproken verkopen de kinderen de kopjes soep en sparen ze voor kamp. Nu willen ze graag pompoensoep voor ons allemaal maken om, op 11 november, toch enigszins samen het Sint Maartenfeest te vieren. Hiervoor hoeven jullie uiteraard niet te betalen, maar mochten jullie toch een vrijwillige bijdrage willen doen staat er een potje klaar waar klas 5/6 in spaart.


Alle ouders zijn van harte welkom om 12.40 uur, op het grasveld naast school. Jullie kinderen zullen zich, al zingend en met hun lampion, bij jullie voegen. Geniet van een warm kopje pompoensoep, de mooie liedjes en de stralende lampionnen (én kinderen). Hierna mogen jullie je kind(eren) gelijk mee naar huis nemen (iedereen is deze dag om 13.00 uur uit). Laat ze aub wel nog even hun leerkracht gedag zeggen. Zo weten we wie er al naar huis is en wie niet.


Fijne Sint Maarten!

Klas 2

Klas 2 is na de herfstvakantie met de heemkunde periode gestart over de herfst. We zijn gestart met een wandeling in de buurt. Het was goed te merken dat de herfst is begonnen! Er was motregen, we zagen veel verkleurde bladeren en paddenstoelen. We hebben ook weer veel zwerfafval opgeruimd.
De kinderen hebben een web gemaakt met woorden die bij de herfst horen en een "echte" spin er bij. We vertellen verhalen over de herfst die de kinderen verwerken in hun periodeschrift. En we zingen herfstliedjes.


We zijn lekker aan het knutselen: herfstbladeren prikken, paddenstoelen van bijenwas, een jaarklok, herfstkleuren schilderen. De kinderen genieten hier erg van.


Vrijdag gaan we een herfstwandeling maken in het bos bij Buitenplaats Leyduin.

Klas 3


Klas 3 is druk met de ambachten bezig. We zijn begonnen met een bezoek aan het Archeon, om verschillende ambachten, ambachtslieden en ambachtshuizen uit de middeleeuwen te bekijken.

Daarna hebben we gesproken over de verschillende ambachten en wat je dan allemaal kunt maken. Maar helaas, er was geen ambachtsman die speelgoed maakte, dat deden de kinderen zelf!

Van restjes uit de werkplaatsen maakten ze zelf speelgoed. Dus dat gingen wij ook doen!


Vervolgens hebben we het over de zeepzieder gehad en zelf zeep gemaakt. Wat stonk het in de school! Daarna hadden we het over de touwslagerij en hebben we zelf touw gedraaid.

Afgelopen week brachten we een bezoek aan de smid en werd de klas verbouwd tot timmerwerkplaats.


We maakten verschillende soorten speelgoed van vroeger: klossen, boter-kaas-en-eieren en poppenkastpoppen.

Komende weken komen er nog meer ambachten langs, waar we ook weer veel zelf onze handen uit de mouwen zullen

Klas 4


Klas 4 heeft tot de herfstvakantie gewerkt aan de breuken:


Toen hebben we onder andere geboetseerd, met zijn allen een kwartet gemaakt en er natuurlijk mee gespeeld en tuintjes getekend in ons periodeschrift.


Ook hebben we net voor de vakantie begon verschillende workshops (Verwonder om de hoek) gevolgd: dansen, theater/toneel gedaan of knutselen.En in de week na de vakantie zijn we gestart met de nieuwe periode: Nederland. Vanaf een hoge ladder hebben alle kinderen bekeken hoe de klas er van boven af uitziet. Hoe ziet een vogel de wereld van bovenaf bekeken, of een mens vanuit een vliegtuig? Dit is een opstapje om te werken met plattegronden, de atlas, het leren van topografie. Nadat alle kinderen de ladder beklommen hadden gingen zij een plattegrond tekenen van de klas.

En donderdag de 28e oktober gingen we met de klas naar de bibliotheek van Hillegom om daar boeken te halen voor de spreekbeurten die de kinderen in tweetallen gaan houden.

Klas 5 en 6


Klas vijf is aan de cultuurperiode begonnen.

Tijdens deze periode behandelen wij oude culturen zoals Atlantis, Oer-India, Oer- Perzië, Mesopotamië en Egypte. Later in het jaar komt er nog een periode Grieken.


De zesde klas is bezig met de periode Romeinen.

Zij gaan zelfstandig aan de slag met een werkstuk. Hiervoor hebben zij een hand out gekregen zodat ze weten waar het werkstuk aan moet voldoen.

Er zijn verschillende onderwerpen gekozen zoals: het leger, kleding, Colosseum, gladiatoren, wetten en Romeinse cijfers.

Het zullen vast mooie werkstukken worden.


Tijdens deze periode hebben drie keer yoga gedaan met yoga juf Marta.

De kinderen waren heel geconcentreerd bezig en er was een fijne sfeer.

Handwerken in klas 5/6 een bal van vilt en een herfst tafereel met een paddenstoel van vilt en gevilte eikeltjes.


Het winkeltje bij de Toermalijn

Al jaren is het winkeltje, een initiatief van Marilys, moeder van Lotte (oud leerling), een begrip. Normaal gesproken tegelijkertijd met het soepcafé in de aula van klas 5/6. Deze keer is het soepcafé verplaatst naar 11 september vanwege de maatregelen rond de Corona regels.


Een keer per maand worden er diverse materialen in het winkeltje verkocht; mooie schoolmaterialen, vilt, wol, mooie kaarten, prentenboeken etc. Hierbij een lijst met de diverse materialen. Een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan de school.


Omdat Lotte niet meer op school zit heeft Marilys het stokje dit schooljaar overgedragen aan Marjolein, moeder van Viggo (klas 3) en Lucas (klas 5).


Om de ouders toch de gelegenheid te bieden, zo voor 5 december, om mooie (vrije)schoolmaterialen te kopen. Bent u van harte welkom op woensdag 10 november vanaf 11.30 uur. Het winkeltje wordt opgezet in de lerarenkamer, de deuren aan de buitenzijde (op het grote plein) zijn geopend. U kunt naar binnen met maximaal drie ouders tegelijkertijd.


Verwonder om de hoek


Verwonder om de hoek

Leren en ontdekken doe je niet alleen op school, dat doe je overal en altijd, een leven lang. Bij Verwonder om de hoek kun je zien wat er bij jou ‘om de hoek’ allemaal te doen is. Alle activiteiten - binnen én buiten schooltijd - in alle wijken en gemeenten in de regio Holland Rijnland zijn op deze website te vinden!


Of je nu iets wilt doen met cultuur, natuur, technologie of wetenschap, met Verwonder om de hoek krijgen kinderen de kans hun passies te ontdekken.

woensdag 10 november 2021Winkeltje, in de lerarenkamer vanaf 11.30 uur
donderdag 11 november 2021St. Maarten viering- vanaf 13.00 uur vrij
maandag 15 november 202115.00-16.00 uur spelen in de kleuterklas 
donderdag 18 november 2021studiedag-geen school
vrijdag 26 november 2021inloopochtend voor nieuwe kleuterouders 8.45 - 9.45 uur