Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 14-10-2021

Nieuwsbrief nr. 3

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nlBeste ouders en verzorgers,


Alles wordt weer een beetje anders na de herfstvakantie. Dan draaien we een aantal coronamaatregelen terug, of passen we ze aan.


Ik zet ze voor u op een rijtje:


Algemeen

*Ouders kunnen weer de school in komen om te helpen.

*Niet alle ouders kunnen tegelijkertijd in de school komen, maar in groepen.

 • Na de herfstvakantie kunnen ouders van klas 1 t/m 6 weer bij het zingen zijn. Alleen als u dat leuk vindt, uiteraard! De ouders van klas 1 t/m 3 zijn in de oneven weken aan de beurt en klas 4 t/m 6 in de even weken. (De eerste week na de herfstvakantie is week 43, oneven, dus de ouders van klas 1 t/m 3 kunnen dan mee naar binnen.)
 • We denken nog na over het kerstspel, maar het pubiek zal beperkt blijven. Wellicht komen er wat meer opvoeringen.

Kleuters

 • Kleuters mogen ’s ochtends gewoon weer via de hoofdingang naar binnen, met hun ouders/verzorgers. U kunt ook het zijhek nemen, waar klas 1 t/m 3 naar binnen gaat.
 • Bij de kleuters mogen telkens 10 ouders tegelijk mee de klas in om mee te zingen. Alle ouders mogen mee naar binnen, om te helpen met de jassen en de schoenen. Als u niet mee de klas in kan, vragen wij u om ook vlot weer te vertrekken en niet in de school te blijven praten.
 • Voor de kleuters geldt het volgende. Ouders mogen ’s middags via de hoofdingang naar binnen. U wordt vijf minuten voor tijd door een kleuter naar binnen gehaald. Fijn als u tot die tijd op het schoolplein wacht. U kunt in de aula wachten, aan de kant van de kleuterklassen.

Klas 1 t/m 3

 • Klas 1 t/m 3 mag ’s ochtends binnen blijven komen via het bekende zijhek, maar ook via de hoofdingang. De voorkeur gaat uit naar het zijhek, i.v.m. de veiligheid.
 • De kinderfietsen blijven buiten het schoolplein op de bekende plek staan.
 • Ouders van klas 1 t/m 3 mogen ’s ochtends vanaf 8.20 uur weer mee het schoolplein op.
 • Om 8.25 uur gaat de bel. De kinderen gaan in de rij staan en gaan naar binnen. U kunt weer naar huis. Fijn als u niet mee naar binnen komt!
 • Klas 1 t/m 3 gaat ‘s middags via het zijhek naar het grasveld. We gebruiken dan niet de hoofdingang om weg te gaan. Dat is onnodig gevaarlijk.

Klas 4 t/m 6

 • De ingang naast de gymzaal blijft gebruikt worden door klas 4 t/m 6, zowel ’s ochtends als ’s middags.

En voor iedereen die binnen in de school is geldt hetzelfde:

 • In de school is het rustig. Wilt u zachtjes praten?
 • Wilt u uw telefoon wegstoppen? Wilt u, als u in het keukentje bent, zorgen dat de rust in de school bewaard blijft?
 • Als u na schooltijd iets voor de leerkracht doet en uw kind is nog op school, wilt u er dan voor zorgen dat uw kind rustig speelt of leest? Dat mag wel in de aula, maar het stoort als kinderen na schooltijd door de school rennen. De hogere klassen zijn dan vaak nog aan het werk en de leerkrachten zeker.

Onder schooltijd met de auto weg (los van corona)

 • Is uw kind kleiner dan 1.35 meter en gaat het mee met een schooluitje in de auto? Geeft u uw kind dan een autostoel-verhoger mee. Zo houden we het vervoer veilig.


Jacoline WiskerkeBeste ouder(s)/verzorger(s),


Ook dit mag weer 'het luizenpluizen'. We gaan hiermee van start na de herfstvakantie. Kim Snijder (moeder van Liv klas 1 en Mika klas 5) heef, net als voorgaande jaren, weer de coördinatie.

De rest van het schooljaar zal er voor en na een vakantie worden gepluisd. Wilt u hierbij ook helpen dan kunt u zich aanmelden bij Kim: k.n.snijder@hotmail.com.

Meer lezen in de hoofdluisfolder.Oudste kleuterdag:


De kleuters van 4 jaar hebben op woensdag lekker een dagje vrij. De oudere kinderen, van 5 en 6 jaar, komen wel naar school. Deze dag is speciaal. Het gaat niet zoals alle andere dagen. Het denken wordt meer aangesproken, de werkjes worden langer en complexer en de juf gaat soms zelfs wel even de klas uit. De kinderen laten op deze dag goed zien wat ze allemaal al kunnen. Ze weten het precies. Na het spelen gaan we opruimen. Als we klaar zijn gaan we zitten in de kring met een boekje. Als iedereen klaar is komt Jaap de Groenboer langs. Dit kunnen ze, veelal, zonder sturing en begeleiding van de juf. Ze worden heel zelfstandig en zelfsturend. Wat een fijn groepje zo bij elkaar.


Vandaag was er aandacht voor de rekenontwikkeling. Wie is de grootste van de klas? En wie komt daarna? En wie is het kleinst? Maar is de grootste dan ook de oudste? Nee? Wie is er dan het oudst? En wie daarna? Maar als we allebei 5 jaar zijn, wie is er dan het oudst? Wanneer ben jij jarig?

Met deze oefening leerden we niet alleen over de begrippen groot-klein en oudste-jongste maar ook over de maanden van het jaar en de seizoenen. De meeste oudste kleuters weten wel wanneer ze jarig zijn. Sommigen weten het precies (exacte datum), anderen ongeveer (welk seizoen).


Na zoveel hoofdwerk is het tijd voor beweging. Een goede oefening om de bewegingen van de kinderen te laten centreren, concentreren en ook te controleren is het bewegen op een parcours. Niet zómaar lopen op een parcours maar met een zandzak op de hoofd lopen over het parcours. Opperste concentratie hier in de klas!

Klas 1

In klas 1 is de p uit de paddenstoel “gekomen”. In dat kader hebben de kinderen prachtige schilderingen gemaakt van een paddenstoel en hebben ze ook met bijenwas paddenstoelen gemaakt.


Klas 2


Klas 2 is twee weken geleden met de eerste rekenperiode gestart. We hebben het verhaal van de wolf uit het boek Het Sleutelkruid verteld. We ontdekten dat hier veel rekenactiviteiten in voor komen. We zijn gestart met het oefenen van de tafel van 1, 2, 5 en 10.


We ontdekten dat er steeds een vast groepje is bij een tafel. We gebruiken van alles bij het rekenen: dennenappels, kastanjes, eierdozen, blokjes, etc.


We hebben tafelbordjes gemaakt. Op een houten plankje hebben we een cirkel getekend en de cijfers van 0 t/m 9 geschreven en het bordje versierd. 


Nu zijn we een koord van wol aan het vingerhaken. Als dit klaar is kunnen we de tafels oefenen op het tafelbordje.

Vrijdag hebben we een toverbal geschilderd met de primaire kleuren, geel, rood en blauw. De kleuren mochten elkaar nèt raken. Binnenkort gaan we starten met het mengen van kleuren. De kinderen hebben heerlijk geschilderd. Er heerste een fijne rust in de klas.


Omdat het nu Kinderboekenweek is besteden we extra aandacht aan het lezen van boeken. Lezen is enorm belangrijk! De kinderen hebben hun lievelingsboek mee naar school genomen en mogen er iets over vertellen voor de klas. Wat doen ze dit goed!

Na de vakantie starten we met de eerste heemkunde periode over de herfst.

Klas 4


Engels in klas 4:

Naast een aantal liedjes in het Engels hebben we tot nu toe 2 Engelse gedichten besproken.

Daar doen we ook oefeningen mee. Eén van die oefeningen is het “lopend dictee.” We oefenen de woorden uit het gedicht. Dat woord staat bovenaan een blaadje. Iedereen krijgt zo’n blaadje met één woord erop. De kinderen gaan door elkaar heen lopen en zodra ze iemand tegenkomen dicteren ze elkaar hun woord. Daarna kijken ze het meteen na of het goed geschreven is in het Engels. De kinderen zijn erg leergierig en vinden het ook gezellig.


Dierendag in klas 4:

Er waren 14 vreemde dieren in ons lokaal verstopt. Tijdens de dag kwamen we er af en toe weer eentje tegen. We hebben deze dag insecten geknutseld met kralen, ijzerdraad en vliegerpapier.


Trekvogels:

Na de herfstvakantie gaan we het hebben in de periode mens & dierkunde over trekvogels en mensen met een rondtrekkend bestaan. Hebben jullie al een kramsvogel of koperwiek gespot? Ze zijn weer in het land, deze wintergasten.

Beste ouders,


Tuinochtend 10 oktober:


Zondagochtend zijn er weer 6 gezinnen bezig geweest met ons groene schoolplein. Zo is er flink gesnoeid op het kleuterplein, want de juffen hadden aangegeven dat het af en toe wel kruip-door-sluip-door was. Nu kunnen de karren en fietsen er ook weer overal door en is er weer genoeg plek voor alle aapjes op de apenrots. De kleuters die kwamen helpen deze ochtend hebben zelfs stekelige takken eraf helpen knippen. Daarvoor hadden ze goede werkhandschoenen aan. Wat een geweldige hulp! En we merkten dat de herfst begonnen is, want er zijn manden en wagens vol afgevallen bladeren opgeruimd. Ook zijn er nieuwe frambozenstruiken gepland, zodat we na de winter extra lekker kunnen smullen. Juf Peggy was er om zich te bekommeren om de schooltuin van klas 5 en 6. Zo kan iedereen weer genieten van onze mooie buiten-plek.


Van juf Maaike

Op zaterdag 16 oktober om 17.00 uur en zondag 17 oktober om 11.00 uur spelen ‘Nicole & Martin’ hun Nederlandse première van het Russische sprookje: ‘Wassilissa’.

Zij staan vanaf 12 oktober op ‘Landgoed Rorik’ aan de rand van Beverwijk. Een groen, circulair paradijsje met biologische tuinderij, appel- en perenboomgaard, wijngaard en allerhande initiatieven die er in opbouw zijn. Zij bieden de Zwitserse theatercompagnie ‘Nicole & Martin’ een plaats, waar eindelijk weer ruimte is voor evenementen.


Zo zijn de twee schoolvoorstellingen op donderdag en vrijdag al geheel uitverkocht, maar zijn er bij het begin van de herfstvakantie twee openbare voorstellingen in hun prachtige ronde witte circustent, die naar de nieuwste richtlijnen, weer helemaal uitverkocht mag worden. Na de lastige coronajaren, zijn zij voor het eerst weer in Nederland.

Twee keer eerder zouden zij bij ‘Vrije school Zaanstreek’ komen, beide keren door coronarichtlijnen onmogelijk. Hun komst daar is nu gepland voorjaar/zomer 2022


Zij trekken met hun rode vrachtwagens en houten romantische woonwagens al 22 jaar door heel Europa en spelen, acrobatiseren, musiceren en jongleren sprookjes van Grimm en nu ook een Russisch sprookje. Met humor maar ook verstilling brengen zij de diepte van de sprookjes in beeld, het publiek van 6 tot 100 jaar verlaat telkens betoverd de witte tent.

Graag nodigen wij iedereen uit om op het goed bereikbare ‘Landgoed Rorik’ kennis te maken met dit circusachtige theater, dat telkens in alle landen bij vrije scholen, festivals en instituten een week neerstrijkt. ‘Landgoed Rorik’ ligt aan de buitenrand van Beverwijk, aan de overzijde van de A9 en heeft een groot parkeerterrein.

Kaarten en informatie: www.nicole-et-martin.ch

zondag 10 oktober 2021tuinochtend 10.00-13.00 uur
maandag 18 oktober t/m vrijdag 22 oktober 2021Herfstvakantie
woensdag 27 oktober 2021studiedag-geen school (ipv 23 maart '22)
vrijdag 29 oktober 2021Inloop ochtend 8.45-9.45 uur
maandag 15 november 202115.00-16.00 uur een uurtje spelen in de kleuterklas voor nieuwe leerlingen 
donderdag 18 november 2021studiedag-geen school