Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 30-09-2021

Nieuwsbrief nr. 2

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


We hadden het liever buiten gedaan, maar binnen hebben we ook een mooi Michaelsfeest gehad! Met veel dank aan de juffen die snel schakelden en ook aan u voor uw flexibiliteit! Wat waren er veel heerlijke hapjes! Van fruitsalade tot een drakenbrood en alles wat daar tussenin zit.


Hieronder ziet u leuke foto’s van de dag! Voor volgend jaar bestellen we alleen gewoon wel weer mooi weer!


Denkt u eraan dat er morgen geen les is, in verband met onze studiedag en meldt u zich aan voor de eerste ouderkring op 7 oktober via info@de-toermalijn.nl?


Jacoline Wiskerke


Een vraag van Sharon Schreuder


Mijn naam is Sharon Schreuder en ik ben conciërge op De Toermalijn.


Ik woon al 14 jaar met mijn man Roel en twee zonen Christian (16) en Bauke (11), klas 6 op De Toermalijn. Ik ben geboren en opgegroeid in Zuid-Afrika, maar het voelt alsof ik al heel mijn leven in Nederland woon. Na heel wat jaren betrokken te zijn geweest bij De Toermalijn, als moeder, klassenmoeder, vrijwilliger ben ik nu dus conciërge.


Er zijn veel klussen die ik zelf kan doen, maar er komen vaak momenten voor dat een extra paar handen handig van pas komt. Daarom is de vraag ontstaan om een korte lijn met een paar ouders te hebben die zouden willen helpen.


Momenteel hebben wij een klusouder groepsapp, maar sinds corona is deze een tijd niet meer gebruikt. Er zijn ook een paar ouders uit de app gegaan, omdat hun kind naar de middelbare school is. Ik zoek dus nieuwe handige ouders. Ik kan allerlei kwaliteiten gebruiken, van extra handen tot verstand van techniek.


Als er een klusje is kan ik het in de app zetten en alleen wanneer u tijd of de mogelijkheid heeft te helpen hoeft u te reageren.


Zijn er ouders die interesse hebben of nog vragen, stuurt u mij een mail met vermelding van uw mobiele nummer!


Ik kijk er naar uit om nu en dan met u gezellig te kunnen klussen.


Vriendelijke groet Sharon

Speelmiddagen in de kleuterklas

Dit jaar organiseren wij een aantal speelmiddagen voor kinderen tot 4 jaar. De eerste is al op dinsdag 5 oktober. Op deze middag kunnen ouder(s) en kind, tussen 15.00 uur en 16.00 uur, kennismaken met het vrijeschoolonderwijs. De kinderen mogen fijn spelen, we organiseren een kleine vrijeschoolse activiteit en we kunnen met ouders in gesprek gaan over het vrijeschoolonderwijs.


Data speelmiddagen:

dinsdag 5 oktober

maandag 15 november

donderdag 3 februari

woensdag 16 maart

dinsdag 19 april

vrijdag 10 juni


Ken je ouders die geïnteresseerd zijn? Geef het dan aub door. Ze zijn van harte welkom!

Klas 1


Inkijkje in klas 1

Inmiddels zijn we al weer een aantal weken bezig en zijn de kinderen volop in het leerproces gestapt. Vol enthousiasme vragen ze iedere ochtend welke letter we nu weer gaan leren.

Vandaag was de v van vos aan de beurt. Na een verhaal over twee ondeugende vosjes werd het letterbeeld v, uit de tekening op het bord gehaald van de vos. Woorden met een v werden verzameld en de letter v werd geschreven in de lucht en in het schrift. Daarnaast werd de boekenletter in het schrift gedrukt en werden er tekeningen gemaakt van vosjes, vissen enz. Ook wordt er al druk geoefend met lezen, het is iedere keer weer een magisch proces om dit met de kinderen te mogen beleven.

Daarnaast zijn we begonnen met breien, waarbij de kinderen allemaal een maatje hebben uit de zesde klas die hen individueel begeleiden bij het aanleren van de breitechniek. Zowel voor de eerste klas als de zesde klas is dit een heel mooi leerproces! De zesdeklassers halen herinneringen op aan hun eerste klas periode en laten zich werkelijk van hun allermooiste kant zien, ze moedigen de kinderen aan en helpen ze om foutjes te verbeteren. Heel mooi om te zien!



Verder wordt er uit volle borst gezongen en trekken de kinderen moedig ten strijde tegen de draak tijdens een kort toneelstukje in het kader van Michael. N.a.v. dit thema vinden er openhartige gesprekje plaats waarin de kinderen elkaar hun angsten vertellen en aangeven waar zij moed voor nodig hebben:

”Er is moed voor nodig om nieuwe vriendjes te maken.”

“Er is moed voor nodig om een ruzie aan te gaan” .

”Er is moed nodig om nieuwe letters te leren.“

“Ik ben bang dat ik mijn wiebeltand inslik.”

“Ik ben bang in bed voor de schaduwen en de enge geluiden”.


Door dit met elkaar te delen merken de kinderen dat ze niet de enige zijn die angsten hebben en vergroot het de samenhorigheid en het begrip voor elkaar. Heerlijk om met deze kinderen te mogen werken!

Klas 2


Klas 2 is woensdag naar de heemtuin gewandeld. Het was heerlijk weer om lekker buiten te zijn. We kwamen de imker tegen die ons van alles heeft verteld over de bijen. Dat was erg leerzaam. Op de steiger aan de Ringvaart hebben we gegeten en gedronken. Ook hebben we veel zwerfafval opgeruimd. Wij zorgen goed voor de natuur!


Verder hebben we nog gewerkt over de fabels “De reiger en de krab” en “De vos en de geit”. Als afsluiting van de taalperiode hebben we voor de ouders op het veld het liedje van “De krekel en de mier” en ons toneelstukje van “De leeuw en de stieren” laten horen. Dit was best een beetje spannend voor sommige kinderen, maar we hebben het toch maar mooi gedaan met z’n allen.

We zijn deze week met de rekenperiode start, waarin we gaan starten met het leren van de tafels!

Klas 3



Klas 3 is vorige week naar buiten geweest, een wandeling naar de heemtuin.






Daar hebben we allerlei natuurspul gezocht en er een grote mandala van gemaakt.

Daarop volgend hebben we deze week mandala’s gemaakt in de klas. Een enkeling die geen gevonden spulletjes bij zich had, loste dit creatief op door in de klas op zoek te gaan naar andere bruikbare materialen.

Klas 4


Periode breuken


Wij zijn gestart met de periode breuken.


We hebben zelf een breukenstok gemaakt: nadat we de latjes hadden opgedeeld (in 1/2, 1/4 en 2 keer 1/8), zijn we buiten in de zon gaan zagen, schuren en schilderen.



Klas 4 ging afgelopen dinsdag wandelend naar de Kulturele Raad voor een theatervoorstelling. ‘Meneer B. vliegt naar de maan’.

Wat hebben we gelachen zeg!!


En Iva werd zelfs op het podium uitgenodigd. Daar wist zij ons goed te vermaken.

Klas 5 en 6

Kamp

Alweer twee weken geleden is klas 5/6 op kamp geweest. Het was een super kamp.

Er is veel gelachen, weinig geslapen en hard gewerkt.

De kinderen hebben verschillende workshops gedaan zoals vilten van een sleutelhanger, smeden van een haak, met vers hout een spatel snijden en met bladeren van bomen en bloemen een mooie omslag maken voor een boekje.

De laatste avond was er een bonte avond waarin veel gezongen is en toneel gespeeld.

Het eten was heerlijk., kamp pap, chili con kamp en linzen soep, alles biologisch en vegetarisch.


Op de laatste dag zijn wij ook nog naar de boer geweest en daar hebben wij kalfjes en kittens gezien.

Ook hebben wij daar de melk voor de pannenkoeken gehaald.

Eenmaal terug op school hebben wij het kamp afgesloten met een mooie tentoonstelling, voorgelezen verhalen en een zelfgemaakt lied.

Heel fijn dat er zoveel ouders bij aanwezig waren!

Michael

Helaas, regen, maar snel een alternatief bedacht. De zesde klassers hebben heel hard moeten werken. Zij hebben de groepjes begeleid, en dat waren veel kinderen.

In iedere klas was een activiteit en bij ons in de klas zijn draken gemaakt.

Het hele groepje maakte samen een draak en die zijn nu in de school te bewonderen.


Complimenten voor klas zes, jullie hebben het heel goed gedaan en iedereen zo een leuke Michael bezorgd.

vrijdag 1 oktober 2021studiedag - geen school
dinsdag 5 oktober 202115.00-16.00 uur een uurtje spelen in de kleuterklas voor nieuwe leerlingen 
donderdag 7 oktober 2021eerste ouderkring om 19.30 uur
zondag 10 oktober 2021tuinochtend 10.00-13.00 uur
maandag 18 oktober t/m vrijdag 22 oktober 2021Herfstvakantie
woensdag 27 oktober 2021studiedag-geen school (ipv 23 maart '22)
vrijdag 29 oktober 2021Inloop ochtend 8.45-9.45 uur
maandag 15 november 202115.00-16.00 uur een uurtje spelen in de kleuterklas voor nieuwe leerlingen 
donderdag 18 november 2021studiedag-geen school