Nieuwsbrief nr. 11 - 2023
Beste belangstellende,
Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek, de peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie: info@de-toermalijn.nl
Beste ouders en verzorgers,
De komende tijd zult u zien dat het in de aula voller wordt. Dit heeft te maken met een verhuizing die aanstaande is. We maken ons op voor de metamorfose van het ruwbouwhok, naast klas 2, tot een mooi nieuw klaslokaal. Alle spullen die nu opgeslagen liggen worden uiteindelijk verplaatst naar een nieuwe grote schuur op het kleuterplein. Voordat die schuur klaar is, zetten we alvast wat spullen in de aula.
Het nieuwe lokaal komt er voor de nieuw te vormen klas. Klas 5/6 wordt volgend schooljaar gesplitst. Hiervoor hebben we dus een extra lokaal nodig. Dat wordt een mooi moment: onze eerste dag als negen klassige school, maar voor die tijd is er nog veel werk te doen!
Hartelijk groet en fijne vakantie!
Jacoline Wiskerke
Absentie melden
We hebben gemerkt dat er een aantal ouders zijn die ziekmeldingen via Parro doorgeven aan de leerkracht. Dit is niet wenselijk, de leerkrachten zijn in de ochtend al druk bezig met alle acties voor en rond het draaien van de klas.
We zien dan ook graag dat u bij ziekte uw kind afmeldt door een bericht in te spreken op het antwoord apparaat. Het liefst tussen 08.00 uur en 08.15 uur ‘s ochtends o.v.v. datum, naam en klas.
Luizenpluizen

Beste ouder(s) en of verzorger(s),
Zoals velen weten wordt er vlak voor en vlak na elke vakantie gecontroleerd op hoofdluis. Mocht er hoofdluis geconstateerd worden bij uw kind, dan krijgt u direct informatie over hoe dit te bestrijden. Dit is allemaal mogelijk door de helpende hand van een aantal ouders onder de coördinatie van Kim (moeder van Mika, 6 en Liv, 2).
Omdat onze school groeiende is en om ook nieuwe ouders de mogelijkheid te bieden om zich te verbinden aan school doen we een oproepje wie het leuk vindt om een paar uurtjes te helpen zo rond de schoolvakanties om de school luisvrij te houden? En het is natuurlijk ook leuk om de andere ouders te leren kennen.
Mocht je interesse en/of vragen hebben kunt je een mail sturen naar de info@de-toermalijn.nl of k.n.snijder@hotmail.com
Kleuterklas 2

Oranje boven!
'Weet je wat juf haar aller lievelings dag is? Koningsdag!'
'Als je nou jarig was geweest op Koningsdag juf, dan was het echt leuk!'
De laatste week voor de meivakantie beginnen, bij juf, de oranje kriebels toch al wat te kriebelen. Met de kinderen schilderden we met de kleuren geel en rood. 'Juf! Het wordt helemaal oranje!' klonk er aan de schildertafel. Daar kunnen we vast leuke kroontjes voor Koningsdag van maken.


De oudste kleuters zochten in de klas allemaal een voorwerp in de kleur 'red'. Daarna een voorwerp in de kleur 'white'. Als laatste een voorwerp in de kleur 'blue'.
'Juf!' merkte een kindje op 'dat zijn de kleuren van Nederland!' Wat een ontdekking!
Nou dan moet er natuurlijk een Nederlandse vlag geknutseld worden. Wat een moeilijk werkje was dat zeg! Een enkeling wilde zelfs opgeven. 'Ik kan dit nooit' klonk er hier en daar. En toch, hebben alle oudste kleuters hun werk, met wat hulp, kunnen afmaken. Wat een geduld en wat een doorzetters!
Klas 1

We sluiten vandaag een periode heemkunde af. Met al onze zintuigen hebben we de afgelopen weken de natuur om ons heen waargenomen. We hebben twee moestuintjes gekregen en zijn daarin al lekker aan het werk. Fijn dat er ouders zijn die ons daarbij helpen! We hebben zelf potjes gemaakt en daarin gezaaid. In de klas groeien de zaadjes flink. Ze kunnen al de verse aarde in. Er is heel wat te ontdekken op ons eigen schoolplein, we hebben wel 17 verschillende kleuren groen gevonden, roze bloesem aan de appelbomen en allerlei kleuren van bloemetjes en steentjes. Onder de grote keien vonden we de woonplaatsen van allerlei kleine insecten.



We hebben ook leuke uitjes gehad: Naar de Heemtuin, waar opa Joop met ons over alle kronkelpaadjes heeft gewandeld en ons van alles heeft verteld over de bloemen, de bomen en de dieren van de heemtuin. Naar de kinderboerderij, waar allemaal jonge dieren te zien waren, piepkleine kuikentjes, biggetjes, kalfjes én de kleine geitjes, die we allemaal een flesje melk mochten geven.




Naar de grote hallen waar de wagens voor de bloemencorso worden gestoken. We mochten ook zelf oefenen in het steken van de hyacinten.
Een beetje druk was het daar wel, want ook koningin Maxima was daar op bezoek.
En als kers op de taart een lekker ijsje in de smaak tulp of krokus ????.
Klas 2

De taalperiode werd afgesloten met een bezoek aan de bibliotheek. De leesconsulente kwam eerst bij ons in de bieb op bezoek en nu zijn we in de kasten gedoken bij de bieb in Hillegom. Ze ging daar verder met activiteiten met de kinderen om te helpen verder te kijken dan de eerste indruk. Hoe beoordeel je nu of een boek iets voor je is, hoe kan je nu goed zoeken? Hoe kan je een boek een kans geven als je het nog niet zeker weet en wanneer leg je hem dan weg? Na de opdrachten mochten de kinderen natuurlijk zelf een boek kiezen om mee te nemen. En dat was soms best lastig, één boek, terwijl je er 6 onder je arm hebt! Welke kies je nu? En waarom mogen sommige boeken (nog) niet mee?



Na de taalperiode zijn we verdergegaan met de rekenperiode met een nieuwe tafel! Welke zou het zijn? De tafel van 1,2,3,5 en 10 worden ook nog steeds geoefend. De kinderen zijn druk met bewegen, dobbelen, flitsen en elkaar overhoren.
En wat nu als je bij een spelletje een tafel tegenkomt die je nog niet hebt gehad, met de dobbelstenen bijvoorbeeld? 6x6=... hoe pak je dat aan? Het is mooi om te zien dat kinderen de structuur van de tafels beginnen te begrijpen en in leren zetten. Zo hebben ze voor deze vraag verschillende oplossingen aangedragen, wat heel belangrijk is voor het ontwikkelen van rekenstrategieën.



Daarnaast wordt er nog veel geoefend met plus- en minsommen. Op de getallenlijn en zonder en met overschrijding van het tiental.

Klas 4

Deze week is klas 4 naar de opbouwhal van het bloemencorso in Sassenheim geweest. Onderweg konden we volop genieten van de schitterend gekleurde bollenvelden. Bij aankomst werden we ontvangen door een enthousiast team van de organisatie.

De kinderen kregen tasjes mee met daarin een speurtocht, een muntje om te stemmen als kinderjury en bloembollen. In drie groepjes zijn ze enthousiast aan de slag gegaan om alle vragen van de speurtocht op te lossen. Op het educatieplein konden ze zelf bloemen steken en een mooi ontwerp maken. We hebben veel geleerd over hoe de wagens opgebouwd worden. Al ruim voor de feestdagen is de ontwerp tekening klaar en wordt door lassers het frame in elkaar gezet. Daarna wordt het geheel omwikkeld met plastic folie. Vervolgens gaan de wagens naar de schuimspuiter. De specifieke details als ogen en gezichten worden daarna nog meer in detail door de stekers erop gezet en dan is het bloemen steken geblazen. In twee dagen tijd worden alle wagens van bloemen voorzien, een enorme klus. Als kers op de taart stonden we ineens ook nog oog in oog met koningin Maxima en konden we genieten van een dansoptreden. Het was een zeer geslaagde dag, of zoals een van de kinderen terug in de klas aangaf: “Het was super, super leuk!”


Over het uitje gaan de kinderen een verwerking maken in hun periodeschrift.
In de klas zijn we aansluitend geschiedenis van de bloembollenteelt aan het ontdekken. We vergelijken knollen en bollen en leren waar in Nederland bollenteelt plaatsvindt en op welke grondsoort bloembollen groeien. Ook leren we veel nieuwe woorden zowel in het Nederlands als in het Engels.
De afgelopen week is er flink gezaagd in de gang. Er kwam heel wat spierkracht bij kijken om mooie, recht afgezaagde plankjes te krijgen, die daarna uiteraard ook goed glad geschuurd werden, heerlijk buiten in de lentezon. Deze plankjes worden gebruikt om een mooi bollenkunstwerkje op te maken.
Er wordt nog altijd druk geoefend op het toneelstuk. Op 11 mei a.s. is de uitvoering voor de ouders. Best spannend, maar ook heel leuk!
De boekenprojectdoosjes beginnen aardig vorm te krijgen. De meeste kinderen zijn gestart met het maken van de hoofdpersonen uit hun boek.
Bij Engels zijn we gestart met het thema klokken. Dat sluit mooi aan op het rekenen.
Klas 5 en 6
Klas 6 heeft de IEP toets op dinsdag en woensdag gemaakt. Aan de concentratie zal het niet liggen. Nu maar afwachten op de uitslag.



Klas 5 had deze twee dagen les in de zaal.

Klas 5 en 6 heeft nu de periode communicatie.
Hoe werd er vroeger met elkaar gecommuniceerd en hoe doen we dat nu?
Wat is communicatie eigenlijk en welke regels hanteer je daarbij?
Weten jullie dat communicatie maar voor 7 % uit woorden bestaat en voor 55% uit lichaamstaal?
In de klas hebben we veel in groepen gewerkt en hierover met elkaar gecommuniceerd.



De voorbereidingen voor de avondvierdaagse zijn weer in volle gang.
Wandel je mee?
Langs nieuwe routes.

donderdag 20 april 2023 | inloopochtend 8.45-9.45 uur | |
vrijdag 21 april 2023 | Koningspelen | |
maandag 24 april t/m vrijdag 5 mei 2023 | meivakantie De Toermalijn vrij | |
maandag 24 april t/m vrijdag 5 mei 2023 | meivakantie Peuters/BSO (alleen opvang voor kinderen met een vakantiecontract) | |
donderdag 18 mei t/m vrijdag 19 mei 2023 | Hemelvaart | |
donderdag 18 mei t/m vrijdag 19 mei 2023 | Hemelvaart Peuters/BSO | |
woensdag 24 mei 2023 | soepcafé en winkeltje | |
vrijdag 26 mei 2023 | Pinksterfeest/Meifeest | |
maandag 29 mei 2023 | Pinksteren - geen school |