Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 30-03-2023Nieuw

Nieuwsbrief nr. 10 - 2023

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek, de peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie: info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


We hebben de wind mee! (Ook letterlijk, wat stormt het momenteel!) De school groeit en dat geldt ook voor de opvang. Onze eigen peutergroep is inmiddels al vijf ochtenden open. Het is fijn om te zien dat zoveel peuters ’s ochtends over de drempel stappen. De BSO is drie dagen open en op die drie dagen komen er telkens dertig kinderen. We overwegen nu serieus om ook op vrijdag open te gaan, om zo wat ruimte te scheppen. Wel moeten we daar dan personeel voor vinden en dat is een uitdaging. Er staan kinderen op de wachtlijst voor de BSO en die willen we natuurlijk niet al te lang laten wachten. De vraag is momenteel groter dan we hadden voorzien. We zijn er maar druk mee! En we doen ons best!

Nog een weekje en dan vieren we het lentefeest! Ik hoop dat het gure weer dan verdwenen is en dat we lekker zonder jas naar buiten kunnen! Een nieuw begin, frisse kleuren en u bent welkom om donderdag 6 april ’s ochtends even mee naar binnen te lopen.


Hartelijke groet,

Jacoline Wiskerke


Beste ouders(s)/verzorger(s),


Sommige van u weten dat ik al jaren de administratieve taken bij De Toermalijn op me neem. Vorig jaar heb ik de kans gekregen een aantal uren te mogen werken bij de Peutergroep en BSO. Hier gaat mijn bloed van stromen en mijn hart van kloppen, het is heerlijk om daar ook wat te mogen betekenen voor de kinderen.


Op vrijdag doe ik hier de studie voor. Dus als u mij tegenkomt in de Kinderopvang weet u dat ik daar ook aan het werk ben.

Spreekuur Eline

Eline is het contactpersoon vanuit Voorieder1 bij De Toermalijn. In de nieuwsbrief nr. 7 heeft Eline zich voorgesteld.


Op de onderstaande data is zij te vinden in de kamer van Ester Kuilboer IB, beschikbaar voor alle vragen met betrekking tot de opvoeding of ontwikkeling van jullie kind.

  • vrijdag 14 april van 8.45 uur tot 9.45 uur
  • woensdag 10 mei van 8.45 uur tot 9.45 uur

Kleuters 2


De lente is weer in't land

Zie de bloemetjes aan de waterkant.

Hé, kijk! Daar vliegt een kanariepiet

"Twiet, twiet, twiet" zingt 'ie want...

De lente is weer in't land

Zie de bloemetjes aan de waterkant...

Vrolijk zingend bewegen de kleuters zich door de klas heen. Twiet twiet klinkt her en der tijdens het werken. Paaseitjes worden getoverd, niet alleen in juf haar hand, maar ook een aantal kinderen blijken te kunnen toveren in de klas. ELke dag groeit het mandje met gouden eitjes. Zal er straks voor ieder kind een eitje in het mandje zitten?

De kleuters uit kleuterklas 2 hebben dinsdag genoten van een vrolijke Palmpaasoptocht. Zingend met de wapperende linten en de haan bovenop liepen we door de buurt. We zijn langs het verzorgingstehuis gegaan en ook door het park. Na afloop hebben we gesmuld van ons broodhaantje en van de snoepketting.


We vilten eieren van zachte wol en spelen het ochtendspel van Pelle die zijn lentekleren niet meer past. Hij is echt te groot geworden. Hij gaat langs de schaapsherder, de spinster, de wever en de kleermaker welke aan het eind van het spel een mooi nieuw en passend lentepak heeft genaaid.


Ook hebben we tuinkers gezaaid en zien nu elke dag hoe het ontspruit, en steeds meer groeit. Hopelijk is het met het Lentefeest genoeg gegroeid en kunnen we het bij ons feestmaal eten.


Voor het Lentefeest zijn we vrolijk gekleurd poeder aan het maken. We mengen de lentekleuren en de maizena goed. Laten het drogen en vermalen het weer tot poeder. Zo zullen we de lente feestelijk met elkaar vieren en beleven!

Klas 1

Een inkijkje in klas 1:

we leren over categoriemannetjes, we schilderen en knutselen,

en oefenen in het samenspelen en samenwerken heerlijk buiten op het schoolplein.

Klas 2


Klas twee is al in de vierde week van de krant- en boekenperiode. Ze kunnen geen genoeg krijgen van het maken van rubrieken in hun eigen kranten, die steeds dikker worden. Er zijn nog meer weerberichten, receptenpagina's en puzzels bijgekomen en prachtige lentegedichten.

De kinderen inspireren en helpen elkaar en werken ook vaak samen aan een krant. Ook worden er nog wekelijks boekenpresentaties gehouden.

Een aantal kinderen gaan zelfs voor een tweede keer. Ze lezen daarbij ook stukjes voor. Ze kunnen goed zelf vertellen waarom ze een boek hebben uitgekozen en wat ze er zo boeiend aan vinden.

Zo laten ze ook zien dat ze helemaal opgaan in een serie, of de klas aansteken met humoristische stukjes. Lezen is leuk!


Ook de leesconsulent heeft de kinderen laten nadenken en tips gegeven bij het zoeken. Zo leren ze beoordelen of een boek geschikt is. Hoe weet je nu of hij te moeilijk is en hoe gebruik je de wat kan je zien aan een kaft en de achterkant?

We gaan hier deze week mee verder en verheugen ons op het bezoek aan de bibliotheek.

Met spelling leren de kinderen het achtervoegsel en juist te schrijven en worden alle categorieën herhaald. Met name de klankgroepenwoorden krijgen daarbij veel aandacht. Met rekenen hebben ze al kennis gemaakt met de tafel van 4. Het maken van groepjes en keersommen die erbij horen gaat steeds beter, dit vraagt veel herhaling. De 5- en 10 minuten zijn al geïntroduceerd, maar er wordt ook nog druk geoefend met de kwartieren.


Geïnspireerd door het instructieboek voor vouwen hebben de kinderen tulpen gevouwen. De juiste stappen volgen vraagt doorzettingsvermogen, maar het resultaat mag er zijn; wat een kleurrijk geheel! Ook komen de eerste kiemplantjes op. Fijn om de lente in de klas terug te zien en te horen... want waarom zit de kievit in de wei?

Klas 3De vormtekeningen van de maand maart,

in teken van de beginnende lente.

In de rekenperiode maken we een tabel van de temperatuur. Maar wat een pech, op 27 maart een flinke dip. We hopen dat de tabel de komende tijd, een toename gaat laten zien.

We zijn ook een tabel van de groeiende winterrogge aan het maken, deze hebben we in oktober in de schooltuin gezaaid. Half maart: 21 cm. "De tabel gaat tot 1 meter, juf!" Kan de rogge echt zo hoog worden?

Ook hebben we met onze voeten geoefend met vormtekenen: sok uit en een krijtje tussen de tenen! Dat is een leuke uitdaging!

Klas 5 en 6


Klas 5/6 heeft op dit moment een rekenperiode.

Iedere dag oefenen wij redactiesommen en behandelen wij een stelling.

Een van de opgave was: Stel er komt een brug van de aarde tot de maan, hoe oud zijn wij dan als wij hier lopend overheen gaan?

Eerst hebben we bepaald dat we 40 uur per week lopen en dat wij 5km per uur lopen.

Uiteindelijk doen wij er 26 jaar, 10 maanden en 1 dag over. Maar dan moeten we natuurlijk ook nog terug lopen!

Daarna hebben we uitgerekend hoe ver het lopen is naar de verschillende planeten.

Er is gerekend met zeer grote getallen.

Soepcafé
Het soepcafé was weer een groot succes. De was heerlijk en alles was weer super opgeruimd na afloop. Dank je wel 'soepgroep'' en ouders!

Heeft u het soepcafé afgelopen woensdag gemist?

Op woensdag 19 april a.s. is er weer een soepcafé, om niet te missen.

Workshops

Vandaag, 30 maart werden er drie workshops gegeven op school voor de klassen 3,4,5,6,

De kinderen konden kiezen uit een workshop striptekenen, fotografie en muziek.


Striptekenles van een mevrouw die ook tekent voor Jan Jans en de kinderen. Er werd dan ook druk om handtekeningen gevraagd.


De tekenaars hebben koningen getekend met een verschillende gezichtsuitdrukking zoals boos, blij, verdrietig enz.deren.


Bij muziek workshop werd er van alles uitgelegd over de verschillende instrumenten die ook werden uitgeprobeerd. Er was een gezellige warming up, waarbij er op vrolijke muziek werd gedanst.


Bij de fotografie werd er een stilleven neergezet en moest er goed gekeken worden. Daarna werden er verschillende foto’s gemaakt waarbij gelet werd op compositie.


Bij navraag in klas 5/6 was iedereen heel enthousiast over de workshops!Vandaag waren er workshops en ik koos voor fotografie, we hebben geleerd hoe je een stil leven moet opzetten we hebben ook gefotografeerd met onze eigen telefoon en dat ging heel goed. Zelf had ze wel een eigen fotocamera en daar mochten we mee door de lens kijken. We hebben zelf dus ook foto's gemaakt.

Mika (leerling klas)

Verwonder om de hoek


zondag 2 april 2023tuinochtend
donderdag 6 april 2023Paasfeest/Lentefeest
vrijdag 7 april t/m maandag 10 april 2023Goede vrijdag/Pasen De Toermalijn vrij
vrijdag 7 april t/m maandag 10 april 2023Goede vrijdag/Pasen Peuters/BSO vrij
dinsdag 18 april 2023speelmiddag kleuterklas 15.00-16.00 uur
woensdag 19 april 2023soepcafé (11.30-12.30) en het winkeltje
donderdag 20 april 2023inloopochtend 8.45-9.45 uur
vrijdag 21 april 2023 Koningspelen
maandag 24 april t/m vrijdag 5 mei 2023meivakantie De Toermalijn vrij
maandag 24 april t/m vrijdag 5 mei 2023meivakantie Peuters/BSO (alleen opvang voor kinderen met een vakantiecontract)
donderdag 18 mei t/m vrijdag 19 mei 2023Hemelvaart
donderdag 18 mei t/m vrijdag 19 mei 2023Hemelvaart Peuters/BSO