Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 11-02-2021

Nieuwsbrief 9

Beste belangstellenden,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl


Beste ouders en verzorgers,


Ik had dat nooit van mezelf gedacht … dat ik geëmotioneerd zou zijn als alle kinderen na zo’n lange tijd thuis weer op school zijn. Die blije gezichten en kinderen die gewoon even voor me komen staan met vragende ogen, zo van: “Zeg maar dat je blij bent om me weer te zien!” Wat ik dan natuurlijk ook direct zeg. De zingende stemmen van de kleuterjuffen; de trotse eerste en tweede klassers die thuis zoveel geleerd hebben; kinderen van klas 3-4 die niet uitgepraat raken met elkaar en die grote meiden en jongens van klas 5-6 die vooral elkaar hebben gemist, maar ook de juf ‘best wel’.

En dan loop ik pleinwacht en steekt een van de kinderen 3 vingers, gehuld in een prachtige ski handschoen, op naar de juf. “Wat een prachtige handschoenen!”, zegt ze. “Maar ik moet ook plassen juf”, want die drie opgestoken vingers waren de W van wc …. Hij wilde helemaal zijn wanten niet laten zien. Heerlijk, met kinderen is er altijd iets te lachen en het maakt me bij!


Jacoline Wiskerke

Beslisboom

Wij zijn verheugd te merken dat ouders hun kinderen niet naar school sturen als ze verkouden- of een klein beetje ziek zijn. Soms komen er bij ons vragen van ouders over wanneer een kind wel of niet naar school mag. Op onze interne website voor ouders staat hierover informatie, in de vorm van een ‘beslisboom’. Deze beslisboom geeft de meest recente informatie over dit onderwerp.


Facebook en Instagram

Er wordt hard gewerkt om de Toermalijn wat meer op de "scholen" kaart te krijgen. Daar hoort een nieuwe Facebookpagina en Instagram bij. Vast een kijkje nemen:

Facebook:

https://www.facebook.com/Vrijeschool-de-Toermalijn-Hillegom-351194776058985

Instagram:

https://www.instagram.com/vs_toermalijn_hillegom/


Beste ouders en verzorgers en kinderen van De Toermalijn.

Ik ben Sandra Peeters en ben sinds eind oktober werkzaam op De Toermalijn. Ik ben 40 jaar en woon in Haarlem. Ik ben ook vaak in Utrecht, want daar woont mijn vriend Frank. Twaalf jaar geleden ben ik gestart als leerkracht op een reguliere basisschool. Dit heb ik altijd met veel plezier gedaan. Vier jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar de vrije school, dat is een hele goede keuze geweest, want wat een rijkdom is er te vinden binnen de antroposofie. Voordat ik leerkracht werd, was ik werkzaam als orthopedagoge.

In mijn vrije tijd wandel ik graag, het liefst in het bos. Dansen, yoga, kokkerellen, reiki, de sauna bezoeken en lezen doe ik met veel plezier. En sinds afgelopen jaar heb ik een oude hobby weer opgepakt: voetballen. Ik ben dol op uit eten of uit lunchen gaan, of ergens een koffietje drinken.

Ook breng ik graag tijd door met vrienden en familie. Ik heb drie zussen. De oudste woont in Engeland, en twee jongere zussen wonen in de buurt, net als mijn ouders.

Ik heb altijd veel gereisd, wat een vrijheid: met mijn backpack op de wereld doorkruizen. Dit heeft de afgelopen jaren plaats gemaakt voor kamperen in eigen land en sinds vorig jaar is het tentje vervangen door een bus die we omgebouwd hebben tot camper.

Ik ben momenteel aan het re-integreren na een burn-out. De afgelopen maanden heb ik individueel en in kleine groepjes met kinderen gewerkt uit klas 2, 3 en 4. Ook heb ik in klas 3/4 ondersteund terwijl Maaike of Anneke les gaf. Sinds de huidige lockdown ben ik actief in de noodopvang, het inrichten van de nieuwe bibliotheek en een klaslokaal opdat ik, zodra de scholen open gaan, kan starten met lesgeven.

Ik zie er naar uit om het werk als leerkracht weer op te pakken en met de kinderen samen te leren, te ontwikkelen maar vooral ook veel plezier te hebben.

Hopelijk tot gauw in of rondom de school.

Met vriendelijke groet,

Sandra Peeters.

Kleuterklas 1


Als jullie je oren onder de muts vandaan halen, dan horen jullie dit klinken vanuit kleuterklas 1! “Schneeflöckchen, Weißröckchen, dakommst du geschneit?....” Ja heus! Wij kunnen al zingen in het Duits! En eind van de dag, als we hard gewerkt hebben om alle warme winterkleding goed aan te trekken, genieten we van het spelen in de sneeuw. Wat is het toch mooi en fijn buiten!

https://www.vrijeschoolliederen.nl/lied/sneeuwvlokje-wit-rokje/Klas 3/4


Na een lange lock-down was het heerlijk om de klas weer bij elkaar te zien. Lekker kunnen voorlezen uit: De brief voor de koning van Tonke Dragt. Ook de vertelstof van het Oude Testament weer opgepakt. Verder gaan we de komende tijd een “klasgenoten-boekje” maken om elkaar nog beter te leren kennen.


Met buitenspelen had onze klas het schoolplein voor zichzelf, de onaangeroerde sneeuw was helemaal voor ons alleen.

Blokfluiten: Er is thuis al aardig geoefend met de Choroi fluit. Gelukkig maar, want net als zingen mogen we dat niet in de klas. We kunnen wel muziekles geven met ritmes klappen of tikken en het leuke is, dat het ook zo mooi aansluit bij het rekenonderwijs (breuken bijvoorbeeld).

Mijn complimenten voor alle ouders hoe hard er gewerkt en geleerd is. Hoeveel tafeldiploma’s we al hebben kunnen uitdelen bijvoorbeeld. Gefeliciteerd: Lucas, Mika, Tiego, Senna, Marte, Angelina en Lisanne. En veel andere kinderen zijn er ook al bijna!

klas 5/6


Tijdens de Lock down zijn de kinderen van klas 5/6 hard aan de slag gegaan. De opdracht voor de vijfde klas was maak een werkstuk over Egypte. Er zijn veel verschillende onderwerpen gekozen zoals de piramides, de Egyptische goden, de farao’s, de Nijl en het leven in het oude Egypte.

Er zijn prachtige werkstukken gemaakt die ik met heel veel plezier heb gelezen.

De zesde klas is bezig met de periode de Romeinen. Ook zij moesten een werkstuk maken.

De Romeinse kleding, het eten, de Romeinse uitvindingen, Julius Caesar enz. Er is van alles aan bod gekomen. Ook dit zijn leerzame werkstukken geworden met prachtige tekeningen.


De vijfde klas rondt de cultuur periode af met de cultuur van het oude Egypte. Er zijn al mooie werkstukken gemaakt en nu worden de oude verhalen over Egypte verteld.

De klas heeft piramides gemaakt die zo kenmerkend zijn voor het land. De zesde klas is op de computer aan het uitzoeken welke landen de Romeinen nu allemaal veroverd hebben, en dat zijn er heel wat.

Afgelopen weekend is sneeuw gevallen. Veel sneeuw. Heel Hillegom kleurt wit. De bomen, de wegen, de wijken, de scholen en de parkjes. Zo ook Elsbroek en bij Vrijeschool de Toermalijn. Tegelijkertijd met de sneeuwval zijn de scholen weer geopend na een lange Lock down. Met de opening van de scholen zijn er een hoop maatregelen bijgekomen. Deze maatregelen gelden ook voor de gymlessen. Maar in overleg met de gymdocent en de schooldirectie is besloten om tot aan de voorjaarsvakantie een alternatieve gymles aan te bieden. En dan komt deze sneeuw als geroepen. Hoe kun je beter een alternatieve gymles aanbieden, dan te genieten van alle sneeuw die nog volop in Elsbroek park ligt. Op naar het park, waar de leerlingen van de Toermalijn een sneeuwballengevecht hielden, sneeuwpoppen maakten en met alle klassen werkten aan de bouw van een iglo. Met emmers om "stenen" te bouwen van de sneeuw en teiltjes vol "cement" van de losse sneeuw gingen de leerlingen aan de slag. Na een ochtend bouwen en plezier maken kwamen ze helaas niet verder dan 2,5 laag en leek het meer op een lage bunker dan een iglo. Maar trots dat de kinderen waren. Ook hebben ze veel plezier beleefd aan deze ochtend, die weer wat ontspanning bood in een dag vol nieuwe dingen leren op vrije school de Toermalijn.


Met vriendelijke groet,

Sarina Wijnhout

Docent Bewegingsonderwijs

dinsdag 9 februari 2021allemaal weer naar school
vrijdag 19 februari 2021studiedag vervalt / gewone schooldag
maandag 22 februari t/m vrijdag 26 februari 2021voorjaarsvakantie
vrijdag 5 maart 2021digitale inloop 8.45-9.45 uur