Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 09-01-2020

Nieuwsbrief 8

Beste ouders en verzorgers,


Fijn om u allemaal weer te ontmoeten in dit nieuwe jaar! Hopelijk is iedereen die nu griep heeft er ook weer snel bovenop en kunnen we weer gaan genieten van de langer wordende dagen. Het is zo grappig om te zien hoe sommige kinderen in twee weken kerstvakantie, centimeters langer zijn geworden. We zijn weer heerlijk gestart op De Toermalijn, met zingen, luisteren, rekenen, schrijven, prachtige schilderijen maken en nog veel meer.

Binnenkort krijgt u van ons weer een vragenlijst over uw – al dan niet – tevredenheid over onze school. Hoe meer ouders het invullen, hoe meer informatie we eruit kunnen halen, dus heel graag invullen!


Verder staan er wat veranderingen ten aanzien van de verzending van deze nieuwsbrief op stapel. Alle ouders blijven de nieuwsbrief gewoon als altijd toegestuurd krijgen, maar mensen die geen kinderen op onze school hebben en toch de nieuwsbrief ontvangen, moeten voortaan naar de website om de nieuwsbrief te lezen. Het systeem waarop onze nieuwe website draait vereist dit, jammer genoeg.


Er staat ook weer een staking op stapel op 30 en 31 januari. We hebben hier alleen nog niet voldoende duidelijkheid over. Ik laat u zo snel mogelijk weten of wij ook gaan sluiten.


De kop is er weer af en ik vond een mooi gedicht van Steiner waar ik dit jaar mee wil beginnen:

De zon geeft
aan de planten licht,
omdat de zon
van de planten houdt.

Zo geeft een mens
aan andere mensen zielenlicht,
wanneer hij van ze houdt.

Jacoline Wiskerke

Oudercollege dinsdag 21 januari (niet op 20 januari, zoals in de kalender staat!)

inloop 19.30 uur en start 19.45 uur


Mag ik je voorstellen aan Loek Dullaart. Hij komt dinsdag 21 januari een oudercollege verzorgen. Loek is een fantastische verteller, schrijver van vele boeken en iemand waar je één en al oor van wordt als je naar hem luistert. Hij komt spreken over de vier temperamenten, zoals we die in de antroposofie onderscheiden: cholerisch, sanguinisch, flegmatisch en melancholisch. Inzicht in de temperamenten, zal je helpen om je kind, en waarschijnlijk jezelf, een beetje beter te leren kennen. En wie is daar nou niet nieuwsgierig naar?! Dus kom naar het oudercollege en neem familie, of vrienden die ook geïnteresseerd zijn vooral mee!

de Kleuterklas


‘Wij komen van Oosten, wij komen van ver’

Na een heerlijke kerstvakantie zijn we in de kleuterklas direct doorgegaan met Kerstverhaal. Nu komen de Driekoningen bij het kindeke langs en brengen hun gaven mee.

We spelen, we beleven de zijn een van de drie Wijzen!


klas 5 en 6


Voor de vakantie zijn er voor de kerstmaaltijd weer heerlijke kerstbroden gebakken door de zesde klas. Met dank aan de ouders die hebben geholpen.

Er is geen kruimeltje brood overgebleven, een goed teken dus!!


Allemaal een gezond en fijn 2020 van klas 5/6

klas 5
Donderdag 16 januari voert klas 5 het driekoningenspel op om 19.30 uur.

U bent van harte welkom.


enkele van de prachtige schilderingen gemaakt door klas 5 en 6

Nationale tuinvogeltelling

Ook dit jaar doet klas 5 en 6 mee met de nationale tuinvogeltelling. Dat gaan we op maandag 20 januari doen. U thuis zou ook mee kunnen doen op 24 / 25 / 26 januari. Om alvast te oefenen zijn we begonnen met soortenherkenning. Als u in deze tijd de duinen in gaat, komt u ongetwijfeld dit kleine vogeltje tegen.


Woensdag 29 januari is er weer soepcafé van 12.30 tot 13.30 uur met heerlijke door de leerlingen van klas 5 en 6 zelfgemaakte soep. Iedereen is weer van harte welkom om een heerlijk soepje te komen eten. Ook het winkeltje van Marilys met allerlei mooie Vrijeschool materialen zult u op dat moment treffen in de zaal.


“Stichting Buurtschaak geeft schaaklessen op verschillende scholen in de regio en in Heemstede voortaan in de Nicolaas Beetsschool. Schaken is niet alleen heel goed voor je, maar ook heel leuk! Vanaf maandag 3 februari tot en met 22 juni kunnen alle kinderen meedoen met een nieuwe serie schaaklessen. In 16 lessen leren ze de basisregels van het schaken en eindigen ze met een officieel diploma. Het is voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, beginners en gevorderden, de lessen zijn iedere maandag van 15.30 tot 16.30 uur en worden verzorgd door ervaren trainers van stichting Buurtschaak. Dankzij subsidie en giften is de eigen bijdrage 70 euro per kind. Kinderen krijgen een schaakboek en toegang tot een schaakapp om ook thuis te oefenen en te spelen. Voor meer informatie en aanmelden, zie www.buurtschaak.nl

zondag 12 januari 2020Grote tuindag,
we starten om 10.00 en stoppen om 13.00 uur
dinsdag 21 januari 2020
(anders als in de kalender staat)
Loek Dullaart komt vertellen over de temperamenten
in het oudercollege we starten om 19.45 tot 21.15 uur
woensdag 29 januari 2020soepcafé door klas 5/6 en het winkeltje van Marilys
maandag 3 februari 2020Maria Lichtmis
woensdag 19 februari 2020Carnaval
maandag 24 februari t/m vrijdag 28 februari 2020Voorjaarsvakantie