Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 03-12-2020

Nieuwsbrief 7

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


Op het moment dat ik dit schrijf is net de Pietengym afgelopen. Klas 5-6 heeft op een fantastische manier de hele school bezig gehouden met spelletjes, opdrachten en liedjes. Wat heeft iedereen genoten! Ik hoop dat het de juffen nog lukt om iedereen na de pauze weer aan het werkt te krijgen. Morgen komt Sint en het wordt vast een heerlijk dagje!


Agelopen maandag vierden we de eerste advent. De sfeer was prachtig, zacht zongen we de liedjes en meester Henk begeleidde het geheel op zijn gitaar. Het eerste kaarsje werd aangestoken. We richten ons nu op het licht dat komt.


We zorgen dat er volgende week een mooie kerstboom in de school staat. Een kerstboom op de vrijeschool heeft dertig rode rozen en drie witte-. Die dertig staat voor de dertig jaren dat Jezus op aarde was, voordat hij gedoopt werd in de Jordaan. De drie witte- staan voor de jaren na zijn doop, tot de kruisiging. We gaan nu op naar 21 december, want dan komt de zon op haar diepste punt. De winter begint. De aarde is leeg en kaal, de levenskrachten zijn diep vanbinnen verscholen.


Maar voor het zover is, op woensdag 16 december, heeft klas 5-6 nog een verrassing voor de rest van de school. Ze voeren het kerstspel (Oberufer) op voor alle kinderen. Ze zijn in hun toneel periode druk aan het oefenen. Ik ben nu al trots op ze!


Tenslotte wil ik u de hartelijke groeten doen namens juf Nanda. Ze komt heel regelmatig op school en we spreken elkaar dan ook altijd. Het is goed dat ze even niet werkt, daardoor maakt ze mooie beweging de goede kant op!


Ik wens u nog twee fijne weken, voordat de kerstvakantie al op donderdag 17 december begint!


Jacoline Wiskerke

In herinnering aan, Dorian Hendriks


We kregen deze week het bericht dat oud directeur van De Toermalijn Dorian Hendriks is overleden. Precies 5 jaar geleden heeft ze afscheid genomen van onze school, na 5 jaar directeurschap. Er zijn dus zeker nog ouders die haar kennen.


Dorian was een bevlogen directeur. Achter het mooie houten binnen-interieur van onze school was zij de stuwende kracht en daardoor is de herinnering aan haar helder aanwezig.

Ze wordt herinnerd als een krachtige vrouw met liefde voor de Vrijeschool.


Wij wensen haar man Frank en de kinderen veel sterkte en zijn in gedachten bij hen.


Team Toermalijn

Jacoline Wiskerke

Advent


Afgelopen maandag stond in het teken van de eerste advent. Het begin van een bijzondere tijd in het teken van het naderende kerstfeest.


De zaal, in het schemerduister gehuld. Een spiraal van zand met in het midden de Engel en naast haar één brandende kaars. Op de spiraal om de 30 centimeter een gouden ster met daarop een glazen pot met nog een gedoofd waxinelichtje.


Juf Katinka op de harp, meester Henk ondersteunend op de lier speelden samen, Stil nu, stil nu……….


Zo komen de kinderen in volledige stilte binnen, vol verwachting en nieuwsgierig. Wat gaat er gebeuren. De juf gaat als eerste, in alle stilte loopt ze de spiraal in en pakt de eerste pot, vervolgd haar weg door de spiraal naar de Engel. De Engel steekt de kaars aan onder het geluid van de klankstaafjes, die ik mocht laten klinken, magisch gewoon. Vervolgens loopt de juf terug en zet de pot weer op de plek waarvan deze gepakt is.


Daarna mogen de kinderen, op aanwijzing van de juf, één voor één een pot pakken om hun lichtje aan te laten steken door de Engel, het ontvlammend kaarsje telkens ondersteund met het geluid van de klankstaafjes. Sommige kinderen vonden het heel spannend maar het is ze toch allemaal gelukt. Uiteindelijk zijn alle kaarsjes aangestoken en ontstaat er een prachtig licht en een nog magischere sfeer.


Nog even samen genieten van de zacht klinkende muziek en de mooi brandende kaarsjes. Daarna lopen de kinderen in stilte weer achter de juf aan naar hun klaslokaal.


Wat was het bijzonder om te zien dat alle kinderen zo stil en zichtbaar genoten van dit magisch gevoel. Ik voel me erg bevoorrecht dat ik van zoiets moois een onderdeel mocht zijn.


PattyKerstviering op donderdag 16 december a.s.


Beste ouders


Dit jaar komt, vanwege de coronamaatregelen, het Kerstspel helaas te vervallen. Wij hebben een prachtig alternatief programma bedacht!


Wij starten ’s ochtends met sfeervolle kerstzang buiten. Klas 5-6 voert in de loop van de ochtend het Kerstspel op voor alle kinderen van de school. De kinderen zijn gewoon op de normale tijd uit.


‘s Middags worden alle kinderen weer op school verwacht voor een heuse Kerstmaaltijd. Het begint om 16:30 uur en om 17:30 uur kunt u uw kind weer ophalen. Uw kind hoeft niets mee te nemen.


Wij wensen u allen fijne Feestdagen.


Peggy, Katinka en Yvonne

de Kleuterklassen

Bericht uit kleuterklas 2


"Hij komt! Hij komt! De lieve goede Sint. Mijn beste vriend. Uw beste vriend een vriend van ieder kind"


Alle kinderen zitten helemaal in de Sint stemming. We kijken erg uit naar vrijdag, want dan komt Sinterklaas écht onze school bezoeken.

‘Hij blijft deze keer niet in zijn bus zitten, maar komt écht bij ons op bezoek!’ klinkt het enthousiast in de ochtendkring.


Met de viering van eerste Advent is ook het stalletje in de klas gekomen. Langzaamaan, met rode, blauwe en bruine lappen veranderen sommige pietjes of zelfs Sinterklaas, al in Jozef, Maria, herders, schapen én, de zus van Maria!


Ook wordt er door de oudste kleuters hard aan hun kerststalletje gezaagd en getimmerd! Terwijl er aan tafel pepernoten worden gebakken! De uitbundigheid van het Sinterklaasfeest en de stilte en ingetogenheid van het Kerstfeest brengen een mooie, fijne, gezellige sfeer in de kleuterklas!


Alvast een fijne Sinterklaasavond!


Klas 2


De heemkunde periode hebben we afgesloten met een fluit concert buiten op het veld voor de ouders. Wat kunnen de kinderen het liedje over de herfst goed fluiten!

Maandag stond in het teken van de eerste Advent. Elk kind heeft het Adventstuintje gelopen en we hebben ook de spiraal getekend bij het vormtekenen. 

Deze week zijn we met de taalperiode begonnen. De periode staat in het teken van de decemberfeesten. We zijn begonnen met het verhaal van de heilige Sint Nicolaas. De kinderen hebben hierover in hun periodeschrift gewerkt en toneelstukjes voor elkaar opgevoerd. Bruce kwam met het leuke idee om een mijter te vormtekenen, "want die kunnen we spiegelen, juf!". We hebben ook de staf geschilderd en heerlijke pepernoten gebakken. Het rook heerlijk in de school.


Juf Katinka heeft ons maandag euritmie les gegeven over het meisje met de zwavelstokjes. Dit verhaal staat de komende weken centraal in de klas.

klas 3 en 4


Klas 3 en klas 4 zijn bezig met een rekenperiode.

Er is veel gemeten, gewogen, we oefenen de digitale kloktijden en de dagen van de kalender.

Klas 3 berekende hoeveel geld mijn oude oma in een oude sok op zolder had zitten en klas 4 maakte kassabonnen waarop het totaal en het wisselgeld berekend werd.

En hoeveel krijg je dan terug? Want 1 en 2 cent muntjes gebruiken we niet in Nederland.

klas 5 en 6


Vandaag heeft klas 5/6 Pietengym verzorgd voor de kleuters en klas 1 en klas 2.

De kinderen uit klas 5/6 hebben zelf 11 spelletjes bedacht en geregeld en de kinderen uit de andere klassen kwamen in groepjes van 4 steeds langs.

De sfeer was heel gezellig. Je kon een kleurplaat maken, er moesten brieven in de brievenbus worden gegooid, met een lepel een parcours lopen en op die lepel lagen 4 pepernoten enz.

Daarna heeft klas 5/6 de school weer keurig opgeruimd!!!


Klas 5/6 heeft nu een toneelperiode. Er worden twee toneelstukken geoefend.

Het kerstspel, gespeeld door de kinderen en het drie koningen spel voor na de kerstvakantie.

Wij zijn hard de teksten aan het oefenen en de gebaren die bij de teksten horen.

Ook doen wij in de zaal oefeningen, zoals zogenaamd iets doorgeven aan elkaar en dan merk je aan de reactie of iets zwaar is of heel licht. Of iets groot is of heel klein.


Het winkeltje van Marilys


Marilys is de moeder van Lotte uit klas 6, zij staat al jaren elke laatste woensdagmiddag van de maand in de zaal met het winkeltje met mooie producten.

Voor de nieuwe ouders: U kunt bij haar allerhande (vrije)schoolmaterialen kopen. De winst van alle producten wordt opgespaard en geschonken aan de school.

Vanwege de Corona met zijn beperkingen is zij al een tijd niet fysiek aanwezig, maar er kan wel worden besteld. Via deze lijst vind u de materialen die u kunt bestellen bij Marilys.


Fijn als u iets bestelt, want dat komt ook de school ten goede!Webinar – Gezin in scheiding?


Hoe zorg goed voor jezelf!

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert de webinar ‘Gezin in scheiding’ voor ouders met kinderen tot 18 jaar die een scheiding meemaken of recent gescheiden zijn.

Als je relatie eindigt staat je leven op z’n kop. Dat je kinderen dat ook moeten meemaken, maakt het extra moeilijk. Hoe kun je in deze periode zo goed mogelijk voor je kinderen zorgen?

Het eerste antwoord op die vraag is: door goed voor jezelf te zorgen. In dit webinar hoor je hoe andere ouders dat doen en krijg je slimme tips van scheidingscoach Anouk Boering.


Als je meedoet, krijg je in elk geval meer zicht op…

  • Wat heeft je kind nodig, maar ook: wat heb jij nodig?
  •  En wat kun je daarbij van andere gescheiden ouders leren?

Het wordt een interactieve avond boordevol praktische tips en veel tijd om ervaringen uit te wisselen met de andere deelnemers.


Meld je aan voor ons gratis webinar!


Datum: Dinsdag 15 december 2020

Tijd: 20.00 – 21.00 uur

Kosten: Geen

Aanmelden:www.cjgcursus.nl of via deze link

vrijdag 4 december 2020Sinterklaas komt op bezoek
maandag 7 december 2020Studiedag - geen school
dinsdag 15 december 2020luizenpluizen
woensdag 16 december 2020Kerstviering
donderdag 17 december 2020Studiedag - geen school
vrijdag 18 december 2020 t/m vrijdag 1 januari 2021Kerstvakantie
woensdag 6 januari 2021Drie Koningen