Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 05-11-2020

Nieuwsbrief 5

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


Afgelopen dinsdag ontving u een mail over de St. Maartensviering! We zijn blij dat we dit feest gewoon op school kunnen vieren. Van verschillende ouders hoorde ik ook dat ze dit waarderen! We brengen de prachtige sfeer van St. Maarten in de school om alles zo voor de kinderen zo gewoon mogelijk door te laten gaan. Geen lampionnen optocht in het park dit jaar, maar wel een sfeervolle dag op school voor de kinderen met pompoenen, zang, spel en een mooi verhaal aan het begin van de dag voor allen. Mocht u de mail van 3 november nog niet gelezen hebben dan wil ik u vragen om dit nog even te doen, want juf Meis heeft hier heel mooi de betekenis van St. Maarten uitgelegd en ik kan me voorstellen dat dat voor u waardevol is om te lezen.

Hieronder herhaal ik het organisatorische stukje nog even:

Woensdag 11 november zal dit jaar het Sint Maartenfeest, overdag, op school gevierd worden. Door de coronamaatregelen is het feest buiten helaas niet mogelijk.

De kleuters worden gevraagd om op die dag een reeds versierde pompoen met elektrisch lichtje mee naar school te nemen. Voor klas 1 zijn de pompoenen al op school.

Alle andere kinderen nemen zelf een nog onbewerkte, maar wel aan de bovenkant opengesneden pompoen mee naar school.


Erg handig om aan te schaffen als vrijeschoolouder zijn kleine gutsjes, hiermee kan de pompoen mooi versierd worden. Deze gutsjes, een aardappelschilmesje en een meloenschepje om uit te hollen, graag meegeven naar school. Alles graag voorzien van naam. Ook een elektrisch lampje meegeven voor in de pompoen.

De kinderen zullen op die dag naar een mooi verhaal luisteren, Sint Maarten liederen zingen, pompoenen uithollen en een optocht langs verschillende “huisjes” lopen en natuurlijk is er iets lekkers. Mocht uw kind allergieën hebben regelt u dan via de klassenleerkracht dat er iets ander is? We delen, walnoten, mandarijnen en speculaasjes uit.


Ik wens de kinderen een prachtig feest toe op 11 november!

Jacoline Wiskerke

Kleuterklassen
Er klonk veel gepiep en gekraakt op het kleuterspeelplein. Onze kleuters hebben vast hele sterke bovenbenen gekregen want de oude fietsjes waren bijna niet meer vooruit te krijgen. Van een deel van het geld van de herfstmarkt zijn drie nieuwe fietsjes gekocht.

Wat rijden die lekker! En wat kan je daar ook gezellig mee met je vriend of vriendin op!


Het is soms nog even op je beurt wachten want iedereen wil wel een rondje op zo’n fijne nieuwe fiets. Gelukkig blijven ze altijd bij ons dus zal iedereen er fijn mee kunnen spelen!


Deze week werden de kleuters verrast met mooie muziek. Wat klinkt dat heerlijk zo in de vroege ochtend. Meester Henk en juf Miranda speelde op de gitaar herfstliedjes en ook al liedjes van Sint Maarten. We verheugen ons erg op het Sint Maartenfeest!

Kleuterklas 1

een vingerpopspelletje


Hompeltje en Pompeltje, die klommen op een berg.

Hompeltje was een kabouterman en Pompeltje een dwerg.

Ze klommen hoog tot in het topje, en schudden met hun kopje.

Toen zijn ze in de berg gekropen en niemand zag ze ooit meer lopen.

Nu slapen ze op één oor....

Ssssssst, ik geloof dat ik ze hoor!!

Daar zijn ze weer!


Onder hele hoge bomen in een groot kabouterbos... hoor je de kleuters zingen. En nu hebben we zowaar een deel van dat kabouterbos "levensecht" in de klas, met dank aan oma Pauke van Pippa. Daar zou je toch echt willen wonen?!


En deze keer maken de oudste kleuterbakkers er wel hele bijzondere broodjes van, kijk maar eens! Hmmm

Kennen jullie het dobbelstenenspel al? Vraag het de oudste kleuters van kleuterklas 1! Vandaag hebben ze zelfs voor het eerst in hun schrift gewerkt! Kijk maar eens hoe hard ze werken... Je kunt wel zien dat het al echte oudste kleuters (aan het worden) zijn.

Klas 2


Na de herfstvakantie zijn we gestart met de heemkunde periode over de herfst. Deze periode duurt vier weken. Helaas kunnen de uitstapjes naar het bos nu niet plaatsvinden, maar gelukkig is er op het plein en in de buurt ook goed te zien en beleven dat het herfst is.


Op het voorplein hebben we in groepjes van twee kinderen natuurspeurbingo gespeeld. We speurden naar diertjes, blaadjes en vruchten op het plein en deden opdrachten, zoals: zoek 5 verschillende bladeren en bouw een hutje voor een diertje.


We luisteren naar verhalen en gedichten en zingen liedjes over de herfst en schilderen de prachtigste herfstkleuren. Er wordt druk geoefend met het fluiten van een herfstliedje. We zijn herfstdieren en paddenstoelen aan het prikvilten en maken spinnenwebben met een kastanje, prikkers en wol.


Net als de bomen hebben we buiten in een kring een herfstblad losgelaten. Daarbij dachten we aan iets wat we zelf los wilden laten (een enge droom, een ruzie, verdriet).

Het was een mooi ritueel om samen te doen.


Er zijn zoveel leuke dingen te doen in de herfst. We genieten er enorm van!

klas 3/4


Afgelopen periode zijn we veel aan het rekenen geweest. Voor klas 3 met het oefenen van de tafel van 6 en 8. Ook het herhalen van de tafel van 3,4 en 5. De tafel van 7 en 9 komen ook binnenkort, maar het was zo leuk om in deze herfsttijd bij de tafel van 6, de insecten te betrekken en bij de tafel van 8 de spin. We zijn ook regelmatig naar de zaal gegaan om d.m.v. een kringspel de tafels te oefenen of met een grote dobbelsteen.

Klas 4 heeft de breukenperiode gedaan. Op de foto’s wat voorbeelden van de kunstzinnige verwerking in de periodeschriften. In het begin de boom met de vertakkingen. Later het tekenen van een persoon: Eén achtste van het lichaam is het hoofd, vier achtste de lengte van de benen, drie achtste de armen en ook drie achtste de romp. “Hé vier-achtste is ook de helft!”

De komende periode is een taalperiode waarin de kinderen veel gaan schrijven. Ik ben al benieuwd naar hun verhalen! Ze leren daarbij van alles over werkwoorden, grammatica en spelling.

Met handwerken zijn we gestart met klas 4 om een etui te borduren met kruissteekjes, ik zag enthousiaste gezichten toen ze het door kregen. Anne-Marieke bedankt voor het zigzaggen van de randen en het strijken van de stof! Klas 3 start langzaam op met het breien van een muts. Gelukkig kunnen er af en toe kinderen uit klas 5 of 6 komen helpen, nu Zina ons niet mag komen helpen. Ik hoop dat over een week of 2 alle kinderen van klas 3 aan hun muts bezig zijn. Voor de nieuwe kinderen bij ons op school is dat een uitdaging.

Klas 5/6


Met schilderen zijn wij al een paar weken bezig om mooie herfstachtige tinten op het papier te krijgen.

Eerst moet het papier mooi opgespannen worden en dat is een hele klus. Hoe krijg je het papier zonder kreukels op de schilders plank.

Als dat gelukt is, gaat het schilderen beginnen. De opdracht is om mooie herfstkleuren te mengen en ze niet alleen uit een potje te halen. Dit lukt iedere week weer beter.

Het is altijd een feest om op dinsdagmiddag alle schilderingen in de klas op te hangen en ze op woensdagochtend met de kinderen te bespreken.

Hieronder vindt u een kleine impressie.

Klas 6 is met de periode geometrie gestart. In deze periode werken wij met passer en liniaal.

Wat is nu precies een cirkel, hoe omschrijf je dit?

Ook benoemen wij alle lijnen binnen een cirkel zoals middenlijn, koorde en straal. Er worden weer prachtige constructies gemaakt.

Klas 5 heeft een periode metriek stelsel. Er wordt de hele dag gemeten en gerekend. Ik geloof dat alles in de school al gemeten is. Zelfs de haren van de meisjes uit de klas zijn gemeten. Na de omtrek en de oppervlakte zijn wij nu bezig met het meten van de inhoud. Het omzetten van meters naar centimeters enz. is lastig en wij zijn dan ook veel aan het oefenen.

woensdag 11 november 2020Sint Maarten
vrijdag 13 november 2020fysieke inloop gaat niet door alleen digitaal,
zie website
zondag 15 november 2020Tuinochtend 10.00-13.00 uur
woensdag 18 november 2020studiedag - geen school