Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 15-11-2019

Nieuwsbrief 5

Beste ouders en verzorgers,


Het weer zat tegen afgelopen maandag met St. Maarten. Jammer dat we de wandeling met de lampionnetjes niet door konden laten gaan. Ik keek er zo naar uit! Vooral als het paard met St. Maarten aan komt galopperen, vind ik het altijd ontroerend. De verwondering van de kinderen als hij zijn mantel deelt, is zo mooi. Maar goed, het is zoals het is en ik denk dat er nog heel veel verwondermomenten aan komen. Straks eerst (of eigenlijk nu al) de spanning van Sinterklaas die in het ‘echt’ zo indrukwekkend is, zeker voor de jongsten. Tegelijk het begin van de Advent vol verwachting, de donkere dagen en de heerlijke geur van speculaaskruiden. Ik vind het een fijne tijd!


In het verschiet ligt ook DE HERFSTMARKT. Op 23 november is het weer een zoete inval op onze school! Er hangen lijsten in de gang waar we u van harte naartoe willen lokken om uw naam te noteren voor hulp. Een half uurtje is al fijn! U kunt zich ook altijd bij Sharon of Patty melden. Vele handen maken zo licht werk.


Nog even een mededeling van andere orde. Op donderdag en vrijdag werk ik voorlopig niet op de Toermalijn, maar op de Meiboom in Hoofddorp. Daar vervang ik de directeur die tijdelijk is uitgevallen. Heel vervelend dat het nodig is, maar voor mij fijn om weer eens een andere school van binnenuit mee te maken.


Jacoline Wiskerke


Klas 1/2


Tijdens de heemkunde periode hebben we nóg twee heerlijke herfstwandelingen gemaakt. Vorige week zijn we met de bus naar het Groenendaalse bos in Heemstede gereisd. Voor sommige kinderen was dat best spannend en tóch zijn ze allemaal meegegaan. Dat vonden de juffen erg dapper.


Deze week hebben we ook nog een heerlijke wandeling in de buurt gemaakt. We zagen dat veel bomen nu veel kaler zijn dan tijdens de eerste wandeling.

We hebben allemaal goed kunnen ervaren dat het nu herfst is!

Ambachtenperiode in klas 3/4

Wat bof ik, dat ik dit jaar leerkracht ben van klas 3/4. Want volgens mij zit de leukste periode die je als vrijeschoolleerkracht kan geven, in het leerplan van het derde jaar. Ik heb het dan over de ambachtenperiode. En in een combinatieklas kan dat mooi samen met de vierde gegeven worden. Tijdens de ambachtenperiode maken de kinderen kennis met verschillende ambachten, die hun wortels in een ver verleden hebben en tóch vandaag nog terug te vinden zijn. Om eerbied en respect te ontwikkelen dat zonder mensenhanden en hard werken er niets tot stand komt. Toen ik vroeg aan de klas hoe ze het stoelenmatten hadden ervaren, verwoordde Arne dat als volgt: “Juf, je maakt van niets, iets.” De periode is zo heerlijk, omdat je vooral heel veel met de kinderen aan de slag gaat. Want, wist u dat…

-de kinderen met de broekspijpen omhoog, met hun blote voeten, ruwe schapenwol tot kleedjes gevilt hebben?

-het in het lokaal echt rook naar een schapenstal?

-we bezoek hebben gekregen van de moeder van Daisy, die ons over het spinnenwiel verteld heeft?

-dat de kinderen mbv een wc-rol, hun eigen draad hebben gesponnen?

-we naar de smederij zijn geweest en daar met elkaar een stang tot een slang gesmeed hebben?

-de stoelenmatter in de klas is geweest en hij de kinderen deze oude ambacht heeft geleerd?

-er nog een bezoek aan de meubelmaker aankomt?

-ze hun eigen prentenboek hebben gemaakt en voorgelezen aan de kleuters?

Volgens mij heb ik niets te veel gezegd!


Klas 5/6 is hard aan het werk tijdens de periode. Voor de vijfde klas is dat de economische aardrijkskunde. Kinderen gaan uitzoeken hoe die lekkere hagelslag nu eigenlijk op hun bord komt. Gekocht in de winkel,maar hoe komt de winkel aan die hagelslag enz.

De zesde klas heeft de periode klimatologie. Zij leren van alles over de verschillende klimaten en het weer. Wat is eigenlijk het verschil tussen het klimaat en het weer.

Er wordt druk gezocht op de computer, in boeken en in verschillende teksten.

Alles wordt verwerkt in een periodeschrift, een werkstuk of een leporello.

De kinderen mogen een eigen vorm kiezen. Op vrijdag 22 november worden deze periodes afgesloten met de ouders.


Winkeltje De Toermalijn


Elke laatste woensdag van de maand, sta ik tijdens het Soepcafé van klas 5/6, met veel plezier in de zaal met het Winkeltje.

Mijn naam is Marilys en ik ben moeder van 3 kinderen, waarvan alleen de jongste , Lotte nog op de Toermalijn zit. De oudste 2 zijn al naar de middelbare school en het vervolgonderwijs.

In het Winkeltje kunt u o.a. potloden, zijdevloeipapier, vliegerpapier, kaarten, Stockmar krijt en bijenwaskaarsen kopen.

Wat veel ouders niet weten, is dat ik dit op vrijwilligersbasis doe. Dit betekent dat de opbrengst van het Winkeltje naar school gaat.

Mocht u speciale wensen hebben, met betrekking tot potloden of bijvoorbeeld aquarelverf, dan ik dat voor u bestellen.

Betaling á contact of via Tikkie mogelijk!

Voor vragen mag u mij altijd aanspreken op het plein, of mailen naar; mar6ed6@gmail.com.

Warme groet,

Marilys