Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 30-10-2019

Nieuwsbrief 4

Oudercollege


Beste ouders en verzorgers,

We hebben een interessant oudercollege achter de rug op 14 oktober. Fijn dat er zoveel ouders waren! De aula was ingericht als kleuterklas met een kleine seizoenstafel en een kring voor de ‘kinderen’. De juf in het midden was Ada Harkema. Zij is de vrouw van Henk die vaak op school is om muziek voor ons te maken. Ada is een van de mensen die aan de wieg stond van De Toermalijn. De Toermalijn is, net als veel Vrijescholen, geboren uit een ouderinitiatief. Hoe interessant was het om van haar te horen wat het betekent om een school op te richten! Ze vertelde over de verschillende gebouwen die elk jaar weer opnieuw moesten worden ingericht en alle verhuizingen. Soms had de school de wind mee en soms tegen, maar de mensen van het eerste uur hebben een enorme prestatie geleverd! Een prestatie waar wij nu de vruchten van plukken!


Niet alleen Ada verdient een woord van dank hiervoor, maar ook Sandra Keizer, de moeder van Bruce en Daisy. Zij heeft de organisatie van het oudercollege op zich genomen. Ze werd daarbij geholpen door Marta Majic, de moeder van Mira. De volgende oudercolleges gaan over gezonde voeding en we hebben daarna waarschijnlijk een spreker die de temperamenten komt uitleggen. Kortom nog veel interessants om naar uit te kijken.

Jacoline Wiskerke

Directeur De Toermalijn

Sint Maarten viering


Beste kinderen, ouders en andere belangstellenden,


Op maandag 11 november willen wij om 16.30 uur met onze lantaarns een Sint Maarten wandeling maken door het Linaeushofbos in Bennebroek. We zullen ongeveer een uurtje onderweg zijn. Jullie zijn van harte welkom!


In de schemering zullen we allerlei bijzondere mensen tegenkomen. En als we goed zingen krijgen we misschien wel wat lekkers! Na afloop drinken we samen warme chocolademelk met een koekje.

Tijdens het feest:

We willen u vragen geen gebruik te maken van uw mobiel door te bellen of foto’s te nemen. We verwachten dat de kinderen rustig bij de eigen ouders of verzorgers meelopen, zodat we met elkaar de wandeling op een fijne manier kunnen beleven. Zingt u als ouder ook mee?


Bij slecht weer:

Vieren we het feest overdag op school, zonder ouders. Via de mail wordt u hiervan op de hoogte gesteld.


Hulpouders gezocht:

Wij zijn op zoek naar ouders om te helpen met het klaarzetten van de spullen (tafel met thermoskannen en bekers, potjes met kaarsjes of lantaarntjes) en om op te ruimen na afloop. Graag melden bij de klassenleerkracht of bij Katinka of Gerda.


Pompoenen/knollen uithollen: De kleuterouders hollen thuis een knol of pompoen uit en nemen die maandagochtend mee naar school. Let er op dat de naam van uw kind er op staat. Taferelen om te versieren zijn bijvoorbeeld zon, maan en sterren, versierranden, kleine gaatjes of het tafereel van Sint Maarten (geen Halloween-achtige taferelen).


De kinderen van klas 1 t/m 6 nemen op 11 november een eetbare pompoen of knol mee naar school die zij zelf gaan uithollen. Gereedschap (lepels, gutsjes, mesjes) hiervoor geeft u ook mee. Graag alles voorzien van naam. De ouders van klas 1/2 snijden zelf het kapje van de pompoen.


U kunt parkeren bij de tennisbanen in Bennebroek en van daar wandelt u naar de ingang van het Linaeushofbos. We vertrekken gezamenlijk om 16.30.


Graag tot dan!

Groetjes namens het hele team,

Katinka en Gerda.

Kleuterklas


Herfst in de kleuterklas!

Voor de herfstvakantie hebben we een heerlijke wandeling in het bos gemaakt. Als kabouters stampten we door het bos en verzamelden herfstschatten in onze knapzak. Een buitje op ons hoofd hinderde niet, het was een prachtige dag!

Naast de wandeling in het bos staat het hele onderwijs in het teken van de herfst. Herfstbomen prikken, kastanjes vilten en blaadjes bijenwassen, heerlijk die mooie kleuren! Sint Maarten treedt ook langzaam binnen…


Klas 1 en 2


Klas 1-2 is deze week gestart met de periode Heemkunde. Op maandag hebben we met elkaar besproken wat we allemaal willen leren in deze periode. We zijn dinsdag naar het bos geweest. We hebben erg genoten van de bomen, de paddenstoelen en de dieren die we zijn tegengekomen. Er zijn al een aantal vragen beantwoord!


Weer heerlijke soep van klas 5 en 6


Het eerste soepcafé was weer een groot succes. De beide soeppannen waren helemaal leeg. Net als vorig jaar gaat het geld wat we verdienen gebruikt worden voor het kamp.

Het volgende soepcafé is op woensdag 27 november vanaf 12.30 uur.

Jaarlijkse inzameling voor de voedselbank


Help ook mee inzamelen voor de voedselbank.


Zoals elk jaar staan in de week van het Sint Maarten feest weer kratten in de gang voor de voedselbank. We hopen ook dit jaar weer volle kratten mee te kunnen geven. Hiervoor is wel uw hulp nodig. Vanaf vrijdag 8 november t/m dinsdag 12 november (tot 12.15 uur) kunnen de kinderen allerlei levensmiddelen mee naar school nemen en hiermee de kratten vullen. Meer lezen: 11 e Inzameling voor de Voedselbank.Herfst bij De Toermalijn


Beste ouder(s), verzorger(s) en alle belangstellenden,


Op Zaterdag 23 november a.s. staan de deuren van De Toermalijn weer open om te komen genieten van de sfeer op de Herfstmarkt. U bent van harte welkom tussen 13.00 uur en 16.00 uur.


Leuk om als ouder samen met uw kind aan de diverse workshop mee te doen. O.a. vilten, zaadbolletjes maken, euritmie, poppenkast en veel meer.....


Ook kunt u leuke kramen bezoeken met o.a. mooie schoolmaterialen, cadeau-ideetjes, vilten pakketjes, keramiek, puur wol en zijde en meer..


Uitrusten in het restaurant voor een lekker soepje of thee met appeltaart. En vooral genieten van de mooie muziek, gemaakt door enthousiaste mensen die de dag met een mooie en een vrolijke noot willen versieren.

Misschien kent u ook ouders die nieuwsgierig zijn; opa en oma, tante en oom, buren en kennissen. Nodig ze vooral uit.


Tot zaterdag 23 november