Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 01-10-2020

Nieuwsbrief 3

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

Wat een feest om weer op school te zijn!


De afgelopen dagen was ik thuis. Ik was snipverkouden en in deze tijd is het dan beter om je even terug te trekken. Vandaag kon ik na drie dagen eindelijk weer naar school. Natuurlijk lag er een heleboel bureauwerk en dat is niet mijn hobby. Maar juist op een dag als vandaag merk ik weer eens heel goed waarom ik dit werk doe: Ik had een paar fijne oudergesprekken; Er kwam een jarig meisje trots met een vilten kroon en een heerlijke traktatie een gouden schelp bij me halen; Stil in mijn kamer hoorde ik opeens klas 1 vrolijk zingen in de verte; Ik struikelde bijna over kleuter die achter mijn deur een hele goed verstopplek had gevonden; Ik krijg een mooie kastanje in mijn hand gedrukt door één van de kinderen in de pauze; Voor het eerst hebben kinderen uit klas 4 en 5 een weerbaarheidstraining. Wat een mooie leerzame les, die ik van een afstandje bekeek en na afloop kreeg ik de complimenten van de trainer over hoe gemotiveerd onze kinderen meedoen; Ik loop langs klas 3-4 waar ze in volle overtuiging hun schilderpapier met spons en water aan het opzetten zijn en klas 5-6 waar ik het puberzweet ruik als ze met grote inzet de werkwoordspelling leren; Op het einde van de dag word ik door twee tweedeklassers opgehaald om even te komen kijken naar hun liedjes in de aula die ze al dansend voor me opvoeren! Tja, ik heb de leukste en afwisselendste baan die er is!

Jacoline Wiskerke

Onze school doet mee aan “Verwonder om de Hoek” . Kinderen vanaf klas 3 mogen daarom meedoen met twee workshops na schooltijd in het lokaal van de Vlinderboom, van 15.00 tot 17.30 uur op dinsdag 6 oktober, 13 oktober, 27 oktober en 3 november. Het is gratis! De kinderen gaan een droogvilt schilderij maken en leren weven met wol.


Graag opgeven bij: directie@de-toermalijn.nl

Even voorstellen


Ik ben Tessa, tweedejaars student op de Vrijeschool Pabo in Leiden. Momenteel loop ik elke maandag en dinsdag stage in klas 2 bij Katinka den Os en Nynke Brouwer. Sinds begin september loop ik mee in klas 2. De afgelopen weken heb ik al met veel plezier meegekeken, geleerd en activiteiten gedaan met de klas. Mijn stage loopt door tot en met de Kerstvakantie. Ik kijk onwijs uit naar wat ik in deze tijd nog meer ga leren, ervaren en ga doen met de klas!

Klas 1


De kinderen hebben in klas 1 heerlijke appelmoes gemaakt en pannenkoeken gebakken van zelf geoogste rogge!

Verder hebben ze de draag beteugeld tijdens de spelletjes waarbij ze moed nodig hadden.


Het was een fijne dag!

Klas 2


Het Michaelsfeest ging helaas niet door op vrijdag. Daarom hebben we er in de klas aandacht aan besteed. De kinderen hebben geluisterd naar het spannende verhaal van Joris en de draak. Daarna hebben ze op een briefje geschreven wat ze zelf spannend vinden. Juf heeft de briefjes thuis in het vuur verbrand. Wij hopen zo dat enge dingen wat minder eng worden. Ook hebben we de kleur van de draak geschilderd. Zo mooi om de verbazing van de kinderen te zien toen ze zagen dat wanneer je een beetje blauw met geel mengt dat het dan groen wordt.


Sommige kinderen in de klas vertelden dat ze spinnen een beetje eng vinden. Gelukkig blijken onze zelfgemaakte spinnen veel minder eng te zijn. Kijk maar eens naar onze prachtige spinnenwebben mét spinnen.

Deze week zijn we gestart met de eerste rekenperiode. We hebben een woordweb gemaakt van de dingen die we willen leren deze periode. Hier hoort u de volgende keer meer over. Ik kan wel alvast verklappen dat we gaan beginnen met het oefenen van de tafels!

Klas 3/4


Dinsdagmiddag hebben we het feest van St Michaël op een aangepaste manier gevierd. Eerst is het verhaal voorgelezen, daarna hebben we vanuit een vormtekening de draak getekend. Voor klas 3 een vloeiende vorm die begon als een slang, maar een steeds dikkere draak werd.

Voor klas 4 kwam er meer diepte in de tekening doordat er onderscheid gemaakt wordt in voor en achter (vlechten). Het werden indrukwekkende tekeningen die van het vel af leken te komen, wat een knappe kunstenaars zijn ze al!

Toen hebben we spelletjes gedaan met z’n allen, een gezellig namenspel waarbij je niet geraakt moest worden door het zwaard (gelukkig een exemplaar van krantenpapier). En een spel waarbij de koning kan winnen van de ridder, de ridder wint van de draak en de draak kan winnen van de koning. Wie pakt wie? Veel kinderen kwamen aan de beurt. Ter ontspanning kunnen we dit spel de komende tijd vaker tussendoor spelen.

Klas 5/6


Periode klas 5/6

De afgelopen vier weken heeft klas 5/6 een taalperiode gehad. Wij hebben heel veel werkwoorden vervoegd, hebben zinnen ontleed en zijn druk in de weer geweest met spreekwoorden en gezegden. De kinderen hebben thuis spreekwoorden opgezocht over dieren en over de natuur.

Er zijn er heel veel gevonden!


Van veel spreekwoorden hebben we de betekenis opgezocht, het was nog best lastig om niet alles letterlijk te "vertalen". Iedere dag hebben we verschillende spreekwoorden uitgebeeld en getekend.

Als afsluiting hebben we een spreekwoorden quiz gedaan. Ieder kind heeft een spreekwoord getekend, deze hebben we in de gang opgehangen en ieder kind probeerde om zoveel mogelijk spreekwoorden te vinden.

Ik ben benieuwd of u de spreekwoorden terug kunt vinden in de tekeningen.

Kamp klas 5/6


15-16-17 september is klas 5/6 op kamp geweest in Almen.

We hadden echt schitterend weer!

De busreis verliep goed en via allerlei kleine weggetjes kwamen we luid zingend aan op de MIdgaard waar we opgewacht werden door Felo en Hanne, de eigenaren van het terrein. Snel werd het terrein verkend en de tenten opgezet. 's Avonds was het tijd voor een nachtspel en daarna de tenten in om te slapen.


De volgende dag waren er verschillende workshops zoals vilten van jongleer ballen, smeden van een haak, een mobile maken met materialen uit het bos en met afdrukken van bladeren een mooi kaft voor een boekje maken.

Er werd enthousiast gewerkt en er werden prachtige dingen gemaakt. 's Avonds was er de bonte avond met heel veel leuke optredens.

De laatste dag zijn wij op bezoek gegaan bij een boer. Hier was van alles te beleven, de koeien moesten vanuit de stal naar de wei, dat was voor sommigen wel spannend.

Er waren jonge katjes, een flinke hooischuur, varkens en nog veel meer.

Na het eten vertrokken wij met de bus en kwamen rond half negen weer op school aan.

Met heel veel dank aan de ouders die meegegaan zijn als begeleider. Wij waren een fijn team met elkaar!


We kunnen terugkijken op een mooi kamp.

kamp klas 5/6

Als nieuwkomers, dit jaar voor het eerst in het vrije school onderwijs, zal ik ons eerst voorstellen. Wij zijn de Familie Machielsen - Greeven. Ellis uit Zwanenburg en ik kom uit Hoeven te Brabant. We hebben elkaar al weer ruim 30 jaar terug in de oude personeelsflat van het Spaarne Ziekenhuis in Heemstede leren kennen.


We wonen al weer 20 jaar in Nieuw-Vennep en ons gezin bestaat uit: Joep de jongste van 7 jaar oud zit in klas 2.Sam, onze dochter van 10 zit in klas 5. Guusje, onze dochter van 12, is gestart in klas 7 van het Rudolf Steiner college in Haarlem.

Ellis, moeder van deze 3 kids, is werkzaam als verpleegkundige. Ik ben werkzaam bij een groothandel van biologische voeding in Blaricum. Bij ons huishouden horen ook nog een hamster en een goudvis.

Met wat een mooie en leuke groep mensen mocht ik mee ‘terug in de tijd’ bij De Midgard te Almen. Wat heb ik genoten. Niet alleen van het goede weer. Maar vooral van de kinderen van klas 5 & 6, de ouders en begeleiding die mee waren en van de mensen bij De Midgard.

Een letterlijk en figuurlijk zonnig uitje in een mooie rustige omgeving.

Na een rondleiding van Felo & Hanne op De Midgard, werden de tenten opgezet en in het bos de bivakken ingericht. Nodig voor het klaarmaken van het eten, een plek voor ontspanning en inspiratie. Ik mocht meedraaien bij het team van Dali, Fem Anna & Sam met als begeleider Dennis.

De middag werd besteed aan het snijden van het eten en het ‘pimpen’ van de bivak. Dennis heeft iedereen in zijn groep de finesse van vakkundig snijden van een ui uitgelegd. Ik kan iedereen aanraden, de gouden tip: ‘hoe snij ik een ui’ bij deze master te vragen.

Wilmi heeft met een van de groepen een heerlijke linzensoep gekookt. Nog niet iedereen vond de soep direct lekker. Smaken verschillen, ik heb nog een 2e keer opgeschept.

Bij avondspel is er een bijzonder dier ontdekt. De naam van dit dier, leek veel op die een van onze aanwezige op het kamp. Dat heeft later nog wel wat ‘verwarring’ gegeven, met een mooie glimlach. Het geluid dat dit dier maakt, kunnen de kinderen je laten horen.

Hierna konden we allemaal tevreden naar bed. Best spannend, maar tent voor tent werd het rustig. De laatste kinderen moesten een uur later nog even aangemoedigd worden tot rust door juf Yvonne; met het gewenste resultaat.


De volgende dag werden de groepen opnieuw verdeeld voor de 4 workshops die dag: vilten, smeden, mobile en boekjes maken en bedrukken met inkt uit de natuur. Alle workshops samen maakten een mooi dag vullend programma. Het smeden vond ikzelf erg leuk. Ik had het geluk dat ik Felo mocht helpen hiermee.

Prachtig om elke kind zelf, het staal, middels het vuur in een vorm te zien smeden. Erg mooi dat alle kinderen dit uiteindelijk zelf durfden. De moeite van een herhaling waard! Aan het einde van de middag werd er weer gekookt. En de stukjes voor de bonte avond verder uitgewerkt worden. De Chili con carne viel erg goed in de smaak. Het ‘eten wat de pot schaft’ viel deze avond beter. De grote pan was helemaal leeg.

De bonte avond was een groot succes. Naast de stukjes per team, waren er aparte optredens, alle zeer geslaagd. Het gezellig napraten onder de sterrenhemel werd een mooie afsluiting van de dag. Zonder al te veel protest was het deze avond al snel stil in de tenten.

De laatste dag werd een mooi feestje bij de boer op zorgboerderij ‘Hoeve Hulshof’.

Samen de koeien naar de wei brengen, samen rauwe melk drinken, samen spelen in het stro, en ook met de voeten in een koeienvla dansen voor de liefhebbers.

Terug van de boerderij stond er een goede broodmaaltijd klaar. Hierna was het al weer tijd om alle tenten af te breken en op te ruimen. De dagen op de Midgard werden afgesloten met zelfgemaakte pannenkoeken die met smaak lekker werden opgegeten. Met een lekkere volle buik, moe en voldaan ging iedereen de bus in.

Wat een bijzonder avontuur was dit !

Dank en Groet John

geschreven door John( vader van Sam)

Beste ouders,

Aanstaande zondag is er een tuinochtend.
Wie wil er komen helpen?
We gaan onder andere snoeien, metselwerk herstellen en brandnetels verwijderen, maar er is nog veel meer te doen.

We starten om 10:00 uur. Tussendoor is er tijd voor koffie en thee en wat lekkers en om 13:00 uur ronden we het werk af. We zullen anderhalve meter afstand houden en zo veel mogelijk buiten blijven. Kinderen kunnen ook komen helpen of (buiten) om ons heen spelen.

Wij horen graag wie er van plan is te komen in verband met het plannen van de werkzaamheden.

U kunt zich aanmelden bij mij: a.reemer@de-toermalijn.nl

Groet,

Anneke

zondag 4 oktober 2020tuinochtend 10.00 - 13.00 uur
vrijdag 9 oktober 2020studiedag - geen school
maandag 26 oktober 2020oudercollege