Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 01-07-2021

Nieuwsbrief 16

Beste belangstellenden,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


We kijken terug op een zeer geslaagd St. Jansfeest! Er is niet veel positiefs over Corona te zeggen, maar wel dat we de dingen die we eens zo vanzelfsprekend vonden, nu we ze terug hebben, extra waarderen!Verder zijn we druk bezig om alles voor volgend schooljaar weer in de steigers te zetten. Daarom hieronder een paar zaken voor de ouders, voor volgend schooljaar.


Ouder gezocht voor OPR:

Een opvolger voor Sandra Keizer in de OPR. De OPR is de medezeggenschapsraad voor het Samenwerkingsverband Duin en Bollen. De OPR denkt en besluit mee over zaken die te maken hebben met Passend Onderwijs in onze omgeving. Te denken valt aan de vraag: Hoe kunnen we er in de Duin en Bollenstreek zo goed mogelijk voor zorgen dat alle kinderen onderwijs krijgen dat bij ze past, liefst op de eigen basisschool, maar als het moet op een speciale school. Sandra is inmiddels goed in de materie ingewerkt en kan u goed uitleggen wat deze functie inhoudt. Sandra is de moeder van Bruce uit de tweede en Daisy uit de vijfde klas. Ze is ’s ochtends vaak op het veldje naast de school te vinden. (Zie verder het stukje onderaan de nieuwsbrief van Sandra zelf.)Wilt u een etui maken voor uw zoon/dochter?

Voor het nieuwe schooljaar hebben we een wens. Mocht uw kind aan een nieuw etui toe zijn, wilt u er dan één zelf maken? Eersteklassers hebben sowieso een nieuw etui nodig! Als u niet zo handig bent met naald en draad, wilt u het aan een lieve oma/opa of vriend(in), die handig is, vragen? Zelfgemaakte etuis op de tafeltjes, passen mooi op een Vrijeschool en verhogen de sfeer. Behalve prachtig, kunnen ze heel stoer en vrolijk zijn, want een spijkerstof of een ribstof kan natuurlijk ook. Het hoeft geen bloemetjesstof te zijn. (Het gaat ons er eigenlijk om dat we de Ninja Turtle- en andere actie figuren op etuis wat gaan terugdringen)

Het gaat misschien niet lukken voor alle kinderen. Daarom zoeken we ouders die het leuk vinden om meerdere etuis te maken. Misschien zelfs op een etui-naaiclubje op school, een paar ochtenden in het nieuwe schooljaar. Als u dat leuk vindt kunt u zich opgeven via info@de-toermalijn.nl.

Hier een link naar een duidelijk YouTube filmpje over het maken van een etui! (Ik heb er zelf ook één gemaakt en het koste me anderhalf uur, en ik ben er trots op!)


Weer tuinouders nodig:

Volgend schooljaar zullen we zo nu en dan een tuinochtend op een doordeweekse dag organiseren. We zullen dat tijdig aankondigen en hopen dat er dan weer ouders zullen zijn die ons zullen helpen om het schoolplein mooi te houden! Juf Maaike zal er ook bij zijn en kent inmiddels aardig het klappen van de zweep.


We hebben nog twee weken voor de boeg. We gaan proberen alle kinderen kennis te laten maken met hun nieuwe juffen. Op naar en mooie afronding van dit bijzondere schooljaar!

Jacoline Wiskerke

Uitreiking getuigschriften


Op vrijdag 16 juli is het alweer de laatste schooldag van het jaar. Op die dag worden de getuigschriften uitgereikt. Net als bij het St. Jansfeest willen we proberen om u als ouders ook hier weer bij te betrekken, binnen de nog geldende regels.


We kunnen de getuigschriften niet buiten uitreiken, omdat woorden belangrijk zijn en we niet willen dat ze wegwaaien. Daarom doen we het binnen. De combiklassen splitsen we. Op die manier zijn het kleine groepen. U bent als ouder/verzorger met één persoon per kind van harte welkom. Komt u samen, dan vragen we één van u om buiten te wachten, waar koffie en thee staat. Ook (kleine) broertjes en zusjes mogen niet mee naar binnen.


De uitreiking van de getuigschriften duurt 45 minuten per klas en de kinderen komen speciaal voor de uitreiking naar school. Er is die dag verder geen les meer. Na de uitreiking is er buiten koffie en thee en kunt u de leerkracht(en) nog even spreken en afscheid nemen.

Het rooster is als volgt:

klas 108.30 - 09.15 uur
klas 210.00 - 10.45 uur
klas 3 09.15 - 10.00 uur 
klas 4 10.45 - 11.30 uur
klas 5 11.30 - 12.15 uur

Kleuterklassen

Er zijn er vier jarig hoera hoera!

Afgelopen week vierden we de verjaardag van de juffen en van kabouter Tom.

We hadden een lekker dagje in de duinen gepland maar door het weer kon dat helaas niet doorgaan. Desalniettemin hebben we een heel gezellig feest gehad, gewoon op school!

De slingers hingen uit, er werd gezongen, we zijn verwend met prachtige kado's en kabouter Tom had zelfs een verjaardagskroon gekregen! Hoe oud zal hij geworden zijn? Dat weet niemand...


Klas 1


Toneelstuk

In klas 1 hebben we de toneel periode afgerond. Er werd een paar weken hard geoefend op een toneelstuk. Het is nog best lastig om een stuk tekst uit je hoofd te leren en dan ook te acteren en te zingen. Maar de kinderen doen allemaal erg hun best. Op dinsdag 29 juni was het zover en hebben zij het toneelstuk "Gelukkige Hans" om 09.00 uur opgevoerd voor de ouders. Er kwamen veel ouders kijken en dat maakte het extra leuk en spannend om het toneelstuk op te voeren. Gelukkig hebben de kinderen veel geoefend. Ze hebben een mooie uitvoering van het toneelstuk laten zien. Er werd luid en duidelijk en met plezier gezongen en gesproken. De ouders, kinderen en juffen hebben genoten. Fijn dat we dit weer met elkaar mochten meemaken en corona geen roet in het eten gooide. Het weer trouwens wel, maar gelukkig konden we in de zaal het stuk opvoeren.


Restaurant

De laatste twee weken van het schooljaar zullen in het teken staan van de periode over het restaurant. De kinderen zullen zelf recepten gaan schrijven, menukaarten maken, koken en nog veel meer. De kinderen zullen ter afsluiting van deze periode zelf een restaurant gaan runnen waarin de ouders op dinsdag 13 juli van 14:30 tot 15.00 uur een heerlijk zelfgemaakt hapje mogen komen eten en een drankje mogen komen drinken. We hopen op een grote opkomst van de ouders van klas 1. Na afloop is het fijn als er wat ouders zouden willen helpen met opruimen van de tafels samen met de kinderen en juffen. Hopelijk tot de 13e!


Schriften mee naar huis

Op woensdag 14 juli zullen de kinderen hun schriften mee naar huis krijgen. Ze hebben het hele jaar hard gewerkt, dus veel om mee naar huis te nemen. Het is belangrijk dat ze op woensdag een grote en stevige tas mee hebben waar ze de schriften in kunnen doen.


Bezoek aan de Heemtuin

Op donderdag 15 juli zullen de kinderen van klas 1 als uitstapje naar de Heemtuin gaan. De kinderen worden gewoon op de normale schooltijd op school gebracht. Ook zullen zij op de reguliere tijd weer uit zijn. Het is belangrijk dat de kinderen goede schoenen dragen, want zij zullen een stuk moeten lopen. Ook is het fijn als de kinderen al ingesmeerd zijn met zonnebrand. De kinderen zullen ook een bezoek aan de speeltuin brengen. Het is fijn als ze voldoende eten en drinken mee hebben in een stevige rugzak. Ze zullen namelijk gaan picknicken. We verheugen ons al op het uitstapje!


Getuigschriften klas 1

Het schooljaar loopt ten einde. Op vrijdag 16 juli zullen de getuigschriften uitgereikt worden aan de kinderen. Klas 1 is van 8:30 tot 9:15 aan de beurt. We zullen de getuigschriften uitreiken in de klas. Per kwartier zullen wij 7 ouders in de klas uitnodigingen om zo bij de uitreiking van het getuigschrift van hun kind aanwezig te kunnen zijn. Het rooster wordt deze week gedeeld.

Klas 3 en 4


De boerderij

De afgelopen periode heeft klas 3 zich bezig gehouden met de boerderij. We zijn deze periode gestart met een bezoekje in de klas: de moeder van juf Sandra (Nelly) kwam vertellen over haar jeugd op een boerderij (gemengd bedrijf) in Noord-Brabant in een gezin van 9 kinderen. Bijzonder om te horen hoe dat zo’n 60 jaar geleden was! We hebben hierna geoefend met het maken van een mindmap.

Het leren van de spreekwoorden die verband houden met de boerderij/dieren vonden de kinderen erg leuk. Met de kippen op stok gaan; een gegeven paard niet in de bek kijken; wij zullen dat varkentje wel eens wassen…..


Ook hebben we geoefend met het tekenen van kippen.


En bij één van onze lessen van spelling was Lange Jan op visite (Ja Dè Lange Jan! Uit de vorige periode, hij had toen een huis laten bouwen door Kleine Puck).

Nu kwam hij ons wat leren over de voorzetsels.Hij heeft OP de stoel gezeten, ACHTER de stoel, TEGEN, NAAST, VOOR, ONDER…..


Klas 5 en 6In klas 5 en 6 hebben we een boekposter gemaakt. Deze hangen nu allemaal in de klas, ze zijn prachtig geworden. Daarna hebben de kinderen de posters van tips en tops voorzien. Dat zijn de kleine post-its die op de foto te zien zijn.


De schildersopdracht was als volgt. Je kiest twee kleuren uit van de kleurencirkel. Met de ene kleur maak je een willekeurige vorm en met de andere kleur maak je de achtergrond. Daarna neem je een nieuw blaadje en alle kleuren schuiven een plaats op met de klok mee.


Heb je een gele vorm dan wordt dit een groene en heb je een blauwe achtergrond wordt dit een paarse. Hiermee maak je twee schilderingen.

Beste ouders,

Aanstaande zondag, 4 juli gaan we weer aan het werk in de tuin. De laatste van dit schooljaar. Wie wil er komen helpen?

Het plan is om veel (brandnetels) te gaan snoeien, het groeit zo hard.


We starten om 10:00 uur. Tussendoor is er tijd voor koffie en thee en wat lekkers (zelf meenemen). Om 13:00 uur ronden we het werk af. Omdat het de laatste keer is is het plan om deze keer gezamenlijk te lunchen (zelf meenemen) en nagenieten van het samen werken.


Dit is de laatste keer dat juf Anneke erbij zal zijn. Enorm bedankt Anneke.


We zullen anderhalve meter afstand houden en zo veel mogelijk buiten blijven. Kinderen kunnen ook komen helpen of (buiten) om ons heen spelen.


Oproep OPR lid


Beste ouders van kinderen op de Toermalijn

Ik wil me graag even voorstellen. Ik ben Sandra Keizer, moeder van Daisy (klas 5) en Bruce (klas 2). We lopen al 8,5 jaar mee op deze school. Ik ben altijd een ouder geweest die betrokken is bij school, wat ik vaak met plezier heb gedaan.


Ik wil graag jullie aandacht vragen voor het volgende…

Ik zit voor school in de OPR, nu hoor ik je vragen…

De OPR? Wat is dat? Ik ga het proberen uit te leggen:


Elke school valt onder een Samenwerkingsverband (SWV), wij vallen onder SWV Duin- en Bollenstreek. Alle scholen in de regio vallen hieronder en als een school vastloopt met een kind of een kind loopt vast op school kan het SWV ingezet worden voor extra ondersteuning, maar ook kunnen ze ingezet worden voor grote (regio brede) inzet van gelden die worden uitgerold met het SWV. Het SWV heeft een ondersteuningsplan gemaakt (met opdracht van de Minister van Onderwijs) en de school heeft zich hieraan te houden. De Toermalijn mag een eigen schoolplan vormgeven (met eigen krachten en hoe de Toermalijn dit wil vormgeven) maar moet wel het ondersteuningsplan volgen. Dit ondersteuningsplan wordt gemonitord door de “OndersteuningsPlanRaad”, de OPR. De OPR bestaat uit 1 ouder en 1 teamlid van een school/bestuur die in het SWV valt.


Ik geef aan het SWV mee wat ik zie, waar de school in grote lijnen tegenaan loopt bij het uitvoeren van dat Ondersteuningsplan, maar ook houden we het SWV scherp om de gemaakte afspraken uit te voeren. Ik mag ook mijn vragen stellen om te verhelderen.

Ik zit er nu 2,5 jaar in en het is een hele kluif geweest om de stof eigen te maken, maar ik heb steeds minder tijd en mogelijkheden om me hierin te verdiepen, terwijl ik de stof wel meer eigen ben. Ik zoek dus iemand die van mij het stokje wil overnemen, maar dan met de warme overdracht, met de uitleg (dit heb ik gemist). Dus we lopen samen op en uiteindelijk loop ik nog een tijdje met je mee om te overleggen/verhelderen waar ik kan of je nodig hebt.

Het is de bedoeling dat je op school bij de MR vergadering aansluit om terug te kunnen geven wat er binnen de OPR (en dus in het SWV) speelt, maar ook kun je teruggeven waar school tegen aan loopt. Even voor de helderheid, je bent dan geen MR lid!


Het is niet nodig dat je alles begrijpt of er goed in bent, maar het gaat erom dat je geïnteresseerd bent in hoe de structuur in elkaar zit en hoe jij bij kan dragen met jouw eigen expertise of interesse gebied. Er zijn 5 vergaderingen per jaar (tot nu toe op maandag avond) en je krijgt een kleine vrijwilligersvergoeding. De vergaderingen vinden plaats in Noordwijk, maar zijn het afgelopen jaar online geweest.


Het thema wat de komende tijd veel zal worden besproken is het inclusief onderwijs. Hoe ziet dit eruit? Waar kunnen we dit al vinden? En waar mag nog meer aandacht heen?

Wekt deze oproep je interesse? Spreek me aan en dan kan ik je de stukken eens toesturen en uitleggen hoe het werkt. Of doe een keer een vergadering mee om te proeven. Het is een fijne groep mensen! Mailen mag ook: sandrakeizer1979@gmail.com of spreek Jacoline aan. Ook als je het nog niet zeker weet en twijfelt. Heb het erover met me.


Wist je dat…


Een gezonde voeding, waaronder voldoende groente en fruit, een goede basis legt voor een gezond voedingspatroon voor de rest van het leven van je kind. Meer weten:

donderdag 1 juli en vrijdag 2 juli 2021Studiedagen - geen school
zondag 4 juli 2021 Laatste Tuinochtend 10.00 - 13.00 uur
donderdag 15 juli 2021afscheid oudste kleuters en afscheid van        klas 6
vrijdag 16 juli 2021 laatste schooldag
schoolreisje kleuterklassen  
getuigschrift uitreiking