Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 17-04-2020

Nieuwsbrief 14

Beste ouders en verzorgers,


Deze tijd dwingt ons om over dingen na te denken waar we misschien normaal geen tijd voor hebben. Laat ik het bij mezelf houden. Opeens is helemaal niets meer zeker op school. Zou ik me normaal met de formatie en de kalender voor volgend jaar bezighouden, nu denk ik alleen maar: “Hoe moet het, als we straks weer open gaan? Gaan we wel weer open? Hoe gaan we 1.5 meter handhaven, straks? Oh, oh, ik kan er soms best over piekeren. Maar dan zeg ik tegen mezelf dat we allemaal in dit schuitje zitten, dat we het onder deze omstandigheden heel goed doen en dat dat me mild mag stemmen. Mildheid tegenover mezelf en anderen.

Ik hoop dat u ook mild kunt zijn tegen uzelf (en tegen ons!). Want echt, het is topsport voor velen, gezin, thuisonderwijs, misschien zijn er zorgen over banen en zieken in de naaste omgeving. Het is inmiddels een cliché maar aandacht voor elkaar en hulpvaardig zijn, zijn waarden die er nu zoveel extra toe doen. Twee uurtjes per dag werken met uw kinderen, aan de taken die ze krijgen van de juf, is wat we hopen dat lukt. Voor de één is het ‘peanuts’ en voor de ander veel gevraagd, maar het is zoals het is en dat is goed.


De leerkrachten van De Toermalijn zijn heel erg beschikbaar, hoorde ik iemand zeggen en daar ben ik blij om. Ze stemmen zo goed als ze kunnen met de verschillende kinderen af. Ze geven hier een extra dictee, een extra online gesprekje en een speciale moeilijke opdracht. Het is geen onderwijs zoals we gewend zijn, maar we persen er in coronatijd het beste uit! We richten ons op het stevig maken van de basis en niet op allerlei nieuwe dingen leren. Wat we het meest missen is de verbondenheid, samen zingen op maandag, een jaarfeest vieren en ouders ontvangen voor een periode-presentatie enzovoorts. Maar we proberen goed in contact met u te blijven. Mocht u de leerkrachten iets te vragen of te vertellen hebben, schroom dan niet. Na even contact, kun je vaak weer lekker verder!


Jacoline Wiskerke


Directeur De Toermalijn

kleuters


In de kleuterklas krijgen de kinderen elke week berichtjes van de klassenkabouter Tom. Hij maakt van alles mee. Hij knutselt, tuiniert, zaagt, bakt brood, leest verhalen, zingt liedjes, schildert, tekent, en ga zo maar door.


Hier heeft Tom net een heerlijk Paasweekend gehad. Met veel zon en veel eitjes. Lezen jullie mee?Lieve kinderen,


Wat was het een heerlijk Paasfeest! In de ochtend heeft Tom een heerlijk ontbijtje gegeten. Croissantjes, een sapje, heerlijke eitjes en een matze. Mmmm wat was dat lekker. Hebben jullie ook zo’n lekker ontbijtje gegeten? Vast wel!


Wij willen zoeken

In alle hoeken

Onder de Linde

Zullen wij het vinden

Een nestje van hooi

Een rood gouden ei

Oh Paashaas sprong jij hier ook voorbij?Na het ontbijtje heeft Tom wel 10 eitjes gevonden in de tuin. Blauwe, groene, rode en gele eitjes. Hebben jullie ook eitjes gezocht? Wat was het een heerlijk Paasfeest.


Vandaag wilde Tom graag tekenen. Hij tekende een mooie lente tekening. Zien jullie wat er allemaal bij de lente hoort?


Hebben jullie ook al lekker getekend thuis? Tom is heel benieuwd!


Dag lieve kinderen!


Liefs van Tom en de juffen

klas 1 en 2


In deze tijd van thuisonderwijs is klas 1-2 samen een boek aan het schrijven over een muizen familie die nu het rijk alleen heeft in de Toermalijn. Wat zouden zij beleven nu zonder kinderen en juffen? De kinderen hebben er veel ideeën over.


Kijk maar!Veel groetjes

Katinka

Zoomen met klas 3 en klas 4


Tja, daar sta je dan als juf voor een lege klas, maar voor mij staat mijn laptop vol kleine koppies van de kinderen. Het is weer tijd om te zoomen met elkaar. De eerste keer was best spannend. We waren blij om elkaar allemaal te zien. Nu, een paar weken verder zijn we het al helemaal gewend. Meestal zoomen we met de klassen apart. Hoe ziet een zoomles eruit? We beginnen met een kort rondje, hoe gaat het met iedereen, hoe lukt het met het thuiswerk? Soms laten de kinderen aan elkaar zien waar ze mee bezig zijn. Voor de pasen hebben ze allemaal een eierwarmer gemaakt, trots laten ze het resultaat voor de camera zien.


Dan volgt de ene keer een verhaal, de andere keer een groot dictee mét gezamenlijk nakijken en bespreken. Dat levert een heel grappig beeld op. Alle kinderen kijken mij verwachtingsvol aan, ik noem het dicteewoord dat ze op moeten schrijven en dan duiken er ineens 29 kinderen naar beneden om het dicteewoord op te schrijven en zit ik naar een leeg scherm te kijken.


Het is voor mij in ieder geval makkelijk om te zien, wanneer ik weer verder kan met het volgende woord. Een andere keer is er een instructieles over een nieuwe spellingcategorie, en weer een andere keer klinken er 30 raadsels over de nieuwe categoriewoorden die opgelost moeten worden. Na de klassikale zoomles is er voor de kinderen die dat willen nog individuele zoomtijd. Er zijn regelmatig kinderen die daar even gebruik van maken, voor een extra uitleg bij een lastige rekensom bijvoorbeeld, of om een tafel op te zeggen, soms ook om even alleen met juf te praten. Het is fijn om via zoom de kinderen te zien. Ook zijn er kinderen die mij regelmatig een e-mailtje sturen. Even een kleine greep hieruit: “Hoi juf, mag ik morgen de tafel opzeggen? Ik zie je morgen”. “Hoi juffie, op de eerste foto ben ik aan het rekenen, daarna even uitrusten en weer door”. “ Hoi juf Nanda, Dit is mijn werkstuk over de aarde, ik vind hem zelf goed gelukt. Jij ook?” Of Rien die een heuse powerpoint heeft gemaakt en me die vol trots toestuurt met de woorden: “Goedemorgen juf. Bij deze verklaar ik de presentatie!!!” In deze bijzondere tijd heb je weer op een andere manier contact met de kinderen. Ik kan daar echt van genieten!

Nanda

klas 5/6


De klas is hard aan het werk met de pakketjes die ze hebben gekregen. Via zoom hebben wij regelmatig contact met elkaar en dat is heel gezellig.

Wij zien elkaar dan even en af en toe lijkt het net alsof wij echt bij elkaar in de klas zitten.

Deze week hebben alle kinderen een boek bespreking gehouden en er zijn prachtige boeken gelezen zoals:

Ronja de roversdochter

Op eigen wieken

de Romeinen

Lampje

Hotel de laatste kans en nog veel meer. Het voordeel is dat je er nu meer tijd voor hebt. De kinderen hebben er enthousiast over verteld.

Het is fijn dat je af en toe een leuke foto toegestuurd krijgt van wat kinderen thuis doen/maken. Zo is er een gezin geweest die thuis het soepcafé heeft gehouden, super leuk.

Ook worden er mooie vormtekeningen gemaakt op straat!

We missen elkaar wel heel erg, vooral de gezelligheid in de klas en het met elkaar lachen, praten, kibbelen en leren.


Ik hoop dat we elkaar snel weer "live" kunnen ontmoeten op de Toermalijn.


Juf Yvonne

Dit weekend is het nationale bijentelling.


Heb je ze al gezien? Bijen in een boom vol bloesem of een grote hommel koningin? Ga maar eens op je gehoor af, het zoemt al aardig!

Als je dat leuk vindt kan je dit weekend gaan speuren naar verschillende soorten en tellen hoeveel je er ziet.


Op www.nationalebijentelling.nl vind je het te downloaden telformulier, hulp bij het herkennen van soorten, en tijdens het weekend van de bijentelling de resultaten van de telling.


Hier alvast een voorproefje:

Het zijn dus niet alleen bijen, maar ook hommels, wespen en zweefvliegen.

Elke bij telt, jij ook? Doe mee op 18 of 19 april

Namens de Nationale Bijentelling (en juf Maaike)

https://www.kunstzinnigetherapiehillegom.nl/corona-inspiratie/