Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 24-05-2021

Nieuwsbrief 14

Beste belangstellenden,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl


kleuters


"Hier is onze fiere Pinksterblom!" klinkt het in de zaal. Alle kleuters, dat zijn er nu al meer dan 50, dansten de afgelopen dagen rondom de Meiboom. Verwonderd en blij huppelen de kinderen in het rond. De lente groeit met al zijn kracht. De kinderen zingen en dansen, met al hun kracht!

Naast het dansen en zingen, bijenwassen we de pinksterbruidjes en bruidegommetjes onder de Pinksterboog. Wat een feestelijke en inclusieve tafereeltjes zijn dat geworden! Prachtig!

Voor het maken van de duifjes moesten we niet door één, maar door twee papiertjes prikken. Daar hadden we flink wat kracht voor nodig! Wat een werk, en wat een blijdschap, wanneer de duif kan toch echt, eindelijk, helemaal geprikt en uitgeritst is! "Kijk juf! Zo kan mijn duifje echt vliegen!" zegt een kind al wapperend met zijn duif.

Klas 1

Klas 1 heeft met het pinksterfeest geluisterd naar een mooi verhaal, vogeltjes geknutseld om de zaal mee te versieren en gezongen en gedanst rond de Meiboom.


Het was een gezellige dag! Verder is de klas druk aan het breien en zijn we bezig met het instuderen van een toneelstuk over “Gelukkige Hans”.

klas 2


Klas 2 is na de vakantie gestart met de tweede heemkunde periode. De komende vier weken staan in het teken van de bijen. We gaan binnenkort met de klas onder andere een imker bezoeken.

Het prachtige bijenboekje van Jakob Streit staat deze periode centraal.


We hebben maandag stap voor stap met juf bijen getekend. De kinderen hebben zo goed kunnen ontdekken hoe een bij er uit kan zien.


We hebben zowel binnen als buiten gezaaid voor de bijen! We zaaien Phacelia in potjes en bijenmix op het schoolplein. De kinderen werken samen in groepjes waarbij ze mogen harken, zaaien en water geven. Wat zijn ze betrokken en enthousiast. Juf Katinka heeft een zonnedansje gedaan. Meer kunnen we nu niet doen. Het is vooral een kwestie van geduldig wachten en water geven. We hopen natuurlijk dat we straks mooie bloemen kunnen bewonderen!


klas 3


Boekspeeddaten


We hebben met klas 3 aan speeddaten gedaan. Nee, natuurlijk niet om een partner te vinden, maar om in korte tijd veel boeken te leren kennen. Eigenlijk zijn het allemaal mini boekenbeurtjes.

Je hebt anderhalve minuut de tijd om je boek te promoten aan de ander. De ander mag jou er dan van alles over vragen.

Bijvoorbeeld: Kun je iets vertellen over de hoofdpersoon? Met welke persoon uit het boek zou je wel vrienden kunnen zijn? Heb je hardop gelachen toen je het boek las? Waar speelt het verhaal zich af? Zou het lastig zijn om van dit boek een film te maken? Denk je dat ik dit een leuk boek vindt?

Na anderhalve minuut noteer je op je werkblad of het boek je leuk lijkt. Je hebt hier ook de titel en de schrijver op staan. Dus je kan zo naar de (school)bibliotheek toe met dit blad! Genoeg leuke nieuwe boeken om te gaan lezen! En als de 3 minuten voorbij zijn, gaan we naar de volgende ronde: doorschuiven maar.

Klas 4


Ik ben zo ontzettend trots op alle kinderen, dat ik jullie even wil laten meegenieten van wat we vandaag gedaan hebben.

Het was de laatste dag van de periode ‘Nederland’. Juf Maaike en ik hebben verteld over het ontstaan van het landschap en de twaalf provincies en we hebben Noord Holland en Overijssel uitgelicht om de verschillen tussen gebieden te illustreren.

Daarna zijn de kinderen zelf op onderzoek uitgegaan. Ze hebben thuis en op school informatie verzameld over een provincie en die op een poster verwerkt. Vandaag hebben ze hun poster gepresenteerd voor klas 3 en natuurlijk voor hun eigen klas.


Senna en Mika hebben gisteravond spontaan iets gebakken zodat we de laatste dag voor de vakantie met een klein koningsfeestje konden afsluiten. Wat een super actie! Dank aan de ouders die het hebben gefaciliteerd! Het was echt een verrassing voor ons allemaal!


Hartelijke groet,

AnnekeOp 10 mei heeft juf Maaike ’s middags haar verjaardag gevierd.

We hebben eerst met elkaar broodjes gegeten en thee gedronken. Er waren vegetarische knakworstjes, honing, smeerkaas en geitenkaas. Er is rekening gehouden met allergieën.

Daarna hebben we boekenleggers gemaakt met een mooie vormtekening erop en voorgelezen.

Later zijn we spelletjes gaan doen, eerst buiten en aan het einde van de middag nog een afsluitend spel in de zaal. Verstoppertje wilden ze heel graag. Daarna ook “ratten en raven” en moordenaartje (met knip-ogen).

Het was een gezellige middag. Ik bedank iedereen voor de mooie tekeningen, ze staan om de beurt te pronken op mijn piano thuis. Ik hou het meest van zelfgemaakt! Juf Anneke had samen met de klassenouders een cadeau gekocht: Een klok, die op elk uur een ander vogelgeluid laat horen. Altijd al een koekoeksklok willen hebben. Nu hoor ik steeds om 2 uur de koekoek. Om 12 uur hoor ik de bosuil, dát is een prachtig geluid. Ik ben er erg blij mee!


Dank jullie wel allemaal.

Juf Maaike

Klas 5/6


Schilderen in klas 5/6


Iedere week wordt er geschilderd in de klas. In klas 5/6 wordt er veel gewerkt met het mengen van kleuren.

Welke kleuren kun je uit het potje halen en welke kleuren kun je ervan maken?


Iedere week zijn hier verschillende opdrachten mee.

Vouw je schilder papier in tweeën en maak een achtergrond waarbij het dag is en een achtergrond waarbij het nacht is.

Teken op beide ondergronden een bloem, let erop dat de bloem er ’s nachts anders uitziet dan een bloem overdag.


Volgende opdracht, maak met de twee kleuren blauw een ondergrond. Door middel van het weghalen van de verf maak je een Pinksterduif.

Laatste opdracht, maak een ondergrond met een gemengde kleur, schilder hierop bergen en zorg ervoor dat er een verschil ontstaat tussen lucht en land.Fietskeuring en VVN verkeersexamen


De leerlingen van klas 5 en 6 hebben twee spannende woensdagen achter de rug! Om mee te kunnen doen aan het VVN verkeersexamen, werden hun fietsen vorige week gekeurd door wijkagent Marco. Bijna alle fietsen werden goedgekeurd en kregen een mooie OK-sticker. Een paar fietsen kwamen door een kleinigheid niet direct door de keuring, maar ook deze kregen later alsnog de felbegeerde sticker.Afgelopen woensdag was de dag van het verkeersexamen. Toch wel wat gespannen stonden de kinderen op het plein van de St. Jozef en Martinuskerk te wachten op het startsein. Langs de fietsroute die ongeveer 25 minuten duurde, waren diverse controleposten waar vrijwilligers de kinderen beoordeelden op hun rijgedrag en of ze zich hielden aan de verkeersregels. Na de pinksterdagen horen we of ze geslaagd zijn en natuurlijk krijgen ze dan een mooi verkeersdiploma mee naar huis.


Graag willen we alle vrijwilligers bedanken voor hun hulp. Zonder hen zou het verkeersexamen niet mogelijk zijn..

vrijdag 21 mei 2021Pinksterfeest
maandag 24 mei 2021Tweede Pinksterdag - geen school
dinsdag 1 juni t/m vrijdag 4 juni 2021Avondvierdaagse
zondag 13 juni 2021Tuinochtend
vrijdag 18 juni 2021Digitale inloop van 8.45 uur tot 9.45 uur
aanmelden: info@de-toermalijn.nl
donderdag 24 juni 2021St. Jansfeest vanaf 13.00 uur vrij
vrijdag 25 juni 2021Studiedag - geen school