Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 15-04-2021

Nieuwsbrief 13

Beste belangstellenden,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

’s Ochtends in de vroegte, als ik over het schoolplein naar de voordeur loop, zie ik dat de lente echt aangebroken is. Knoppen komen uit en overal bloeien bloemen. Ik pluk gemakkelijk een vaasje vol voor op tafel.


Zondag is er weer tuinochtend. Dan zijn jullie weer van harte welkom om tussen 10 en 13 uur te helpen met tuinieren. Er is altijd een leuke groep die veel werk verzet en ook geniet! Anneke Reemer coördineert de tuinochtenden altijd met veel passie. Dat deed ze eerst als moeder en nu als juf van onze school. Maar Anneke gaat met haar gezin verhuizen naar het oosten van het land en ons dus jammer genoeg verlaten. Dat betekent dat we opvolging moeten regelen, ook voor de coördinatie van het schoolplein. Ik hoop van harte dat er ouders zijn die in dit gat willen springen! U kunt zich melden bij Anneke of één van de teamleden, of bij mij. U hoeft echt niet de aller groenste vingers van Hillegom te hebben, met gezond verstand en de wil om het plein mooi te houden komt u een heel eind!


Verder vind ik het fijn om u te kunnen melden dat we volgend jaar weer een klas kunnen gaan splitsen. De combinatieklas 3-4 zal vanaf dat jaar niet meer bestaan. Het worden twee klassen: klas 3 en klas 4. Klas 1 en klas 2 blijven ook apart van elkaar bestaan, zoals dit jaar al het geval is. Dit heeft voor de personele bezetting wel wat voeten in de aarde. We zijn er hard mee bezig en als er meer te melden is hoort u het van me.

Jacoline Wiskerke

Mededelingen

  • Mocht u de ouderbijdrage nog niet hebben voldaan, heel graag uw aandacht daarvoor!
  • De GGD heeft ons verzocht een ruimte ter beschikking te stellen voor het (snel)testen van leraren op Corona. Het gaat hier om leraren en pedagogisch medewerkers uit heel Hillegom, dus ook van andere scholen. Dit gaat starten na de meivakantie. In principe gaat u er niets van merken, want het testen vindt plaats tussen 7 en 8 uur ’s ochtends. De lerarenkamer is dan via de zijdeur te bereiken voor leraren die getest willen worden, voordat ze voor de klas gaan. Het gaat dus niet om het testen van leerlingen!!! Dat gebeurt nooit zonder toestemming van de ouders.
  • We hebben momenteel last van vandalisme en andere ongein. Wilt u extra alert zijn en altijd alle fietsjes mee naar huis nemen na schooltijd. We denken dat fietsjes, die soms ’s nachts achterblijven, aantrekkingskracht hebben op jongeren die dan over het hek klimmen en ermee aan de haal gaan.
  • De Koningsspelen gaan dit jaar niet door wel sluit de school zoals vermeld in de agenda om 13.00 uur.
  • Verder merken we dat er steeds meer kinderen op de fiets komen nu het mooier weer wordt. Het schoolplein raakt daardoor overvol en dat is zonde! We gaan fietsenrekken buiten het schoolhek zetten, zodat de fietsjes daar kunnen worden neergezet. Denkt u dan wel aan een slot voor de kinderfietsjes! De kinderen hoeven hun fiets vanaf volgende week niet meer door het zijhek mee naar binnen te nemen. De fietsen kunnen in de daarvoor bestemde rekken geplaatst worden. Dit geldt overigens niet voor het kleuterplein.

Een Paasvlog


Jacoline heeft met Pasen weer een stukje gefilmd, een leuke impressie van de Paasviering op De Toermalijn. Het filmpje is te zien in het ouderportaal.

Kleuterklassen


Op woensdag zijn alle oudste kleuters hard aan het werk geweest op het kleuterplein. Onder de stralen van een heerlijke zonnetje met een beetje hulp van de handige juffen hebben de kinderen een start gemaakt met het zagen van de planken voor een bootje of een bedje.

We zijn benieuwd.


Klas 2


Periode in de tweede klas

In de tweede klas is juf Linda als stagiaire begonnen. Ze heeft een taalperiode gemaakt over de heilige Brandaan. De Ierse Brandaan maakte met een groep monniken een reis langs zes eilanden. Op ieder eiland beleefde hij wonderlijke avonturen.


Wij zijn met juf Linda op reis gegaan en hebben op dit moment al drie eilanden bezocht.

We leren heel veel woorden en maken een landkaart over de reis van Brandaan.We hebben het tweede eiland dat Brandaan heeft bezocht geschilderd.

Dit eiland was zo dicht begroeid met gras dat het helemaal heldergroen was.


Iedereen mocht zelf bedenken hoe het groene eiland eruit ziet.


Klas 2 heeft een voorstelling over Satijntje gezien (net als de kleuters en klas 1). Helaas geen live voorstelling dit jaar door corona, maar in de zaal met een groot scherm! Het was een hele leuke voorstelling met Satijntje, de dochter van een kleermaker, in de hoofdrol. Ze beleeft allemaal avonturen waarbij ze steeds haar naaigerei gebruikt. Het spannende en sprookjesachtige verhaal werd verteld met 2d aankleedpopjes van textiel. Alle figuren zijn gemaakt van lapjes stof in een decor dat ook gemaakt is van stofrestanten, naaigerei en fournituren.


Na de voorstelling hebben we Satijntje geknutseld. We gebruikten patronen om de kleertjes op stof te tekenen. Daarna mochten we het uitknippen en opplakken. De Satijntjes zijn erg leuk geworden!

Klas 3


Leesperiode

Klas 3 is momenteel bezig met de Leesperiode.

We zijn gestart met het maken van een woordweb waarin we ontdekten waar lezen allemaal goed en fijn voor is.

De kinderen zijn nu druk met het voorbereiden van hun boekbespreking. Spannend, leuk, enthousiasme, veel oefenen, samen oefenen, voorlezen, leren samenvatten, je mening geven, zenuwachtig, zin in… van alles komt er voorbij.


In groepjes hebben de kinderen ook interessante boekenhoeken ingericht met een zelfgekozen thema. Ook hebben we geleerd hoe je een enorme stapel boeken kan tekenen

in 3D.

Klas 5/6


In klas 5/6 zijn wij bezig met de Rijnperiode. Waar ontspringt de Rijn, door welke landen stroomt hij allemaal en waar eindigt hij? Wij volgen de hele loop van de Rijn. Wij komen er achter dat de Rijn in de tijd van de Romeinen en de Middeleeuwen al stroomde.


Het is een hele oude rivier met veel geschiedenis. Er worden dan ook veel sagen en legendes verteld, zoals die van de Lorelei.De oorsprong van de Rijn is getekend en wij hebben gesproken over verschillende groeigordels die er op aarde zijn zoals de eeuwige sneeuw, de boomgrens, het cultuurlandschap enz.


Wist u dat de binnenstad van Mannheim is opgebouwd als schaakbord en dat ze daar geen straatnamen hebben.

Beste ouders,

Aanstaande zondag gaan we weer aan het werk in de tuin.
Wie wil er komen helpen?

We starten om 10:00 uur. Tussendoor is er tijd voor koffie en thee en wat lekkers en om 13:00 uur ronden we het werk af. We zullen anderhalve meter afstand houden en zo veel mogelijk buiten blijven. Kinderen kunnen ook komen helpen of (buiten) om ons heen spelen.

Wij horen graag wie er van plan is te komen in verband met het plannen van de werkzaamheden.


U kunt zich aanmelden bij mij: a.reemer@de-toermalijn.nl

Groet,

Anneke

zondag 18 april 2021Tuinochtend om 10.00 uur
vrijdag 23 april 2021Geen Koningspelen- wel de middag vrij v.a. 13.00 uur
maandag 26 april t/m vrijdag 7 mei 2021Meivakantie
donderdag 13 mei t/m vrijdag 14 mei 2021Pinksteren
donderdag 20 mei 2021Digitale inloop 8.45 uur
aanmelden: info@de-toermalijn.nl
vrijdag 21 mei 2021Pinksterfeest