Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 05-03-2021

Nieuwsbrief 10

Beste belangstellenden,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

Ambassadeurs gezocht!


Beste ouders en verzorgers,

Met regelmaat melden nieuwe ouders zich aan met de zin: “We kennen andere ouders die hun kinderen bij jullie op school hebben en die zijn zo enthousiast, vandaar”. Dat is de mooiste reclame die ik me kan wensen.


De Toermalijn groeit, langzaam maar gestaag. We vinden dat heel fijn, want een wat grotere school geeft meer stevigheid, meer ruimte voor ontwikkeling en meer financiële armslag. We hopen ook volgend jaar weer een klas te kunnen splitsen, maar het hangt erom.


Ik wil u dan ook vragen om (als u dat al niet was) ambassadeur te zijn voor onze school. Het zou geweldig zijn als we door kunnen blijven groeien, op een gezonde manier uiteraard. Mocht u mensen in uw omgeving kennen met jonge kinderen, stimuleert u ze dan om eens kennis te komen maken. Momenteel doen we de inloopochtenden digitaal. Via de IPad, met ZOOM, geef ik een inkijkje in de school en dat gaat best goed! Leuk als er volgende keer, 9 april, weer veel aanmeldingen zijn.


Verder wil ik u nogmaals danken voor de zorgvuldige manier waarop u met griepjes, neuskriebels en andere ongemakken van de kinderen omgaat. Kinderen blijven zo nu en dan en dagje thuis, waardoor (tot nu toe, duim duim) de school lekker kon open blijven. Hopelijk houden we dat zo!

Fijn weekend,

Jacoline Wiskerke

Krokusbolletje kom eens uit je holletje,

met je bloempjes paars en geel,

op een dunne steel.

En hebben jullie ons mooie tuintje buiten op het plein al gezien? Vol prachtige lentebloemen van de bolletjes die we vorig jaar zelf onder de grond hebben verstopt. Loop maar eens langs en bewonder! ♡


Klas 1De tijd vliegt, maar de kinderen uit klas 1 blijven altijd bij de tijd. Vandaag hebben we namelijk zelf klokken gemaakt. Het was nog best een lastige klus om een mooie klok te maken. Vooral de cijfers op de juiste plek zetten en goed tegenover elkaar was nog best moeilijk.Gelukkig is het helemaal goed gekomen. Alle kinderen hebben een mooie klok gemaakt. We kunnen nu veel oefenen met de hele en de halve uren. Heel leuk om te zien dat ze het klokkijken steeds meer onder de knie krijgen.

Klas 1 is in de ban van de wondere wereld van Jort. Jort beleeft allerlei avonturen in de plant en dierenwereld.


Over deze avonturen maken de kinderen een boek en worden er allerlei dingen geknutseld. Ook gaan de kinderen opstap om de zelfde dingen te kunnen ervaren als Jort!

Klas 2


We zijn na de vakantie in klas 2 begonnen met een nieuwe periode rekenen. Tijdens deze periode staat het verhaal van het Koekemannetje centraal. Dit is een zogenaamd kettingsprookje waarbij steeds meer mensen en dieren achter het Koekemannetje aanrennen, omdat ze hem graag willen oppeuzelen.


We gaan de komende rekenperiode weer veel de tafels oefenen van 1, 2, 5 en 10 en we gaan de tafel van 3 leren. Het is belangrijk dat de tafels worden geautomatiseerd.

Ook gaan we veel leuke dingen doen, bijv. spelletjes, koekjes bakken, rondom rekenen.

Het is erg leuk dat de euritmie lessen van Katinka ook over het Koekemannetje gaan. De kinderen genieten daar zichtbaar van.

Bij het vormtekenen hebben we het Koekemannetjes getekend door middel van spiegelen. Het spiegelen oefenen we heel vaak in klas 2.Voor de vakantie zagen we dat de sneeuwklokjes alweer bloeien! De lente komt er aan!

We hebben toen prachtige schilderingen gemaakt waarbij we eerst sneeuwklokjes hebben getekend met krijt en vervolgens hebben we zelf op papier groene verf gemengd voor het gras (eerst geel en daarna een beetje blauw erbij) en de blauwe lucht geschilderd. Ze zijn heel erg mooi geworden.

Klas 3 en 4In klas 3 hebben we deze week geoefend met grammen en kilogrammen. Het was leuk om niet alleen sommen te maken in hun schrift, maar het ook echt op kunnen tillen en vast kunnen houden:


Iedereen kwam aan de beurt, we hadden zo nog wel een uur verder kunnen rekenen …


In klas 4 zijn we begonnen met het vertellen van de Noorse mythologie: De Edda.
Het is even wennen voor ze, al die moeilijke namen, zoals Ginnungagap.


In het scheppingsverhaal ontstaat de rijpreus Ymir

uit de rijp en de mist vanuit het koude noorden:En uit de hitte van het zuiden ontstaat de koe Audhumla uit de vonken:

Sommige leerlingen konden deze wezens ook zelf tekenen als sjabloon, want hoe mooi is het als ze hun eigen beeld kunnen maken bij het verhaal!


Binnenkort komt dan ook onder andere aan bod: Odin en Thor en zijn hamer. Met de bijbehorende bordtekeningen van ons.


Verder was het interessant dat Buddy een groot bot had meegenomen, waarvan we niet konden bedenken van welk dier dit bot zou kunnen zijn. We hebben een mail met foto’s gestuurd naar Naturalis en ik heb al bericht gekregen dat ze het aan het uitzoeken zijn! We krijgen binnenkort antwoord.

Juf Maaike

CJG Hillegom organiseert de online lezing De kracht van Positief opvoeden (Triple P) op woensdagavond 24 maart 2021 voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar.

Door kinderen positief op te voeden ontwikkelen ze vaardigheden en zelfvertrouwen, wat belangrijk is voor succes op school en in relaties.

Een kind opvoeden is niet altijd even makkelijk. Als kinderen op een positieve manier worden opgevoed, ontwikkelen zij zich beter. Maar hoe moet je reageren op een kind dat boos of driftig is? En hoe ga je om met een kind dat stil, bang of verdrietig is? Deze en andere alledaagse opvoedingsvragen komen aan de orde in de lezing De kracht van Positief opvoeden volgens de Triple P methodiek.

Je krijgt informatie over de redenen waarom kinderen soms niet reageren zoals wij dat zouden willen en hoe je het beste met lastige situaties om kunt gaan. Bruikbare tips en nuttige vaardigheden worden meegegeven om kleine problemen tijdig op te lossen.

De online lezing is op woensdag 24 maart van 20.00 – 21.30 uur.

Deelname kost € 5,00 per persoon (Ouderparen 10% korting).

Aanmelden kan viawww.cjgcursus.nl.

Meer informatie en aanmelding CJG cursussen

Website: www.cjgcursus.nl

E-mail: info@cjgcursus.nl

Telefoon:088 254 23 84

maandag 22 maart 2021Studiedag - geen school
vrijdag 26 maart 2021Palm Pasen
vrijdag 2 april t/m maandag 5 april 2021Goede vrijdag en Pasen - vrij
vrijdag 9 april 2021Digitale inloop 8.45 uur
aanmelden: info@de-toermalijn.nl
zondag 18 april 2021Tuinochtend 
maandag 26 april t/m vrijdag 7 mei 2021Meivakantie