Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 03-09-2020

Nieuwsbrief 1

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en De Vlinderboom met een peuterspeelzaal en BSO.

Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie info@de-toermalijn.nl

Beste ouders en verzorgers,


We zijn inmiddels een week met de kinderen op school aan de slag. Een flink deel van hen is nieuw. Gelukkig zijn ze allemaal goed ‘geland’. ’t Is behoorlijk spannend natuurlijk voor het eerst naar een andere school! Bij die nieuwe leerlingen horen natuurlijk ook nieuwe ouders. Voor hen is het minstens zo wennen, zeker in tijden dat we afstand van elkaar moeten houden en we ouders niet zo frequent in de school kunnen ontvangen. Mocht u, als doorgewinterde Toermalijn-ouder, een nieuwe ouder ontmoeten bij het brengen en halen … zij vinden het (denk ik) fijn om even een praatje met u te maken. De gewoonste gewoontes zijn voor nieuwe ouders soms helemaal niet zo gewoon. Fijn als u ze een beetje mee wilt nemen in onze manieren.


U heeft gemerkt dat we de algemene ouderavond gesplitst per klas laten doorgaan. Ik heb van sommige ouders begrepen dat ze de starttijd wel erg vroeg vonden. Daar zullen we in het vervolg rekening mee proberen te houden.


Het bezoek aan de Olmhorst van de kleuters kan binnenkort (in principe) gewoon doorgaan. Dit geldt ook voor het Michaëlsfeest, dat we in de duinen zullen vieren. U wordt er nader over geïnformeerd vanuit de klas. We gaan dit jaar per activiteit bepalen hoe we ermee om gaan.


Klas 5-6 gaat 15 tot 17 september op kamp. Ouders zwaaien natuurlijk uit bij de bus. We waren gewend om met de hele school uit te zwaaien, maar we gaan nu met alle leerlingen een poortje maken op het schoolplein, die ochtend. De 5e en 6e klassers kunnen daar dan in hun kamp-tenue doorheen lopen richting de bus. Zo zeggen we ze toch gedag en houden we ons aan de voorschriften.


Graag toch ook nog even aandacht voor het feit dat we ouders zo min mogelijk de school in laten komen. Het voelt voor ons als heel ongastvrij, maar we doen het echt met de beste bedoelingen, om iedereen gezond te houden. Zolang de leerkrachten gezond zijn, kan de school goed blijven draaien! Mocht u onder schooltijd nog iets na komen brengen of iets willen zeggen, belt u dan even aan. Dan komt er iemand naar u toe. Heeft u een afspraak op school, dan is het belangrijk om uw naam op de lijst in de keuken te noteren. Net als in een restaurant. Dan weten we in een noodgeval, met terugwerkende kracht, wie er op welke dag in de school is geweest.


Alles is een beetje anders, maar ondanks dat loop ik ’s ochtends met een blij (en best en beetje trots) gevoel door de school. Er wordt hard gewerkt, heerlijk gespeeld, mooi gezongen en er verschijnen zo hier en daar alweer de prachtigste kunstwerken!


Jacoline Wiskerke

Directeur

Kalender


Wilt u uw papieren kalender even nakijken. Bij sommige exemplaren zijn de maanden september 2020 en augustus 2021 eruit gevallen. Mocht dat bij u het geval zijn, wilt u dat dan even melden aan Patty? info@de-toermalijn.nl

Het Winkeltje


Marilys, de moeder van Lotte uit klas 6, staat regelmatig op woensdagmiddag in de zaal met het winkeltje. Voor de nieuwe ouders: U kunt bij haar allerhande (vrije)schoolmaterialen kopen. De winst gaat naar De Toermalijn. Voor de eerst komende keer, 30 september, hebben we besloten dat het winkeltje niet doorgaat, omdat we dan teveel mensen bij elkaar krijgen. Over een alternatief voor het soepcafé, ook op 30 september, wordt door de klas en juf Yvonne nog nagedacht! Soep maken blijft immers een heerlijke activiteit! Voor het winkeltje vindt u in deze bijlage een lijst met materialen die u kunt bestellen bij Marilys.

Fijn als u iets bestelt, want dat komt ook de school ten goede!

Even voorstellen


Lieve kinderen en ouders,


Er lopen een aantal nieuwe gezichten op de Toermalijn rond en ik ben daar één van. Ik zou me graag willen voorstellen. Ik ben juf Jorie. Ik ben 34 jaar. Ik woon samen met mijn man en dochter van 2 jaar in Haarlem. Ik vind het erg leuk om juf van klas 1 te zijn op de Toermalijn. Wat een fijne en knusse school hebben jullie! Ik vind het heel leuk om de kinderen in klas 1 o.a. te leren schrijven, lezen en rekenen. Ik beleef ook veel plezier aan zingen met de kinderen, fijn creatief bezig zijn en verhalen voorlezen en vertellen. Liefde voor het leven, werken, de natuur en voor elkaar vind ik erg belangrijk om de kinderen mee te geven. Ik heb een aantal jaar als juf gewerkt op Vrije School De Meiboom in Hoofddorp. Daar heb ik lesgegeven aan de kleuters en aan klas 3/4. In mijn vrije tijd houd ik ervan om te wandelen en te fietsen in de natuur, te lezen, te sporten en fijne dingen met familie en vrienden te doen. Ik verheug om op dit schooljaar in klas 1 op de Toermalijn.

Beste ouders,


Ik ben Ella Smit, samen met Jorie Ravensbergen ben ik de nieuwe leerkracht van klas 1.

Voorheen heb ik op de Rudolf Steinerschool gewerkt en op de Meiboom in Hoofddorp. Ik ben getrouwd en heb twee, al volwassen zoons. Kamperen en wandelen in de bergen of ergens in de natuur vind ik heerlijk. Ik heb een grote moestuin waar ik heel wat uurtjes in verblijf en daarnaast houd ik van muziek, schilderen en lezen.

We hebben met de klas al een goede start gemaakt en ik heb er dan ook helemaal zin in om er een fijn jaar van te maken. Er is al soep gekookt en de kinderen hebben rogge geoogst.

De eerste boekenletters zijn gestempeld en de eerste schrijfletters geschreven. Daarnaast is er Engels geoefend en zijn we volop aan het zingen en bewegen. Hoewel het allemaal best spannend is voor de kinderen, omdat alles nieuw is, begint het steeds vertrouwder te worden en zitten ze al aardig in de stroom!

Volgende week dinsdag is er een ouderavond voor klas 1 ouders, zodat we elkaar beter kunnen leren kennen en we jullie meer kunnen informeren over de klas.

Hopelijk tot dan!


Hartelijke groeten,

Ella Smit

Kleuterklassen

‘Stralend stijgt de zon omhoog…’ klinkt er voorzichtig uit de klas van juf Meis en juf Gerda. Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Wat is het allemaal anders! De oudste kleuters zijn weg, veel nieuwe kleuters zijn gekomen en de klas is helemaal anders. Dat is wel even wennen hoor! Maar gelukkig, al na twee schooldagen begint er weer het een en ander te wennen.


De eerste weken staan in het teken van groepsvorming. De ‘Gouden Weken’ ook wel genoemd. Het proces van groepsvorming begint na een vakantie weer (helemaal) opnieuw: de leerlingen verkennen elkaar, de juffen en de regels. Daarom is dit een belangrijke tijd om een goed pedagogisch klimaat in de klas te creëren. Daar heb je de rest van het jaar plezier van.

In de kleuterklas spelen we in deze tijd veel kringspelen. Met de handen vast zijn we letterlijk met elkaar verbonden. We zijn één groep. Ook de parachute is een fijn middel om de groepsvorming mee te stimuleren. Met elkaar maken we kleine golfjes maar ook grote. We moeten goed aanvoelen hoe hard of hoe zacht we kunnen wapperen.


Fijne kleutertijd!

Van een heerlijke zomervakantie weer samen in de klas. Wat is het fijn elkaar weer te zien en weer samen te zingen, te spelen en te werken.

We zingen al van de kaboutertjes, de molen, de wind en de bladeren. En buiten werden we ook al heerlijk een beetje nat en stampen we in de plassen!!


Bij de hand, bij de hand. Neem je vriendje bij de hand!


Er wordt alweer volop gespeeld, gebouwd en ontdekt!

En na het harde opruimwerk smullen we van al het lekkers uit onze trommeltjes. Dat hebben we dan wel verdiend!


Klas 1


Wat was het bijzonder om de eerste dagen met de kinderen in de eerste klas mee te mogen maken. Na de symbolische sprong over de brug, kwamen de kinderen dan echt in de 1e klas. De transformatie van kleuter naar eersteklasser is zo bijzonder. Sommige kinderen vonden het best even spannend om voor het eerst in de klas te zijn. Maar wat hebben ze de eerste dagen goed meegedaan en hard gewerkt. Ze hebben o.a. geleerd dat je met de rechte en kromme lijn eigenlijk alle letters kunt schrijven. De kinderen hebben zelfs al de letter i geleerd en geschreven. Ook hebben ze al de cijfers 1 t/m 4 leren schrijven. En wat hebben ze heerlijke courgettesoep gemaakt. Dat was hard werken om de courgettes, die door kabouter Krelis naar school gebracht waren, in kleine stukjes te snijden. Het waren fijne eerste dagen in de eerste klas.


Klas 3/4


De derde klas heeft deze week een vulpen gekregen en de vierde klas een mooie grote doos met filiakrijtjes. Daar hebben we natuurlijk meteen mee geoefend.

We zijn begonnen met de huizenbouwperiode en in het periodeschrift werden zes verschillende woningen getekend. Met nieuwe krijtjes is dat natuurlijk extra mooi!

Daarna schreven de kinderen elkaar een brief met vulpen. In de brief stonden allemaal vragen voor ‘iemand uit de klas’. Behalve originele vragen, waren er ook originele antwoorden. Zo las ik net dat een van de kinderen ‘in de kerk’ geboren was.

Juf Anneke

Nieuwe ouder geleding in de MR


Hallo, wij zijn Marta en Ruth. Wij zullen de ouders gaan vertegenwoordigen in de medezeggenschapsraad. Marta is de moeder van Mira (klas 2) en Ruth is de moeder van Marin (klas 5) en Jente (klas 2) en straks ook Hazel (kleuters). Marta is al op verschillende manieren zeer betrokken bij school en draagt graag bij aan het grotere geheel van school, kinderen en ouders. Ruth is nog relatief nieuw en kijkt ernaar uit betrokken te zijn bij de schoolontwikkeling en zo ook meer mensen te leren kennen. Wij kijken ernaar uit dit als ouder-duo te gaan doen. De medezeggenschapsraad wordt geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen door Jacoline, zodat zij mee kunnen praten over het beleid en de kwaliteit van school. Samen met Katinka en Yvonne kunnen we meedenken, adviseren en met belangrijke zaken instemmen. Samen bouwen we graag verder aan een stevige basis voor de school, met zaken als het schoolplan en de begroting. We horen graag welke onderwerpen en ideeën leven bij de ouders, we nodigen je uit om met ons in gesprek te gaan. We zullen in het nieuwe avonden een paar thema-avonden verzorgen en ook op andere manieren zul je van ons horen!

Hartelijke groet,

Marta en Ruth


Hillegom in Beweging