Vrijeschool de Toermalijn in Hillegom is de vrije school voor de bollenstreek

Basisschool de Toemalijn is de vrijeschool van de Hillegom en de omliggende bollenstreek

Op onze school
krijg je plezier
in leren.

Gepubliceerd op: 12-09-2019

Nieuwsbrief 1

Beste belangstellende,

Deze nieuwsbrief bevat informatie over De Toermalijn, vrije school voor de Bollenstreek en peuterspeelzaal De Vlinderboom. Allen die hier iets in vermeld willen hebben kunnen dit doorgeven aan de administratie.

Beste ouders en verzorgers,

We hebben een goede start gemaakt dit jaar! Heerlijk is het, als de dingen soepel lopen! Ik prijs me gelukkig zonder vacatures; een vakkundig team en met zoveel vrolijke leerlingen die echt zin hebben in leren!

Aan de ouders van kinderen die de afgelopen weken een paar keer te laat kwamen wil ik vragen om er weer even goed op te letten. Het is gewoon fijn voor de kinderen als ze op tijd zijn! Een andere vraag is: Heeft u nog sponsorgeld liggen van voor de zomervakantie, dan zijn we daar nog altijd blij mee. U kunt het inleveren bij de leerkracht of bij Sharon.

En dan nog een kleine anekdote: Afgelopen dinsdag, na onze teamvergadering, werd er aangebeld. Een vriendelijke oudere heer stond voor de deur en vroeg of hij even iets leuks mocht komen vertellen. “Nou, uhh, natuurlijk”, zei ik. “Komt u mee”. De heer bleek de opa te zijn van één van onze oud leerlingen uit de begintijd van de Toermalijn. Hij had bij juf Ada in de klas gezeten. Het was een fijne schooltijd geweest toen en nu werkte de kleinzoon op de Technische Universiteit in Eindhoven. Hij promoveert op een natuurkundig onderwerp. Opa was super trots. Als ik wilde, mocht ik het in de schoolkrant zetten. En de nieuwsbrief? Dat was ook goed!


Leuk als mensen met goede herinneringen terugdenken aan hun basisschooltijd en als het hen verder goed gaat!

Ik wens u vrijdag allemaal veel plezier op de Hillegomse Feestdag, dan zijn de kinderen vrij. De vrijdag daarna gaat het hele team naar Maarssen voor de viering van Waldorf 100. We kijken ernaar uit.

Jacoline Wiskerke

Directeur De Toermalijn


Even voorstellen


Mijn naam is Esther Kuilboer en ik zal de IB werkzaamheden van Esther Kasbergen voor mijn rekening nemen.

Voor mij staat altijd voorop om de talenten in ieder kind naar boven te halen en te benutten. Samenwerking vind ik daarbij van groot belang.

Naast mijn werk in het onderwijs geniet ik in mijn vrije tijd van tuinieren, wandelen en lezen.

Met veel plezier ben ik deze week gestart. U kunt mij tegen komen op woensdag en donderdag.

Voor nu wens ik iedereen een heel fijne schooljaar toe.

In de schooltuin groeit en bloeit er van alles. De kinderen zijn tijdens de pauze druk aan het oogsten en eten, druiven, bramen en appels.

Het is heerlijk om te zien hoe de kinderen genieten van al deze lekkere dingen.

Kleuterklassen

Wie vandaag door school liep, was ongetwijfeld de kleuterklassen binnengelopen! We hebben namelijk met de beide kleuterklassen samen ‘spontaan’ appeltaart gebakken van ook zelfgemaakt deeg. Eind van de ochtend hebben we hiervan heerlijk gesmuld met een kopje thee erbij. Volgende week gaan we naar de Olmenhorst en de week daarna zal de geur van appelmoes de school vullen. Hoe heerlijk is het om zo spelend te mogen leren??!!! (uit kleuterklas 1)


De eerste appeltjes zijn al verwerkt. Op oudste kleuter dag hebben we een heerlijke appeltaart gebakken. Deeg is gekneed en gerold. Appels hebben we geschild, gesneden en gekruid. Oh wat ruikt dat lekker! Aan het eind van de dag hebben we de taart heerlijk opgesnoept onder het genot van een kopje thee. (uit kleuterklas 2)

Klas 1 en 2

Vandaag is klas 1/2 naar de Heemtuin geweest. Wat een prachtige tuin is het! We hebben genoten van het heerlijke weer en alle mooie planten, bomen en dieren. We hebben zelfs een kreeft gezien en heel veel bijen en slakken. Ook hebben een paar kinderen een dood muisje begraven onder blaadjes. In de klas hebben we met elkaar een gedicht over ons uitstapje geschreven en er een tekening bij gemaakt.


Klas 5 en 6

Op woensdag 25 september zijn de kinderen van klas 5 en 6 om 12.00 uur uit om de kinderpostzegels te verkopen.


Rekenperiode

In klas 5/6 zijn wij alweer twee weken hard aan het werk. De eerste periode is een rekenperiode en zijn wij bezig met de decimale getallen en breuken. Dit is best ingewikkeld maar we zijn veel aan het oefenen.

We weten nu hoe belangrijk de komma is voor de waarde van een cijfer. 4,2 is heel iets anders dan 0,42.

Naast het rekenen hebben we vormtekeningen gemaakt, geschilderd en zijn we voor kamp een foedraal voor ons mes aan het maken.

Kortom, volop reuring in klas 5/6

Foto-toestemmingsformulier

Alle ouders hebben in het verleden het verzoek gekregen een fotoformulier in te vullen met voorkeuren omtrent het maken en gebruiken van foto's. Deze formulieren hanteren we door de schooljaren heen. Indien u inmiddels van mening bent veranderd of nooit het formulier heeft ingevuld kunt u bij de administratie een nieuw formulier halen (downloaden kan ook) om uw wensen kenbaar te maken.

Yogales 4 kinderen

Even voorstellen:

Mijn naam is Marta, moeder van Mira die nu in klas 1 zit. Met veel plezier geef ik al ruim 20 jaar Yoga lessen voor volwassenen. Nu met een kind in huis ben ik mij gaan verdiepen in Yoga voor kinderen en heb een opleiding gevolgd bij Kids Yoga.

Afgelopen schooljaar heb ik 6 proeflessen gegeven en nu gaan we weer van start.

In de lessen wordt spelenderwijs verschillende Yoga houdingen, ademhaling en ontspanning afgewisseld, zonder competitie.

Yoga = verbinden

Lessen worden gegeven van 3 oktober t/m 28 november (Totaal 8 lessen)

Tijd: Donderdag 15.15 - 16.00 uur

Max 10 kinderen van de klassen 1 t/m 6


Voor inschrijving en informatie: marta_majic@hotmail.com

Zonnige Groet,

Marta